Prosinac 2014.

 • 1419002360DOMJENAK_-_GRAD_19.12.2014._BY_ZT_-_319.12. 2014. Grad Dubrovnik je na ovogodišnjem Božićnom domjenku prvi put dodijelio nagradu Vlaho Brangjolica za volontera godine. Na prijedlog Vijeća civilnog društva Grada Dubrovnika na čelu s Jany Hansal, nagradu je dobila Vesna Pejović, za dobrovoljni angažman u čak tri udruge – Deši, Društvu distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida DNŽ, te udruzi Dubrovačka
 • U sklopu provedbe projekta “Evaluacija prethodne pomoći pružene kroz IPA HRD OP”, kojeg provodi Ecorys International BV, a jedan od glavnih partnera mu je Ministarstvo rada I mirovinskog sustava RH, Sektor za programiranje, praćenje I vrednovanje programa i projekata EU, gospođa Daniela Ivanova, predstavnica Ecorys-a za Hrvatsku je posjetila DEŠU 12. prosinca. U suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Ecorys je odabrao dva DEŠINA projekta MOTS I NONA za post-evaluacijski proces. Kroz dvosatni razgovor s DEŠINIM osobljem, gospođa Ivanova je zaključila da oba DEŠINA projekta mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse.
 • U sklopu projekta ”Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području Dubrovačko-neretvanske županije”, kojeg provodi DUNEA – Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionicu pripremanja tradicijskih proizvoda: arancini, bruštulani mjenduli, mantala. Radionice je namijenjene potencijalnim proizvođačima ovih proizvoda koji ih žele proizvoditi po utvrđenoj tehnologiji i plasirati ih na tržište te konkurirati za dobivanje oznake: Kvaliteta Dubrovnik Neretva Rural.DEŠA je radionicu održala 10. Prosinca u Opuzenu.
 •  DESA - kreativna radionica veza (1)DEŠA – Dubrovnik je organizirala još jednu uspješnu kreativnu radionicu veza, koja je održana od 13.11. do 11.12. 2014., u DEŠINIM prostorijama. Radionica je obuhvatila razne tehnike i vrste veza karakteristične za dubrovačko područje. Prvi tjedan radionice polaznice su naučile osnove primorskog veza i njegove primjene na uporabnim predmetima. Primorski vez je poučavala gospođa Marija Veltruski. U drugom tjednu radionice polaznicama je osnove konavoskog veza pokazivala gospođa Stane Vlašić. Tijekom trećeg tjedna radionice, mljetski vez je podučavala gospođa Ljiljana Maričić. Sedam polaznica je redovito pohađalo i uspješno završilo ovu radionicu. Radionicu veza DEŠA redovito organizira, a svaka polaznica koja završi ovu radionicu, postaje zalogom očuvanja I nastavka naše tradicijske baštine.DESA - kreativna radionica veza (2)
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na na predstavljanje mjera za poticanje zapošljavanja mladih s naglaskom na uvođenje i provedbu Garancije za mlade 5.12.2014. godine u Dubrovniku, u organizaciji HGK – Županijske komore Dubrovnik i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.
 • Na poziv udruge Pelješki vinski puti DEŠa – Dubrovnik je 03.12. u Trpnju održala radionicu pripremanja tradicijskih proizvoda: arancini, bruštulani mjenduli, mantale te hrostula. Radionici su prisustvovali mnogi potencijalnim proizvođačima sa područja Pelješca.

Studeni 2014.

 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala još jednu uspješnu kreativnu radionicu crtanja i slikanja, koja je održana od 20.10. do 25.11. 2014., u DEŠINIM prostorijama. Voditeljica likovne radionice je bila akademska slikarica Magdalena Kramarić. Radionica je obuhvatila razne tehnike crtanja, prikazivanje volumena na plohi, tehnike slikanja, kolorističko slikanje i ostale tehnike. Po završetku radionice, u DEŠI je priređena izložba radova polaznika, koju možete vidjeti svakim radnim danom od 08:00 – 20:00 sati. Kao i sve ostale DEŠINE kreativne radionice, radionica crtanja i slikanja, uvijek izaziva veliki interes naših sugrađana, te nas potiče da ih redovito organiziramo.
 • step 1aU Dubrovniku su tijekom rujna, listopada i studenog kroz program STEP – Program regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica koji provodi udruga MI iz Splita u suradnji sa DEŠOM Dubrovnik, održane tri modularne radionice u sklopu Izobrazbe za osnaživanje kapaciteta organizacija civilnoga društva s područja Dubrovačko- neretvanske županije. Prvi modul održan je 24.-25.9.2014. tijekom kojeg su obrađene teme: Uvod u OCD, Mogućnosti financiranja za OCD, Izrada projektnog prijedloga te Izrada proračuna projekta. Tijekom drugog modula koji je održan od 22.-23.10.2014. predstavljene su sljedeće teme: Projektni menadžment, Odnosi s medijima, Socijalno poduzetništvo i  Volonterstvo.

  Treći modul je održan 13.11.2014 te je obuhvatio: Registracija u sustav PADOR / PIC radi sudjelovanja u EU projektima, Baze podataka, upotreba novih tehnologija i besplatnog software-a u provedbi projekata i Vidljivost, internet i društvene mreže.

  Osim teorijskog dijela sudionici su putem vježbi imali prilike u malim grupama provjeriti svoje znanje. Na radionicama je sudjelovalo 16 predstavnika različitih neprofitnih organizacija.

