Prosinac 2009

 • Dana 22.12.2009 održana je redovna – izborna skupština DEŠE – Dubrovnik, u DEŠINIM prostorima u Lazaretima. Predsjednica udruge, gospođa Hansal, iznijela je izvješće o radu udruge kao i izvješće o financijskom poslovanju udruge. Nakon usvojenih izvješća, predložen je program i operativni financijski plan za 2010.godinu. Kako je ovo bila i izborna Skupština izabrani su novi kandidati za tijela udruge.
 • U organizaciji DEŠE – Dubrovnik, a u sklopu provedbe završnog dijela projekta „Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici“, učenici IVa razreda O.Š. „Marin Getaldić“ iz Dubrovnika i članice DEŠE – Dubrovnik, posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“ 22. prosinca 2009 u 10.30 sati. Učenici su štićenike doma darivali prigodnim Božićnim čestitkama koje su izradili na DEŠINIM radionicama o volonterstvu. Članice DEŠE – Dubrovnik obradovale su štićenike doma prigodnim delicijama, proizvodima DEŠINIH radionica, te provele vrijeme u ugodnom druženju s njima.
 • I ove godine, DEŠA – Dubrovnik s proizvodima svojih kreativnih radionica, sudjeluje na Božićnom sajmu kojeg organiziraju Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika. Božićni sajam je otvoren u atriju palače Sponza, svakim danom od 13. prosinca do 3. siječnja 2010. u vremenu od 10 do 17 sati.
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na informativnoj radionici za potencijalne korisnike bespovratnih sredstava u sklopu natječaja “Mladi na tržištu rada” koja je održana u Zagrebu 09. prosinca 2009., u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
 • Međunarodni dan volontera je 05. prosinac i obilježava se u cijelom svijetu različitim aktivnostima volontera u svojim zajednicama. U subotu, 05.12.2009. ispred Palače Sponza, s početkom u 10:00 sati, Deša- Dubrovnik i Eko grupa OŠ Marin Getaldić, organizirali su dobrotvornu akciju prodaje vreća i vrećica za otpad od ekoloških materijala, kako bi pomogli radionicu udruge „Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko- neretvanske županije“. Ovom akcijom pridružili smo se volonterima svijeta i pozvali sve sugrađanke i sugrađane da daju svoj doprinos plemenitosti.
 • 02.12.2009 u prostorijama DEŠE – Dubrovnik, održan je sastanak na kojem je potpisan Opći sporazum o suradnji između udruge DEŠA i Županijske razvojne agencije DUNEA. Sastanku je nazočila i dožupanica Dubrovačko – neretvanske županije, gospođa Marija Vučković.

Studeni 2009

 • 24. i 25. studenog 2009, DEŠA – Dubrovnik je organizirala dva odvojena i jednako važna događaja u sklopu svog prekograničnog projekta suradnje „Jadran; malo poduzetništvo i lokalni razvoj“.

U utorak 24. studenog 2009., u Maloj vjećnici Grada Dubrovnika, sastao se inicijativni odbor za osnivanje udruge „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“. Članovi inicijativnog odbora, uz udruge civilnog društva DEŠA – Dubrovnik i Cospe – Firenze, su ugledne javne osobe iz akademskih zajednica Hrvatske i Italije, Dr. Sc. Saša Poljanec Borić, Prof. Alberico di Meo i Lucija Bronzan, te Grad Dubrovnik, Dubrovačko – neretvanska županija i Regija Marche, koji ovim činom pokazuju svoje opredjeljenje za održivi razvoj Jadranske regije.

U srijedu, 25. studenog 2009 u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, održan je zanimljiv Međunarodni stručni skup na temu “Teritorijalni pristup razvoju turizma”. Skupu je nazočilo oko 50 osoba iz gradskih i županijskih, javnih i gospodarskih institucija koje su zainteresirane za razvoj i suradnju u zajednici.

