Od 11. listopada do 13. listopada 2013, održan je „7. Hrvatski festival pekmeza džema i marmelade“ na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Preko 30 malih proizvođača iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva izložilo je više od stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda te ostalih vrsta voća u svim mogućim kombinacijama. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, čak sedmu godinu zaredom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organizirale su udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik.

Festival je započeo 11. listopada, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik, gdje je održano stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu: Iva Mračić mag. ing prehrambene tehnologije, Marija Marinović Peričević, dipl. ing., prestavnica Zavoda za maslinarstvo i mediteranske kulture i Sanda Desnica, dipl. ing., voditeljica Laboratorija Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenio 70 – tak uzoraka džemova, pekmeza i marmelada.

Izložbeni dio festivala održan je na trgu Luža 12. i 13. listopada, a veliki broj domaćih i stranih posjetitelja nazočio je prezentaciji slatkih i šarenih proizvoda iz cijele Hrvatske. Festival su pozdravili predsjednica organizacijskog odbora gospođa Jany Hansal i predstavnica grada Dubrovnika gospođa Olga Muratti, a zamjenik Župana Dubrovačko – neretvanske županije, gospodin Davorko Obuljen ovu manifestaciju je proglasio otvorenom. Cilj Festivala je bio predstavljanje kvalitetnih domaćih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine. Pridružili su nam se i namlađi, pa su djeca Eko-Omblića i OŠ Marina Getaldića na radionici crtanja i slikanja izradili svoje radove na temu: Voće, pekmez, džem i marmelada. Ni ove godine nismo propustili „Guste s palačinkama“, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja.

Komisija je izvršila slijedeći odabir:

Dobitnici medalja 2013.

ŠAMPION KVALITETE:

DŽEM OD MANDARINA I SUHE SMOKVE – OPG Krstičević , Krvavac

KATEGORIJA DŽEM:

ZLATNA MEDALJA:

 1. Džem od konavoskih đenerika i smokava – OPG Luka Dragić, Pridvorje
 2. Domaći džem od vinogradarske breskve – OPG Antonija Zelenika, Velika

SREBRENA MEDALJA:

 1. Domaći džem od šljiva – OPG Antonija Zelenika, Velika
 2. Džem od višnje – OPG Antonija Zelenika, Velika

BRONČANA MEDALJA:

 1. Džem smokva – Zogeterra – ekološko imanje,OPG Rožić Šibić, Nerežišća
 2. Džem od bazginih bobica – OPG Antonija Zelenika, Velika

 KATEGORIJA PEKMEZ:

ZLATNA MEDALJA:

 • Domaći pekmez od šipka – OPG Antonija Zelenika, Velika

SREBRENA MEDALJA:

 • Pekmez jagoda – OPG Borna Halambek, Staro Petrovo Selo

BRONČANA MEDALJA:

 • Domaći pekmez od kupine – OPG Dinko Nekić, Orahovica

KATEGORIJA MARMELADE:

ZLATNA MEDALJA:

 • Marmelada od dubrovačke ljute naranče – DEŠA Dubrovnik

SREBRENA MEDALJA:

 • Marmelada “narančin” – OPG Ivica Matijević, Koločep

BRONČANA MEDALJA:

 • Marmelada od mandarina – OPG Krstičević , Krvavac

Sedmi festival pekmeza, džema i marmelade je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Polako ali sigurno Festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju i svojim sadržajem uvelike doprinosi turističkoj ponudi Grada u posezoni. Pored osnovnog cilja predstavljanja kvalitetnih proizvoda malih proizvođača iz ruralnih krajeva Hrvatske, Festival postiže i svoju kulturnu dimenziju jer prožima tradiciju, običaje i izvorne proizvode pretvarajući ih u jedinstveni gastro-suvenir.

PROGRAM FESTIVALA