 • 1.Klastera žena poduzetnica RH (1)Osnivačka skupština 1.Klastera žena poduzetnica RH „KOLO“- kako osnažiti lokalno okruženje „ Udruga za doprinos žena, razvoju ruralnog prostora“ održana je 08.11.2014. u gradu Sinju u prostorima Alkarskih dvora. Sjedište Klastera je u gradu Sinju na adresi Luka 7.

  Na skupštini su sudjelovale žene poduzetnice iz Vukovarsko-srijemske županije, Osječko- baranjske županije, Ličko-senjske županije, Dubrovačko-neretvanske županije, Zagrebačke županije, Splitsko- dalmatinske županije, Istarske županije, ujedno su prezentirani i proizvodi koje te žene proizvode: pršut, lički sir- škripavac, arancini, džem od ljute naranče, domaće kobasice, likeri, sinjski uštipci, poljički soparnik, cipele od „komušine“, torbice, rukotvorine sa područja cetinskog kraja i Like. više informacija

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na radionici „Novi dubrovački suvenir – skica za projektni zadatak“ u organizaciji razvojne agencije DURA-e i Croatian Design Superstorea. Radionica se održala 05.11.2014. u okviru „Dana kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik”.

Listopad 2014.

 • Okrugli stol - promocija zaposljivosti - DESA (1)DEŠA – Dubrovnik je 27.10.2014 održala okrugli stol u Dubrovniku na temu „Kvaliteta života i zapošljivost mladih osoba na udaljenim otocima“.

  Okrugli stol je održan u okviru projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“ kojeg sufinancira Europska unija kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, shemu za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška programima organizacija civilnoga društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine“.

  Okrugli stol - promocija zaposljivosti - DESA (2)Ključnim dionicima predstavljene su projektne aktivnosti te premijerno prikazani filmovi nastali kroz projektnu aktivnost : zagovaračka kampanja Okrugli stol – promocija zaposljivosti – DESA (2) – mladi za mlade “Poruka u boci“ (svih 25 kratkih filmića možete vidjeti na FB grupi „Promicanje zapošljivosti mladih osoba na geografski udaljenim/izoliranim otocima“). više informacija

 • U organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, održana je manifestacija dubrovački Good Food Festival od 23.-26.10.2014. U sklopu Festivala, DEŠA je organizirala radionice izrade autohtonih delicija : 23.10. – radionica izrade bruštulanih mjendula; 24. 10. – Radionica izrade arancina; 25.10.- Radionica izrade džema od naranče te 26.10. Radionica izrade kotonjate i mantale.

  DEŠINE radionice su izazvale veliko zanimanje domaćih ljudi, ali i stranih gostiju, koji su s oduševljenjem sudjelovali u izradi domaćih slastica.

 • U sklopu projekta ”Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području Dubrovačko-neretvanske županije”, kojeg provodi DUNEA – Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionice pripremanja tradicijskih proizvoda: arancini, bruštulani mjenduli, mantala. Radionice su namijenjene potencijalnim proizvođačima ovih proizvoda koji ih žele proizvoditi po utvrđenoj tehnologiji i plasirati ih na tržište te konkurirati za dobivanje oznake: Kvaliteta Dubrovnik Neretva Rural. DEŠA je radionice održala 25. listopada u Lumbardi te u Stonu.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na predavanju „Demografski razvitak Hrvatske“ u petak 24.10.2014. koje je organizirao Upravni odjel za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj DNŽ.
 • U sklopu programa STEP, DEŠA – Dubrovnik je organizirala drugi ciklus radionica „Mala škola za udruge“ za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Radionice su se održale 22. i 23. studenog, gdje je sudjelovalo 13 predstavnika udruga sa područja DNŽ. Predavači na radionicama su bili Nives Ivelja i Dana Jurman Jakus iz Udruge „MI“. Na radionicama su se obradile sljedeće teme: Projektni menadžment (izvještavanje, praćenje, evaluacija), Osnove društvenog poduzetništva, Volonterstvo i Odnosi s medijima za OCD.
 • EU - Study visit SwedenU sklopu projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“ predstavnici udruga DEŠA, SVIMA i UZOR Rava, te predstavnik Općine Mljet i predstavnica Grada Visa otputovali su na studijsko putovanje u Švedsku u Stockholm. Svrha studijskog putovanja je ojačati udruge koje djeluju za mlade na otocima. U četvrtak, 16. listopada 2014. Hrvatska delegacija se sastala sa predsjednikom ESIN-a Bengt Almkvist, potpredsjednikom Christian Pleijel te irskom predstavnicom za mlade Marian O’Malley. ESIN je jedna od krovnih europskih mreža za zagovaranje problematike malih/geografski izoliranih otoka osnovana 2001. godine kao mreža nacionalnih otočnih organizacija s ciljem da podigne svijest o izazovima razvoja s kojima se suočavaju mali europski naseljeni otoci.EU - Study visit Sweden više informacija
 • DEŠA – Dubrovnik je 18.10.2014. u 16:00 h priredila praktičnu radionicu izrade tradicijskih proizvoda – arancina i bruštulanih mjendula u Čilipima. Radionica je organizirana u suradnji sa RRA DUNEO-m te Dubrovačko – neretvanskom županijom. Sudionici radionica su potencijalni proizvođači ovih proizvoda koji ih žele proizvoditi po utvrđenoj tehnologiji i konkurirati za dobivanje oznake Kvaliteta Dubrovnik Neretva Rural.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na radionici “Ruralni razvoj Hrvatske na pragu prvog programskog razvoja u EU” koja je održana u Splitu 17.10.2014. Radionicu je organizirala Hrvatska mreža za ruralni razvoj sa ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse s ruralnog područja primorske Hrvatske. U uvodnom dijelu radioncie predsjednica DEŠE Jany Hansal je održala prezentaciju o iskustvima DEŠE u poticanju ruralnog razvoja.
 • Povodom obilježavanja Svjetskog dana seoske žene 15.10., Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko – neretvanske županije, čiji je i DEŠA član, organiziralo je ispred crkve sv. Vlaha predstavljanje seoskih žena koje na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u našoj županiji proizvode tradicionalne prehrambene proizvode.
 • Završeno je prikupljanje podataka u sklopu on-line anketnog istraživanja o zapošljivosti i kvaliteti života mladih na dalmatinskim otocima u sklopu projekta “Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim / udaljenim otocima”. Slijedi obrada podataka koja će zasigurno donijeti niz važnih rezultata o kvaliteti života mladih na našim otocima. Pratite našu stranicu gdje ćemo uskoro objaviti dobivene podatke. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali! više info
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na sedmoj gospodarsko-sajamskoj manifestaciji „Hercegovački plodovi mediterana“ koja je održana 10 i 11.10. 2014. u Stolcu.