Teme za ovaj skup kao i eminentni stručnjaci iz Hrvatske i Italije, izabrani su s namjerom da ponude razmjenu znanja i iskustava o integralnom pristupu razvoju teritorija, na što se fokusira projekt prekogranične suradnje „Jadran; malo poduzetništvo i lokalni razvoj“.VIŠE

 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na Savjetovanju za potencijalne prijavitelje na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava ‘Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina’, EuropeAid/129121/M/ACT/HR, u sklopu IV. komponente programa IPA. Savjetovanje je organiziralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatski zavod za zapošljavanje uz organizacijsku i stručnu podršku tvrtke ADD tim d.o.o. iz Zagreba.
 • 12.11 o.g. u Gradskoj vjećnici održano je predavanje na temu „Volonterstvom do osjećaja korisnosti, socijalne odgovornosti i aktivnog građanstva“ u organizaciji DEŠE – Dubrovnik, a u sklopu projekta „Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici“ kojeg sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Gost predavač bio je prof. dr. sc. Gojko Bežovan, eminentni znanstvenik i stručnjak za civilno društvo i društvene odnose. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu prof. Bežovan predaje kolegij pod nazivom Socijalna politika Hrvatske i Socijalno planiranje studentima socijalnog rada, a studentima prava Socijalnu politiku kao izborni kolegij.

Bavi se istraživanjima socijalne politike, stambene politike te civilnog društva. Iz ovog područja objavio je više knjiga, poglavlja u knjigama, studija i članaka. O aktualnim temama razvoja hrvatskog društva piše u dnevnim i tjednim novinama, te govori na radiju i televiziji. Osnivač je i predsjednik CERANEA- Centra za razvoj neprofitnih organizacija, prve potporne organizacije za razvoj civilnog društva, sada think-tank organizacije za istraživanje socijalne politike i civilnog društva.
Predavanje je obuhvatilo teme: važnost volontiranja kao građanska vrlina, dimenzije i motivi volontiranja, volonterstvo u Hrvatskoj, o čemu ovisi volontiranje i moguće motivacije za širenje volonterstva. Predavanju je nazočio veći broj građana i predstavnika NVO-a koji su imali mogućnost rasprave o pojmu volonterstva. Sa ovog predavanja poslana je svojevrsna poruka i očekujemo suradnju i angažman medija. Zašto volonterstvo, kao poželjna vrlina jedne zajednice koju treba njegovati, širiti i ugraditi u sustav odgoja i obrazovanja, u našem društvu nije prisutno niti prepoznato.

 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na trećoj po redu radionici „EU u zajednici“ u organizaciji udruge DIM, koja je održana u Tuhelju 6. i 7. studenog 2009. Ova radionica je održana na temu „Od ideje do projekta“, tijekom koje su sudionici savladali izradu logičke matrice u okviru projekata EU.
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na radionici na temu „Zakonodavstvo EU u području razvoja održivih turističkih urbanih i arheoloških mikro-destinacija“ u organizaciji Europske komisije, u sklopu instrumenta TAIEX. Radionica je održana u Zagrebu 06.11.2009.

Listopad 2009

 • Tijekom provedbe druge godine međunarodnog projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, DEŠA – Dubrovnik je ponovno organizirala obuku za male i srednje poduzetnike u suradnji s Dubrovačkim centrom za poduzetništvo. Prvi dio obuke održan je u Metkoviću 31. listopada 2009.g., a obradio je teme: uvod u poduzetništvo, pravno – organizacijski oblici malog i srednjeg poduzetništva, poslovni plan, održivi razvoj i odgovorni turizam. Nakon prvog dijela obuke, nekoliko polaznika će imati priliku sudjelovati u drugom djelu obuke, koji će se održati u Italiji, gdje će se upoznati s primjerima dobre prakse poduzetnika koji rade na principima održivog razvoja.
 • Predstavnica DEŠE-Dubrovnik, gđa Jany Hansal, sudjelovala je na 4. Kongresu poduzetnica Jadransko-jonskog područja, koji je održan 26. i 27. listopada u Draču, Albanija. Tema ovogodišnjeg skupa je bila „Kreativnost i inovacije u ženskim poduzećima u vremenu krize“. U organizaciji HGK – Županijske komore Dubrovnik i Hrvatske udruge poduzetnica Krug – Ogranak Dubrovnik, na Kongresu u Draču je bilo prisutno šest sudionica iz Dubrovačko-neretvanske županije. Ovogodišnji kongres okupio je 190 sudionica a pružio je poduzetnicama priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu iskustava, poslovnu suradnju, te mogućnost sudjelovanja na zajedničkim projektima.
 • Predsjednica udruge, gđa Jany Hansal i gđa Aida Cvjetković, sudjelovale su na skupu inicijative za REKOM, na kojoj su svjedočile o iskustvu rata u Dubrovniku. Cilj inicijative REKOM je stvaranje točnog, službenog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprečavanja ponavljanja zločina. Skup je održan 23.10.2009.u Podgorici, u organizaciji udruge „Anima“ iz Kotora i Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice.
 • 08. listopada u posjetu DEŠI boravili su putnici s Peace Boat-a – japanskog broda mira. U DEŠI su za njih organizirane radionice tkanja, veza i izrade delicija. DEŠINE članice su japanske prijatelje ugostile na ručku u svojim domovima. Druženje je nastavljeno u DEŠI u poslijepodnevnim satima, gdje je grupa Hibakusha – ljudi koji su preživjeli atomsku bombu u Hirošimi – iznijela svoja svjedočanstva. U DEŠI je, također u sklopu posjete putnika s Peace Boat-a, boravila i grupa Njemačkih studenata sa poslijediplomskog studija međunarodne politike i mira na Sveučilištu u Tuebingenu.
 • Treći hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade održan je 03. i 04. listopada u Dubrovniku, na trgu Luža ispred crkve Sv. Vlaha u organizaciji DEŠE – Dubrovnik i udruge „Dubrovačka naranča“. Ovaj „slatki festival“, koji je ove godine dosegao i međunarodnu razinu, privukao je velik broj domaćih i stranih posjetitelja. Ova kulturna manifestacija doprinosi afirmiranju tradicije, običaja i tradicijskih proizvoda koji na taj način postaju gastro suvenir ali i dodatna turistička ponuda Gradu Dubrovniku. Manifestaciju je otvorio državni tajnik gosp. Tonći Božanić iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, ujedno i pokrovitelj Festivala. VIŠE

