U okviru projekta „Evaluacija prethodne pomoći pružene kroz IPA HRD OP“ objavljena je zbirka primjera dobre prakse s informacijama o projektima provedenima kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. U njoj su kao primjeri uspješnih projekata predstavljena i dva koje je provodila Deša-Dubrovnik.

Projekt u sklopu kojeg je pripremljena ova zbirka provodi konzorcij na čelu s Ecorys International B.V. u partnerstvu s Ecorys UK i Ecorys Hrvatska d.o.o. Dva DEŠINA projekti predstavljena u zbirci su „M.O.T.S. – More opportunities through new skills“ (Novim vještinama do novih mogućnosti) i projekt „N.O.N.A. – New opprotunities and new approaches to increase the employability of young people with university degree at the teritory of Dubrovnik Neretva County“ (Nove mogućnosti i novi pristupi u svrhu povećanja zapošljivosti mladih osoba sa završenim fakultetom na području Dubrovačko – neretvanske županije).

Kvalitetno pripremljeni i provedeni DEŠINI obrazovni projekti M.O.T.S. i N.O.N.A. privukli su veliki broj korisnika. Kroz ove projekte, korisnici su stekli nova znanja i vještine koje su ih bolje pripremile za tržište rada. U projektu M.O.T.S. sudjelovale su ukupno 233 žene, odnosno gotovo dvostruko više od projektom predviđenih 120. Provedba ovih projekata i za DEŠU je bila izuzetno pozitivno iskustvo. Omogučivši našim korisnicima da dođu do novih informacija i steknu brojne korisne kontakte, ojačali smo partnerstva i suradnju u zajednici te time ujedno obnovili i povećali i našu vlastitu motivaciju za rad na budućim projektima.

Zbirka primjera dobre prakse_IPA IV