Rujan 2014.

 • „8. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade“ održava se od 26.-29. rujna 2014, na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Preko 30 malih proizvođača iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva izložilo je više od stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda te ostalih vrsta voća u svim mogućim kombinacijama. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, čak osmu godinu zaredom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organizirale su udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik.

  Festival je započeo 26.rujna, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik, gdje je održano stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu: Iva Mračić mag. ing prehrambene tehnologije, Ana Carević, dipl. ing., prestavnica Zavoda za maslinarstvo i mediteranske kulture i Sanda Desnica, dipl. ing., voditeljica Laboratorija Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenio 70 – tak uzoraka džemova, pekmeza i marmelada.

  Izložbeni dio festivala održava se na trgu Luža 27., 28. i 29. rujna, a veliki broj domaćih i stranih posjetitelja nazoči prezentaciji slatkih i šarenih proizvoda iz cijele Hrvatske. Festival su pozdravili predsjednica organizacijskog odbora gospođa Jany Hansal i gosp. Davorko Obuljen ispred Dubrovačko – neretvanske županije, a pomoćnica Ministra poljoprivrede, gospođa Zvjezdana Blažić ovu manifestaciju je proglasila otvorenom. Cilj Festivala je predstavljanje kvalitetnih domaćih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine. više informacija

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na okruglom stolu „Unapređenje sustava podrške žrtvama nasilja“ koji je u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova DNŽ organiziran 22.09.2014. u Dubrovniku, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Cilj ovog okruglog stola bio je potaknuti raspravu o mogućem unapređenju međuresorne suradnje institucija i ustanova u borbi protiv nasilja nad ženama.
 • LIBERTAS FOUNDATION je neprofitna, javna i dobrotvorna organizacija, osnovana u San Pedru u prosincu 1991. godine. Osnovali su je naši ljudi, porijeklom iz raznih dijelova naše Županije, ali također i ljudi porijeklom iz cijele Hrvatske, s jednim jedinim ciljem, a to je pomoć domovini.

  Od 2003 godine do danas, za obrtnička zanimanja u Dubrovačko-Neretvanskoj Županiji, Libertas Foundation je podijelila 135 stipendija. Uz pomoć udruge DEŠA – Dubrovnik, koja predstavlja logistiku Libertas foundation-a, natječaj je objavljen još u lipnju, te je više od 20 učenika predalo svoje zamolbe. više informacija

 • Održan sastanak konzorcijuma WISE projekta na Kreti, u mjestu Drapanos u blizini grada Chania od 10. -13.09.2014. Na sastanku su sudjelovale dvije predstavnice Deše: Jany Hansal i Seka Limov. Ovaj sastanak konzorcijuma projekta bio je bio od iznimne važnosti jer je obilježio završetak prve godine provedbe projekta, te je ujedno bio i poslijednji sastanak svih partnera prije početka provedbe WISE programa.Na sastanku je napravljena revizija svih odrađenih aktivnosti, a posebice materijala kreiranih za program učenja. Također je usvojen i okvirni plan rada po aktivnostima do kraja provedbe projekta. Dogovoreno je da svi obrazovni moduli trebaju biti gotovi do 20.09, a također i godišnji izvještaji po aktivnostima i partnerima.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala 04.09.2014. na sastanku koji je organizirao Upravni odjel za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika na temu „Kandidatura Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture
 • Članice DEŠE i DEŠE Pro d.o.o. od 01-02.09.2014 sudjelovale su na dvodnevnoj radionici “Od projektne ideje do uspješne prijave na ESF natječaj” za potencijalne prijavitelje na natječaj 1.1.11 Obrazovanje za poduzetništvo i obrt. Radionica je provedena u sklopu projekta “Priprema projekata i podrška ESF korisnicima” kojeg provodi WYG International, a čiji je glavni partner u projektu Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Kolovoz 2014.