Rujan 2009

 • Predstavnice DEŠE su, 23. rujna u Anconi, sudjelovale na sastanku sa Regijom Marche i NVO Cospe iz Firenze, partnerima na međunarodnom projektu „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“. Cilj ovog sastanka bio je zajednički doprinos poboljšanju ovog projekta, koji će se provoditi do veljače 2011.
 • Predstavnica DEŠE-Dubrovnik sudjelovala je na prvom tematskom sastanku Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu, koji je održan 21.09. 2009. u Zagrebu. Sastanak je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u svojstvu koordinatora Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu, u sklopu Zaklade Ana Lindh.
 • DEŠINE predstavnice su sudjelovale na Info danu u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora 2007-2013, kojeg je održalo Zajedničko tehničko tajništvo ovog Programa u Dubrovniku 10. rujna. Info dane je organiziralo Zajedničko tehničko tajništvo u suradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske i Ministarstvom za evropske integracije Crne Gore.
 • DEŠA – Dubrovnik, u suradnji s Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Centrom za organiziranje zajednice iz Češke, održala je radni sastanak 17. rujna u Opuzenu, s ciljem upoznavanja lokalnih dionika s primjerima LEADERA u Češkoj, aktivnosti lokalnih akcijskih grupa, te njihova postignuća i prepreke. Češke primjere predstavili su gospodin Romana Haken, predsjednik Centra za organiziranje zajednice iz Moravske – Češka i ujedno predstavnik Europske komisije, odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj i okoliš, i gospođa Katerina Nesrstova, predstavnica udruge Pro-bio i „LEADER – a Češka iskustva“.
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na 2. seminaru u organizaciji udruge DIM iz Zagreba, pod nazivom „Pitanja i odgovori o EU fondovima“ na temu EU fondova sa posebnim naglaskom na predpristupne instrumente i programe Zajednice i upoznavanje sa procedurama i pravilima prijave projekta na natječaje. Seminar je održan 10.- 12. rujna 2009. u Tuheljskim toplicama.
 • I ove godine, DEŠA je suradnji sa Libertas Foundation iz San Pedra, California, u ime zaklade „Ante i Evelyn Mrgudić“ organizirala podjelu stipendija učenicima obrtničkih i strukovnih škola, koja je održana u prostorijama DEŠE 02.09. Predstavnici uprave Libertas Foundation, ove godine su uručili deset stipendija učenicima obrtničkih škola za školsku godinu 2009/2010. Stipendija iznosi 1.000 USD za tekuću školsku godinu. Ovo je sedma godina za redom kako Libertas Foundation i zaklada „Ante i Evelyn Mrgudić“ pomažu učenike strukovnih škola iz Dubrovačko-neretvanske županije. Stipendirani su budući frizeri, stolari, elektromehaničari, elektroinstalateri, vodoinstalateri, kuhari i trgovci iz Dubrovnika, Korčule, Mljeta, Stona, Župe Dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Konavala.

