Slatki tjedan ususret Bozicu (2)Udruga DEŠA već treću godinu za svoje sugrađane pripremila je zanimljive dane ispunjene radostima predstojećih blagdana. Kao i prethodnih godina Deša – Dubrovnik uložila je dodatni napor u očuvanju i vrednovanju nematerijalne baštine dubrovačkog kraja, te je pozvala sugrađane u svoje prostorije u Lazaretima kako bi obogatili svoj Božić tradicionalnim receptima i mirisima.

U manifestaciji pod nazivom „Slatki tjedan ususret Božiću“, od 16.12. do 20.12., naši sugrađanke i sugrađani mogli su sudjelovati na svim radionicama te naučiti sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga Deše i Dubrovačke naranče.

Slatki tjedan ususret Bozicu (1)Kako bi rezultati radionica bili što bolji pridružile su nam se također i renomirane kuće delicija iz našeg grada, tako da je Dubrovačka kuća doprinijela uspješnosti radionice izrade arancina i bruštulanih mjendela, dok je Nikolina Farčić iz slastičarne Pupica podijelila s nama tajne spravljanja pandišpanj-a. Članice iz udruge Deša i Dubrovačka naranča pokazale su kako se pravi kontonjata, mantala, prikle i naš nagrađivani džem od dubrovačke ljute naranče.

Ni ova godina nije prošla bez posjete velikog broja naših sugrađanki i sugrađana, najmilijih nam malih posjetitelja iz osnovne škole Marin Getaldić i dječjeg vrtića Izviđač koji su nam ispunili srca svojim iskrenim zanimanjem za stare ričete i slastice, a za kraj su nam otpjevali skoro zaboravljenu mljetsku kolendu.Slatki tjedan ususret Bozicu (3)

Nezaobilazan dio slatkog tjedna bilo je naravno i natjecanje za najbolju kontonjatu, mantalu, arancine i bruštulane mjendule. Ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka pod predsjedanjem prof. kulinarstva Josipa Žuvele, imao je slatki, ali težak zadak izabrati najbolje od izvrsnih delicija koje su stigle na ocjenjivanje iz različitih krajeva naše Županije. U kategoriji kontonjate bilo je 15 različitih proizvoda, u kategoriji mantale 12, u kategoriji bruštulanih mjendula 12, a u kategoriji arancina 9.

Nagrade za najbolje delicije dobile su slijedeće natjecateljice:

Nagrade za kontonjatu:Slatki tjedan ususret Bozicu (4)

1. Zlatna plaketa : Mirjana Handabaka

2. Srebrena plaketu dijele:

  • Dubrovačka kuća d.o.o.
  • Paulina Klokoč

3. Brončana plaketa: OPG Đano

Nagrade za mantalu:

1. Zlatna plaketa: Agroturizam KlaićSlatki tjedan ususret Bozicu (6)

2. Srebrena plaketa: Nike Ivaniš

3. Brončana plaketa: Terezija Pendo

Nagrade za bruštulane mjendule:

1. Zlatna plaketa: Dubrovačka kuća d.o.o.

2. Srebrena plaketa: Mirjana Handabaka

3. Brončana plaketa: DEŠA – DubrovnikSlatki tjedan ususret Bozicu (5)

Nagrade za arancine:

1. Zlatnu plaketu dijele:

  • Dubrovačka kuća d.o.o.
  • DEŠA – Dubrovnik

2. Srebrena plaketu dijele:

  • Ani Miletić
  • Katarina GaćeSlatki tjedan ususret Bozicu (7)

3. Brončana plaketa: Ani Miletić

Posebno priznanje zaslužili su Eko Omblići za sudjelovanje na natjecanju za najbolje arancine.