 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala na Filmskom festivalu kreativnog dokumentarnog filma „ClosEUp/Europa izbliza“ koji se održao u Dubrovniku, 30. kolovoza 2014. u 20 sati, u Ljetnom kinu Slavica. Na festivalu je predstavljeno 20 kratkih dokumentarnih filomova u kojima voditelji i sudionici projekata iznose osobne doživljaje o počecima, provedbi i iskustvima upravljanja EU projektima. Jedan od filmova je predstavio uspješan DEŠIN projekt MOTS „More opportunities through new skills“ – poveznica videa

Srpanj 2014.

 • DEŠA – Dubrovnik nastavlja uspješnu suradnju sa upravom i djelatnicima Okružnog zatvora Dubrovnik, te je još jednom uspješno organizirala tečaj engleskog jezika za štičenike zatvora. U četvrtak, 10.07.2014., u 10:00 sati, predsjednica DEŠE-Dubrovnik, gospođa Jany Hansal, uručila je diplome o uspješno završenom tečaju Engleskog jezika, polaznicima u Okružnom zatvoru Dubrovnik. Kao i u prethodna II ciklusa, 12 polaznika pod vodstvom prof. Vesne Božinović uspješno su i sa velikim interesom pohađali tečaj u ukupnom trajanju od 20 efektivnih sati.

Lipanj 2014.

 • DEŠA – Dubrovnik je izložila proizvode iz svojih radionica na Terra Madre Balkan susretu koji se održao u Dubrovniku od 19-22. lipnja. Na Tržnici Zemlje u Parku Gradac su osim DEŠINIH proizvoda predstavljeni i proizvodi zajednica hrane iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske.
 • Dani otvorenih vrata udruga 2014DEŠA Dubrovnik, zajedno sa udrugom „Dubrovačka naranča“, sudjelovala je na manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga. Manifestacija je održana 07.06. na Šetnici Kralja Zvonimira u uvali Lapad od 9 do 13 sati. DEŠINE volonterke i volonterke udruge „Dubrovačka naranča“ predstavile su rad i aktivnosti ovih udruga zainteresiranim prolaznicima.
 • Udruga DEŠA je u petak 06.06.2014. ugostila dobitnice nagrade Otisak srca, učenice Srednje škole Blato, njihove mentorice te predstavnice Doma za odrasle osobe Blato. Članicama DEŠE učenice su predstavile svoj hvalevrijedan projekt te su ih zauzvrat članice DEŠE upoznale sa dugogodišnjim radom Udruge, održale im radionicu osnove tkanja, te ih podučile kako se bruštulaju mjenduli i pripremaju arancini. više informacija
 • Tici volonterici - dodjelaKroz aktivnosti projekta “Tići volonterići” udruga DEŠA provela je senzibilizaciju i motivaciju djece na volontersko djelovanje u svojoj lokalnoj zajednici. Na ovaj način, mlađe generacije su usvojile osnovne društvene vrijednosti, te će im rad za opće dobro, volontiranje te promicanje zajedništva, predstavljati čvrsti temelj za budući život. više informacija
 • DEŠINA predsjednica, gospođa Jany Hansal, sudjelovala je na Predstavljanju tradicijskih proizvoda Dubrovačko-neretvanske županije, koje je, u organizaciji DUNEA-e, održano 03.06., u hotelu Lapad.

Svibanj 2014.

 • DEŠA – Dubrovnik je predstavila svoje aktivnosti i projekte na Tjednu Europskog socijalnog fonda koje je organiziralo Ministarstva rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačkog tijela za Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. 28.05.2014. na u Splitu.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji “Europska unija: od aktivnih građana do podrške građanima” koja se održala u ImpactCentru Zadar 26-27.05. u organizaciji NZZRCD.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na sastanku predstavnika mreže STEP koja se održala u Kninu 22.05.2014. Raspravljalo se o aktivnostima koje se provode kroz program Regionalnog razvoja te mogućnostima njihovog unapređenja.
 • IMG_8588DEŠA – Dubrovnik je 12. svibnja organizirala fokus grupe na otoku Korčuli za ključne dionike zajednice te mlade otoka Korčula. Fokus grupa smo održali u okviru projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“. Osnovni cilj fokus grupa je bio utvrditi stajališta predstavnika ključnih dionika i mladih s otoka Korčule glede problematike zapošljivosti/mogućnosti za cjeloživotno učenje mladih osoba na geografski izoliranim/udaljenim otocima u Dalmaciji te prigoda za daljnje umrežavanje različitih institucija i učinkovitije javno zagovaranje navedene problematike na međužupanijskoj, nacionalnoj te EU razini.
 • IMG_8575DEŠA – Dubrovnik u okviru projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“ organizirala je fokus grupe na otoku Mljetu. Fokus grupe smo održali za mlade otoka Mljeta 8. Svibnja a za ključne dionike zajednice 9. Svibnja. Osnovni cilj fokus grupa bio je utvrditi stajališta predstavnika ključnih dionika i mladih s otoka glede problematike zapošljivosti/mogućnosti za cjeloživotno učenje mladih osoba na geografski izoliranim/udaljenim otocima u Dalmaciji te mogućnost za daljnjim umrežavanjem različitih institucija i učinkovitije javno zagovaranje navedene problematike na međužupanijskoj, nacionalnoj te EU razini.
 • DEŠA – Dubrovnik započela je u veljači 2014. godine provedbu projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“ u sklopu EU-Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, financiranog iz sredstava EU i Ureda za udruge Vlade RH. DEŠINI partneri na provedbi projekta: SVIMA – Udruga za razvoj organizacija civilnog društva, Udruga za održivi razvoj otoka Rave, Obrtničko učilište Zagreb, Elektrostrojarska škola u Varaždinu.