Kolovoz 2009

 • 31. kolovoza, Ministar turizma Damir Bajs je sa suradnicima, tijekom boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, razgovarao o razvoju ovoga područja kao avio destinacije, pripremama za sljedeću sezonu, te uručio ugovore o korištenju državnih potpora za različite razvojne turističke projekte u vrijednosti 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava korisnicima s područja županije. Jany Hansal, predsjednica udruge ‘Deša-Dubrovnik’ zahvalila je na potporama u ime udruga i pojedinaca, te potpisala ugovor za projekt „Vez Dubrovačkog Primorja – hrvatski suvenir“.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik, sudjelovala je na seminaru „Mi kao građani EU“ koji je održan 27.-30.08. u Tuheljskim toplicama u sklopu programa „EU u zajednici“ u organizaciji udruge DIM iz Zagreba. Na seminaru su sudjelovali mladi aktivisti iz svih dijelova Hrvatske a diskutiralo se o temama civilnog društva i demokratizacije, međusektorske suradnje na razini EU te ostvarivanja organiziranih političkih interesa u EU.

Srpanj 2009

 • U DEŠINIM prostorijama u Lazaretima od 27. – 29. 07. 2009., udruga „Zdrav život“ iz Rijeke održala je radionice na teme: Prirodna kozmetika i zdravlje, Zdrava hrana i zdravlje – za suvremenog čovjeka, Ljekovito bilje i zdravlje, Bioenergija te Tehnika elektro impulsima Quick Zap aparatima – samoozdravljenje.
 • 08.07. DEŠA je u svojim prostorijama ugostila grupu studenata sa Sveučilišta Georgia, SAD, koje je predvodila gđa. Peggy Kreshel, prof. na Fakultetu za novinarstvo i komunikaciju i pridružena članica Instituta za ženske studije Sveučilišta Georgia. Za njih je upriličeno predavanje o DEŠINOM radu, koje je održala gđa Jany Hansal. Ovaj posjet DEŠI dio je njihovog praktičnog obrazovanja tijekom ljetnog semestra, koji pruža mogućnost studentima da posjete mjesta od važnosti i informiraju se o relevantnim temama.
 • DEŠA – Dubrovnik je, u suradnji s Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj, organizirala interaktivnu radionicu na temu „Uloga zajednice u održivom ruralnom razvoju“. Voditelj i gost predavač je bio g. Roman Haken, član ureda Europskog, ekonomskog i socijalnog odbora, Odjel za poljoprivredu ruralni razvoj i okoliš – međunarodna suradnja, Bruxelles i ujedno predsjednik CCO (Centar za organiziranje zajednice) iz Moravske, Češka. Radionica je održana 06.07.2009 u prostorijama DEŠE u Lazaretima, a cilj radionice bio je upoznati sudionike s novim europskim pristupom ruralnog razvoja „LEADER“, čije programe već koriste zemlje članice EU. G. Haken je sudionike radionice upoznao i sa primjerima LEADER-a u Češkoj kao i uspjesima čeških lokalnih akcijskih grupa. Ovo je prva radionica u nizu na tematiku LEADER pristupa i ruralnog razvoja, koje će DEŠA-Dubrovnik organizirati počevši od rujna pa do kraja 2009.