  Putem ovog projekta adresira se problematika limitiranih mogućnosti cjeloživotnog učenja i zapošljavanja na velikom broju hrvatskih otoka koja, između ostalih čimbenika, izravno utječe na različite aspekte socijalne isključenosti mlade otočne populacije. U okviru ovog projekta organizirali smo fokus grupe na otocima Korčuli, Mljetu i Visu i to za mladu populaciju s otoka i predstavnike ključnih dionika zajednice, uskoro će se iste fokus grupe održati za mlade i predstavnike ključnih dionika otoka Rave. više informacija

 • DEŠA – Dubrovnik je ponovo organizirala tečaj engleskog jezika za zatvorenike Okružnog Zatvora u Dubrovniku, čime se nastavlja dobra suradnja uprave i djelatnika Zatvora i DEŠE – Dubrovnik. Tečaj je krenuo 8. Svibnja 2014. te se kontinuirano održava u prostorijama Zatvora nekoliko puta tjedno.

Travanj 2014.

 • 19. travnja u posjetu DEŠI boravili su putnici s Peace Boat-a – japanskog broda mira. U DEŠI su za njih organizirane radionice tkanja, veza i izrade delicija. DEŠINE članice su japanske prijatelje ugostile na ručku u svojim domovima. Posjeti putnika s Peace Boat-a (Japan Grace), postali su već tradicionalni tijekom proteklih 14 godina.

  DEŠU je taj isti dan posjetila grupa palestinskih i izraelskih studenata sa Peace Boat-a, a sve u sklopu mirovne inicijative Izgradnja mostova suživota. Mladi ljudi su sa zanimanjem poslušali predavanje o povijesti DEŠE i položaju žena u Hrvatskoj, te iznijeli svoja promišljanja i iskustva. više informacija

 • U okviru projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“, 16 i 17. travanja održane su fokus grupe na otoku Visu. Osnovni cilj fokus grupe je utvrditi stajališta predstavnika ključnih dionika s otoka Visa glede problematike zapošljivosti/mogućnosti za cjeloživotno učenje mladih osoba na geografski izoliranim/udaljenim otocima u Dalmaciji te prigoda za daljnje umrežavanje različitih institucija i učinkovitije javno zagovaranje navedene problematike na međužupanijskoj, nacionalnoj te EU razini.
 • DEŠA-Dubrovnik nastavlja svoju tradiciju organiziranja Uskrsnih radionica. Radionice pletenja pomica smo organizirali u novim prostorima DEŠE – Dubrovnik u Lazaretima u periodu od 08. travnja do 11.travnja. Ove godine, radionice pletenja pomica organizirali smo u sklopu provedbe projekta „Uskrs u mom gradu“ kojeg financiraju Grad Dubrovnik, Upravni odjel za kulturu i baštinu i Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport. više informacija
 • U okviru projekta “Tići, Volonterići” DEŠA – Dubrovnik uspješno je provela interaktivne radionice za osnovnoškolce na otoku Mljetu, Korčuli i Dubrovniku u periodu od siječnja do travnja. Radionice “Pokreni se, promijeni sve – Mapiranje problema zajednice ” su dio aktivnosti projekta “Tići volonterići” kojima potičemo senzibilizaciju i motivaciju djece osnovnih škola na volontersko djelovanje u svojoj lokalnoj zajednici, kao i promicanje zajedništva i općeg dobra. U projektu sudjeluju tri škole sa područja Dubrovačko neretvanske županije. Osim senzibiliziranja i motiviranja djece na volontersko djelovanje u lokalnoj zajednici, kroz projekt su održane radionice osnaživanja profesora, budućih koordinatora volonterskih inicijativa u osnovnim školama na Mljetu, Korčuli i Dubrovniku. Radionice osnaživanja profesora provele su članice Volonterskog centra Dubrovnik, partneri na projektu. Projekt Tići,Volonterići je u potpunosti financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
 • Predstavnice DEŠE – Dubrovnik su sudjelovale na partnerskom sastanku projekta WISE, u kojem sudjeluju kao partneri. Projekt koji promiče socijalne inovacije i socijalno poduzetništvo provodi se u Španjolskoj, Grčkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj u trajanju od 24 mjeseca. Više o projektu na linku
 • Uskrs u mom gradu - OrašacU sklopu provedbe projekta „Uskrs u mom gradu“ DEŠA-Dubrovnik je organizirala tradicionalne uskrsne radionice pletenja pomica u Osnovnoj školi Antun Masle Orašac. Radionice su održane 08.04.2014., u prostorijama osnovne škole, a sudjelovalo je dvadesetak učenika. DEŠINE članice su prenijele znanje ove stare vještine na djecu, te na taj način osigurali smo nastavak ove drevne uskrsne tradicije i na ovom području.
 • DEŠA – Dubrovnik je ugostila u svojim prostorima 03.04.2014. sudionice konferencije svjetskog skup međunarodnih udruga poslovnih žena. Konferenciju su organizirali Svjetska organizacija žena poduzetnica FCEM i Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG. U radu konferencije su sudjelovale i žene članice GTF-a – regionalnog centra za jednakost spolova. Na skupu su svoja iskustva izmjenjivale oko 250 sudionica iz 30ak zemalja svijeta u trodnevnom radnom programu, na temu „Korištenje komparativnih prednosti u postizanju konkurentnosti“.

Ožujak 2014.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na predstavljanju Strategije razvoja socijalno/društvenog poduzetništva u RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine koje se u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava održalo 28.03. u Dubrovniku.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 11. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se od 27.03. – 01.04 održao u Dubrovniku.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 7. Sajmu poslova koji je 26.03. organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik. Na okruglom stolu „Kako spriječiti i eliminirati dugotrajnu nezaposlenost mladih na tržištu rada“ svim dionicima zajednice i medijima predstavljen je projekt „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim / udaljenim otocima“ koji sufinancira EU u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, sheme za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška programima organizacija civilnoga društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine“.

  Specifični ciljevi projekta su unaprijediti kapacitete udruga nužne za zagovaranje javnih politika usmjerenih ka promicanju zapošljivosti i socijalne uključenosti mladih na geografski izoliranim/udaljenim otocima te poticati učinkovite mehanizme javnoga zagovaranja/lobiranja i osvještavanja javnosti o postojećim uvjetima, problemima i očekivanjima glede zapošljivosti mladih na geografski izoliranim/udaljenim otocima. Projekt će se provoditi na području otoka Korčule, Mljeta, Visa, Rave te poluotoka Pelješca.

 • Gospodari otpadaU sklopu projekta „Gospodari otpada“ u Lazaretima, 25.03. je provedena prva radionica za učenike i učenice OŠ Ivan Gundulić. Na radionici je sudjelovalo 98-ero djece u pratnji svojih učiteljica, te su naučili sve o razvrstavanju otpada i prikupljanju sekundarnih sirovina. Naši najmlađi, zahvaljujući svojim učiteljicama pokazali su zavidno znanje ali i zanimanje za primarnu selekciju i očuvanje okoliša. Svrha niza aktivnosti planiranih kroz projekt je podizanje ekološke svijesti naših najmlađih i usvajanje zdravih navika. Projekt „Gospodari otpada“ financira Grad Dubrovnik, Upravni odjel za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša i Dubrovačko – neretvanska županija.
 • Nakon radionica provedenih s učenicima osnovnih škola na Mljetu, Korčuli i Dubrovniku, DEŠA – Dubrovnik je 24.03.2014 radionicom „Motiviranje za volontiranje“ na Korčuli završila dio projekta Tići Volonterići koji se odnosi na edukaciju nastavnika u osnovnim školama. Radionice o motivaciji za volonterstvo i volonterskim akcijama izvedene su u suradnji s trenericama Volonterskog centra Dubrovnik.

  Nastavnici i drugi djelatnici iz OŠ Babino polje na Mljetu, OŠ Ivan Gundulić iz Dubrovnika, te OŠ Petra Kanavelića iz Korčule upoznali su se sa specifičnostima odgoja za volontiranje te su izradili akcijski plan volonterskih akcija koje će se u školi provoditi u narednom periodu. Ukupno je sudjelovalo 39 djelatnika škola. Škole kroz volonterske akcije imaju za cilj promovirati vrijednosti i naviku volontiranja među djecom i mladima. Projekt Tići volonterići financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

 • Predstavnice DEŠE – Dubrovnik su sudjelovale na redovitom sastanku sudionika Programa regionalnog razvoja koji provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u partnerstvu sa 5 regionalnih mreža specijaliziranih organizacija civilnoga društva. DEŠA je u okviru projekta Regionalnog razvoja županijska suradna organizacija u programu STEP. Ovo je bio redoviti sastanak na kojem su regionalne mreže prezentirale svoje rezultate i operativne planove za 2014 godinu, te razmjenile iskustva.
 • Predstavnice DEŠE – Dubrovnik su priredile radionicu “Mogućnosti razvoja ruralnog turizma i samopošljavanja žena u ruralnim područjima” 22. 03. 2014. u mjestu Kučiće pokraj Omiša. Radionica se održala u okviru IPA prekograničnog projekta “Premošćivanje različitosti” čiji nositelj je udruga Ekumenska ženska inicijativa iz Omiša.
 • Udruga DEŠA provela je radionice Upravljanje projektnim ciklusom na Mljetu 10. i 11.03. te 13. i 14.03.2014. u Vignju na Pelješcu u organizaciji LAG-a 5. Radionice su se provele u sklopu mjere 202 IPARD programa. Podmjera 202.1.2. ”Usavršavanje i obrazovanje zaposlenika, volontera i članova LAG-a”. Dvadesetak zainteresiranih sudionika, prvenstveno predstavnika mljetskih i peljeških udruga, te poduzetnika, informirani su o mogućnostima financiranja projekata na našem području iz Fondova EU, te nacionalnih fondova, a na praktičnim primjerima upoznavali su se s ključnim koracima pripreme projekata za financiranje iz ovih i sličnih izvora, s naglaskom na korištenje EU fondova. Na radionici je predstavljen i rad LAG-a 5.
 • Predstavnici DEŠE su sudjelovali na prezentaciji operativnog plana Vijeća civilnog društva grada Dubrovnika te prezentaciji natječaja zaklade Kajo Dadić, koja se održala 12.03.2014. u Dubrovniku.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala u radu okruglog stola 6. ožujka. 2014 na temu „Medijski stereotipi o ženama“ koji je povodom Dana žena organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko – neretvanske županije.
 • DEŠA – Dubrovnik u suradnji sa Centrom za rehabilitaciju Josipovac započinje pilot provedbu radionica veza za korisnike Centra dva puta tjedno. Ovakav vid suradnje udruge i institucije unapređuje kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama, potiče njihovu motoričku spretnost te razvoj socijalnih kompetencija.