Lipanj 2009

 • U okviru provedbe projekta „Razmjenom znanja, vještina i iskustva do bolje suradnje na području jadranske regije“ kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionice patchwork-a i slikanja na svili. Radionice su održale članice DEŠINOG patchwork kluba 20. i 21.06. u Kući slobodne misli u Kavči, Crna Gora. Cilj ove radionice je razmjena iskustava i prenošenje znanja i vještina ženama u Crnoj Gori.
 • 20.06.2009. Dešin Patchwork klub je organizirao radionicu izrade Patchwork-a na terasi Gradske kavane. Ovom aktivnosti doprinosimo senzibiliziranju javnosti o umjetnosti i kreativnosti ručnog rada i priključujemo se Prvom Europskom danu izrade patchwork-a u javnosti, koji se ove godine organizira diljem Europe.
 • U okviru provedbe projekata „Sudjelovanje građana u održivom razvoju regije“ (PHARE 2006, partneri CCO i HMRR) i „Održiva budućnost ruralnih područja Hrvatske“ (partneri Milieukontakt International, ODRAZ, HMRR, SMART i PINS, sredstva programa MATRA), DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na studijskom putovanju u Češku u periodu od 16. do 19. lipnja 2009 u Moravskoj. Svrha putovanja je upoznavanje primjera dobre prakse i razmjena iskustava; teme: uspješno lokalno partnerstvo za održivi lokalni razvoj, sudjelovanja građana, provedba LA21, transparentno lokalno upravljanje, dobra praksa: LEADER, biofarming, obnovljiva energija i dr.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na Jadranskom izložbenom sajmu „Adria Navis Exibea“, koji se održao od 10. do 13. lipnja u Neumu. Drugi po redu Jadranski izložbeni sajam „Adria Navis Exibea“ organiziraju agencija Adria produkcia i ADRIA magazin, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko neretvanske županije. DEŠA – Dubrovnik je na svom štandu prezentirala svoj dugogodišnji rad i proizvode svojih radionica.
 • Kroz uspješnu i kontinuiranu suradnju s 3.a razredom OŠ Marin Getaldić i učiteljicom Snježanom Viteškić, DEŠA – Dubrovnik je organizirala edukativno – rekreacijski izlet, u sklopu projekta „Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici“. Kroz vožnju Napoleonovom cestom djeca su se upoznala s tim kulturno povijesnim spomenikom, te sa potrebom njegove zaštite i valorizacije. Također su obišli Slano , posjetili Lapidarij u Franjevačkom samostanu Sv. Jeronima, te OŠ Slano gdje su proveli ugodno vrijeme u druženju s vršnjacima. Na putu prema naselju Grbljava i posjetu Herpetološkom rezervatu u Majkovima, gdje obitava ugrožena i zaštićena riječna kornjača (Mauremys rivulata) prošli su kroz prirodno stanište samoniklog oleandra (Nerium oleander). S vidikovca u Gajinama uživali su u posebno lijepom pogledu na Elafite, a na povratku su posjetili Arboretum u Trstenome.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na radionici za animatore ruralnog razvoja – TEPA koja je održana u Fužinama, od 7. do 10. lipnja 2009. Održavanje radionice financira se iz projekta “Održiva budućnost ruralnih područja Hrvatske” koji se od 2007. provodi u suradnji udruga Milieukontakt International, ODRAZ-a, SMART-a, CCI-ja i PINS-a d.o.o. HMRR je partner u projektu od početka 2008.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala na II. sajamskoj priredbi „Festival održivog razvoja“ koja je održana 5. i 6. lipnja 2009. u Biogradu na Moru. Festival je održan pod supokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Organizator manifestacije je Poljoprivredna zadruga „List“, a suorganizatori su Grad Biograd na Moru te Turistička zajednica Biograd na Moru.
 • Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). DEŠA – Dubrovnik je tiskala letak kojim želi potaknuti ljude da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta. Letak su na sam 05. lipnja na Stradunu dijelili učenici III a razreda OŠ Marin Getaldić te na Grudi učenici OŠ Gruda PŠ Pridvorje.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na Forumu za traženje partnera IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora koje je održano 03. lipnja na Sveučilištu u Dubrovniku.