Veljača 2014.

 • Ljubazno vas molimo ispunite anketu: STANJE EKOLOŠKE SVIJESTI U NAŠOJ ZAJEDNICI.Ova anketa jedna je od aktivnosti koje udruga DEŠA provodi kroz projekt “Gospodari otpada”. Svrha ovog projekta je podignuti svijest građana o važnosti recikliranja otpada te mogućnostima smanjivanja količina papirnog, tekstilnog i bio otpada na našim odlagalištima. Provedbu projekta financira Grad Dubrovnik i Dubrovačko – neretvanska županija.
 • DEŠINA predstavnica sudjelovala je na predstavljanju Programa EU Kreativna Europa – potprogram Kultura i Europske prijestolnice kulture, koje je održano 27. Veljače u Dubrovniku. Predstavljanje je održano u organizaciji Deska Kreativne Europe Ministarstva kulture i Razvojne agencije Grada Dubrovnika.
 • Predstavnica DEŠE-Dubrovnik sudjelovala je u vježbi evakuacije u OŠ Ivana Gundulića. Vježba je održana u okviru aktivnosti provođenja mjera zaštite i spašavanja, a u suradnji s Stožerom zaštite i spašavanja Grada Dubrovnika i Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Dubrovnik. Na vježbi su sudjelovali Stožer zaštite i spašavanja grada Dubrovnika, OŠ Ivana Gundulića, PUZS Županijski centar 112 Dubrovnik, PU dubrovačko neretvanska PP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, HGSS Stanica Dubrovnik, Zavod za hitnu medicinu DNŽHMP Dubrovnik i Gradsko društvo crvenog križa Dubrovnik.
 • Predstavnica DEŠE Dubrovnik sudjelovala je na okruglom stolu na temu “Socijalno uključivanje i zapošljavanje marginaliziranih skupina – mogućnosti i izazovi„, koji je održan 26.veljače u Dubrovniku. Okrugli stol je organiziran od strane Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanske županije, a u sklopu programskih aktivnosti EU projekta PEGASUS.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala u radu osnivačke skupštine Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske. Osnivačka skupština je održana u petak 21. veljače 2014. godine u Kući ljudskih prava u Zagrebu.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na Savjetovanju OPG-ovima i udrugama sa područja Župe dubrovačke i Konavala koju je organizirala Lokalna akcijska grupa LAG2 (Župa dubrovačka i Konavle) u suradnji s DURA-om, razvojnom agencijom grada Dubrovnika. Na savjetovanju koje je održano 20.02.2014. predstavnica DEŠE je prezentirala poslovanje udruga.
 • U Zagrebu je održana redovna godišnja skupština udruge CEDRA na kojoj ej sudjelovala i predstavnica DEŠE.

 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala na okruglom stolu “Inicijative Europske unije za zapošljavanje, stručno usavršavanje i obrazovanje mladih” u srijedu 19. veljače 2014. Godine, koji je u Dubrovniku organizirala razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Uredom Olega Valjala, zastupnika u Europskom parlamentu i Sveučilištem u Dubrovniku.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na sastanku Savjeta za razvoj volonterstva, koji je održan u organizaciji Volonterskog centra Dubrovnik, 17.02. 2014.godine, u prostorijama udruge Rina Mašera.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na sastanku pružatelja psihosocijalnih usluga na temu pružanja psihosocijalne potpore civilnim žrtvama rata, koji je dio širih napora zagovaranja prava na obeštećenje i reparaciju civilnih žrtava rata uz odgovarajuću rehabilitaciju i uključivanje u društvo. U organizaciji udruge Documenta-e iz Zagreba sastanak je održan u ponedjeljak, 17. veljače 2014. godine u Hotelu Lero, u Dubrovniku.
 • Tici, volonterici - Korcula (1)U okviru projekta “Tići volonterići” DEŠA – Dubrovnik je, 14.02.2014 na Mljetu i 17.02. na Korčuli, uspješno provela interaktivne radionice za osnovnoškolce. Radionice “Pokreni se, promijeni sve – Mapiranje problema zajednice” su dio aktivnosti projekta “Tići volonterići”, kojima potičemo senzibilizaciju i motivaciju djece osnovnih škola na volontersko djelovanje u svojoj lokalnoj zajednici, kao i promicanje zajedništva i općeg dobra.
 • DEŠA – Dubrovnik je nastavila uspješnu dugogodišnju suradnju sa upravom i djelatnicima Okružnog Zatvora u Dubrovniku, nastavljajući organiziranje tečaja Engleskog jezika za u prostorijama Zatvora. U petak, 14.02.2014., u 10:00 sati, predsjednica DEŠE-Dubrovnik, gospođa Jany Hansal, uručila je diplome o uspješno završenom tečaju Engleskog jezika, polaznicima u Okružnom Zatvoru Dubrovnik.