Svibanj 2009

 • Predstavnice DEŠE-Dubrovnik sudjelovale su na seminaru povodom Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, koja je održana 23.05. u Zagvozdu. Seminar su organizirali Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i općina Zagvozd, a ovom prilikom DEŠINA predstavnica, gđa Jany Hansal je održala prezentaciju o projektu svila, koja je izazvala veliko zanimanje svih sudionika.
 • DEŠA – Dubrovnik je 20. svibnja sudjelovala na Info danu Programa „Kultura 2007-2013“ kojeg je organizirao Odjel za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture RH.
 • DEŠA – Dubrovnik provodi projekt „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“ u suradnji sa NVO Cospe iz Firenze, Regijom Marche, i Ministarstvom turizma RH a kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije. Jedna od aktivnosti ovog projekta je obuka za male poduzetnike koja se sastoji od dva dijela. Prvi dio obuke održat će se 16. svibnja u Ponikvama na poluotoku Pelješcu, pod nazivom “Udruživanjem do uspjeha – Clusteri”, a teme ove obuke su: Što su clusteri i zašto su važni; Osnovni oblici organiziranja clustera, Upravljanje clusterom, Međunarodna suradnja, Održivi razvoj i odgovorni turizam. Neki od najboljih polaznika imat će mogućnost pohađanja drugog dijela obuke u Italiji, gdje će se upoznati sa dobrim primjerima prakse malih poduzetnika koji rade na principima održivog razvoja.
 • Predstavnica udruge DEŠA – Dubrovnik je u srijedu 13. svibnja na reality show-u Farma NoveTV prezentirala proces uzgoja dudovog svilca. Farmerima je pokazala tradicionalan način proizvodnje svile, te im ispričala kako je DEŠA u ratnim godinama vratila tradiciju svilarstva u dubrovačke krajeve.
 • Provodeći projekt „Razmjenom iskustva, znanja i vještina do dobre suradnje na području Jadranske regije” DEŠA – Dubrovnik je održala prezentaciju svojih aktivnosti. Prezentacija je održana 13.05.2009. u „Kući slobodne misli“, prostorijama udruge „Anima“ u selu Kavač (Crna gora). Na prezentaciji je bilo prisutno dvadesetak žena iz Kotora, Tivta, Luštice, Budve, Kavča, … koje su sa zanimanjem pratile izlaganje predsjednice DEŠE. Nakon prezentiranog širokog spektra aktivnosti koje DEŠA pruža ženama Dubrovačko – neretvanske županije, žene Crnogorskog primorja su izrazile želju da DEŠA priredi kreativne radionice slikanja na svili i patchworka u tijekom druge polovine lipnja.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je na radionici strateškog planiranja HMRR, koja je održana 12.05. u Zagrebu.
 • U suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, DEŠA – Dubrovnik je organizirala izložbu unikatnih radova svojih članica izrađenih u različitim tehnikama: svilovezu, patchworku, slikanju na svili i pletenju palminih grančica, pod nazivom „Razigrane boje prijateljstva“, koja je održana od 08. – 09. svibnja 2009. u prostorijama Gradske knjižnice Vukovar. Otvarajući izložbu, gđa Antonija Kukuljica i gđa Jany Hansal istaknule su kako su gradovi Vukovar i Dubrovnik formalno prijateljski gradovi, međutim potrebno je raditi na jačanju veza i suradnje među ljudima oba grada. Ovom prigodom su članice DEŠE – Dubrovnik poklonile dječjem odjelu Vukovarske bolnice 20 dječjih prekrivača izrađenih u patchwork tehnici, a koji su također bili prezentirani na izložbi.

DEŠINE članice su održale i radionice kreativnih vještina: pletenja pomica, slikanja na svili, patchwork tehnike, konavoskog i mljetskog veza. Prigodom izložbe organiziran je domjenak s našim delicijama, kojeg su nam pomogli pripremiti prijatelji iz Dubrovnika, a vino smo dobili s poluotoka Pelješca. Naši posjetitelji iz Vukovara imali su prilike probati delicije kao što su suhe smokve, arancini, bruštulani mjenduli, slane srdele, inćuni, sir iz ulja, travarica i plavac.
Veliki broj Vukovaraca je posjetio ovu izložbu, sudjelovao u radionicama, okušao se u izradi pomica i ostalim kreativnim vještinama, te proveo vrijeme u ugodnom druženju s prijateljima iz Dubrovnika. Posjet udruge Deše Vukovaru, izložba kao i radionice, organiziran je u suradnji s gradom Dubrovnikom, gradom Vukovarom, Gradskom knjižnicom Vukovara i Javnim prometnim poduzećem Libertas.