  Tijekom protekla dva mjeseca DEŠA je organizirala tečaj engleskog jezika za zatvorenike Okružnog Zatvora u Dubrovniku, koji je održavan nekoliko puta tjedno u prostorijama Zatvora. Zatvorenici su pokazali veliki interes za učenje Engleskog jezika, te ih je 14 uspješno završilo ovaj tečaj, uz stručno vodstvo profesorice Vesne Božinović.

  Ovaj put je grupa čak imala i dimenziju multinacionalnosti, jer se sastojala od državljana BiH, Crne Gore, Albanije , Srbije, Gvatemale i Hrvatske, savršeno se slagala sa prof. Vesnom i u konačnici polučila uspjeh pohađanja o čemu svjedoče završni test radovi.

  Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja u zajednici, DEŠA –Dubrovnik se uvijek fokusira na prepoznavanje problema i potreba u zajednici, a posebice marginaliziranih i socijalno isključenih skupina društva. Također, kroz sve svoje projekte i programe, kontinuirano izgrađuje i jača partnerstva između privatnog i javnog sektora, te surađuje sa lokalnom upravom, samoupravom i javnim institucijama. Ovo je još jedan od primjera prepoznavanja problema i potreba lokalne zajednice, te DEŠINIH nastojanja da iziđe u susret marginaliziranim skupinama naše zajednice, a u ovom slučaju su to osobe lišene slobode. Na ovaj način, njima je pružena mogućnost da svoje vrijeme izdržavanja kazne provedu korisno, usvajajući nova znanja, koja će im, nakon izlaska, zasigurno biti od koristi.

 • Predsjednica DEŠE Jany Hansal sudjelovala je na sastanku u četvrtak 13. veljače u Zagrebu, koji su organizirali Ured za udruge RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u svrhu uzajamnog informiranja o planovima ulaganja iz javnih izvora u 2014. godini za programe i projekte organizacija civilnog društva, kao i o strukturama i modelima podrške ujednačenom regionalnom razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj.Na sastanku su sudjelovali predstavnici županija, regionalnih centara podrške i njihovih suradnih organizacija koje djeluju u svim županijama te regionalnih razvojnih agencija i LAG mreža.
 • Predsjednica DEŠE i članica Savjeta za razvoj civilnog društva RH Jany Hansal sudjelovala je na redovnoj sjednici Savijeta koja se održala u srijedu 12. veljače s početkom u 13:30 u Banskim dvorima. Na sjednici je raspravljen dosadašnji napredak ostvaren u provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. godine. Također, provedena je rasprava o mogućnostima koje za razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj donosi plan natječaja za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz Državnog proračuna i fondova EU u 2014.
 • Predsjednica DEŠE-Dubrovnik, gospođa Jany Hansal je 10.veljače 2014. u Zagrebu, potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa „Podrška programima organizacija civilnog društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine“ u sklopu EU-Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, financiranog iz sredstava EU i Ureda Vlade RH za udruge.

  Projekt pod nazivom “Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima, DEŠA-Dubrovnik će provoditi u partnerstvu sa SVIMA – Udruga za razvoj organizacija civilnog društva sa otoka Visa, Udruga za održivi razvoj otoka Rave, Obrtničko učilište Zagreb, Elektrostrojarska škola u Varaždinu, na područjima Dubrovačko-neretvanske, Splitsko – dalmatinske i Zadarske županije; na otocima Korčula, Mljet, Vis i Rava.

  Kroz provedbu planiranih aktivnosti naglasak će biti stavljen na stvaranje neformalne koalicije, u prvoj fazi sastavljene od udruga koje djeluju na relevantnim otocima te različitih ustanova u sektoru obrazovanja (u svojstvu pridruženih članova neformalne koalicije). Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ured Vlade RH za udruge odgovorni su za praćenje uspješnosti provedbe ovog projekta. više informacija

 • dan ljute 2014 2Udruge Deša i Dubrovačka naranča i ove su godine uspješno organizirale Dan ljute naranče. Volonterke i volonteri vrijedno su od 9 do 16 h prezentirali i prodavali delicije spravljene od dubrovačke ljute naranče. Sav prihod prikupljen od prodaje slatko ljutih delicija, dodijelit će se udruzi Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Dubrovačko neretvanske županije. Zamamne torte sa džemom od ljute naranče koje su izradili renomirani dubrovački hoteli: Excelsior, Lacroma, Hilton, Neptun, Rixos, Petka, Park, slastičarnice Pupica, Ana, Galeta, Dolce Vita, Dubrava Babin kuk, Gabi: te restoran Amfora, nestale su u rekordnom roku. više informacija

Siječanj 2014.

 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na prezentaciji natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU za MSP: „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća”, koja je održana u Hotelu More, 29. siječnja 2014.g. u Dubrovniku.

  Na prezentaciji je obrađen postupak podnošenja prijave, evaluacija i odobravanje – najvažniji koraci i dokumenti, metodologija ocjenjivanja te su predočeni osnovni elementi ocjene veličine poduzeća.

 • inVOLONTIRAMseU organizaciji Udruge drvo mladih Bonsai, a u sklopu projekta inVOLONTIRAMse! 23.01.2014 u Dubrovniku organiziran je okrugli stol na temu “Izazovi i prilike volontiranja mladih u Dubrovniku”. Na okruglom stolu sudjelovala je i članica DEŠE .