Travanj 2009

 • U sklopu projekta „Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici“, DEŠA – Dubrovnik je na Uskrsnom sajmu organizirala prodaju uskrsnih ukrasa koje su izradili učenici OŠ Marin Getaldić i OŠ Gruda PŠ Pridvorje. Sredstva od prodaje su namijenili Centru za rehabilitaciju Josipovac i Društvu distrofičara, invalida cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida DNŽ. Članice DEŠE – Dubrovnik i 3a razred OŠ Marin Getaldić uz pratnju učiteljice gđe. Snježane Viteškić, posjetili su 30. travnja Društvo distrofičara, invalida cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida DNŽ, te im predale prikupljen novac.
 • Nakon završene obuke za pokretače lokalnog razvoja koja je održana od 16. – 24. ožujka u Dubrovniku, a u okviru projekta “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”, 7 polaznika dobilo je priliku pohađati drugi dio obuke u Italiji u regijama Emilia Romagna i Marche. Na obuku se prijavilo 20 sudionika, od čega je 7 uspješno napisalo projekt i završilo obuku. Drugi dio obuke je održan od 19. do 24. travnja u Italiji. Tamo su mladi pokretači lokalnog razvoja upoznali primjere dobre prakse na principima održivog razvoja, LAG, LEADER pristup, certifikate EMAS i Ecolabel, agroturizme i horizontalne hotele.
 • DEŠA – Dubrovnik provodi projekt „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“ u suradnji sa NVO Cospe iz Firenze, Regijom Marche, i Ministarstvom turizma RH a kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije. Jedna od aktivnosti ovog projekta je obuka za male poduzetnike koja se sastoji od dva dijela. Prvi dio obuke održao će se u Metkoviću 16. i 17. travnja, a teme ove obuke obuhvatile su: uvod u poduzetništvo, pravno – organizacijski oblici malog i srednjeg poduzetništva, poslovni plan, marketing i tržište, održivi razvoj i odgovorni turizam. Neki od najboljih polaznika imat će mogućnost pohađanja drugog dijela obuke u Italiji, gdje će se upoznati sa dobrim primjerima prakse poduzetnika koji rade na principima održivog razvoja.
 • Prigodom predstojećih uskrsnih blagdana DEŠA – Dubrovnik je organizirala izložbu patchwork radova na temu „Proljetno buđenje“ u prostorijama Narodne knjižnice Dubrovnik od 02. do 10. travnja. Dio izloženih radova članice DEŠINOG patchwork kluba namijenile su kao poklon ženama Vukovara.
 • U organizaciji DEŠE – Dubrovnik, a u sklopu provedbe projekta „Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici”, učenici III a razreda O.Š. „Marin Getaldić“ iz Dubrovnika i članice DEŠE-Dubrovnik, posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“ u utorak 07.04. Učenici i članice DEŠE – Dubrovnik obradovali su štićenike Doma prigodnim uskrsnim jajima koje su izradili na DEŠINIM radionicama o volonterstvu, te su proveli vrijeme u ugodnom druženju s njima. DEŠA-Dubrovnik je radionice o volonterstvu organizirala u sklopu provedbe svog projekta „Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici”, kojeg DEŠA tijekom ove godine provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Grada Dubrovnika.
 • DEŠA – Dubrovnik je početkom siječnja ove godine organizirala tečajeve engleskog jezika u Stonu i na otoku Mljetu u sklopu projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“. Ukupno 21 polaznik tečaja uspješno je završio tečaj engleskog jezika.
 • Prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik je organizirala tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomi i penganja jaja, u svojim prostorijama u Lazaretima.
 • U sklopu projekta «Dubrovnik, Uskrsne radionice» kojeg financira Ministarstvo kulture RH, DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionice pletenja pomi i penganja jaja. Ispred Ministarstva kulture, DEŠINE uskrsne radionice je 02.04. posjetila gđa. Maja Nodari, predstavnica Uprave za zaštitu kulturne baštine Dubrovnik.

Ožujak 2009

 • Članica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je na radionici o izradi Strateškog plana HMRR-a za razdoblje od tri godine koja je održana 30. i 31. ožujka u Lužnici kraj Zaprešića.
 • U sklopu projekta “Promocija deficitarnih obrtničkih zanimanja” u organizaciji HOK Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Dubrovnik i HGK – Županijska Komora Dubrovnik, DEŠA – Dubrovnik je predstavila program stipendiranja učenika obrtničkih zanimanja kojeg već niz godina provodi u suradnji s udrugom Libertas Foundation iz San Pedra, California.
 • U sklopu projekta “Volonterstvom do pozitivnih promjena u zajednici”, kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, članica DEŠE – Dubrovnik je 30. ožujka održala radionice na temu volonterstva u OŠ Radovčići i OŠ Pridvorje.
 • Od 27. do 29. ožujka 2009.g.,u hotelu Tirena, održan je 6. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja, u organizaciji Dubrovnik Sun d.o.o., te u suorganizaciji Udruge Dubrovnik – zdravi grad, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore DNŽ-e, Dubrovačkog centra za poduzetništvo, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Regionalne razvojne agencije Dunea d.o.o. Humanitarne i mirotvorne organizacije «DEŠA» te Udruge Zdravi život Rijeka. DEŠA je, kao i svake godine, održala svoje tradicionalne radionice: tkanje, vez, penganje jaja i pletenje pomi.
 • U okviru projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, DEŠA – Dubrovnik započela je 16. ožujka seminar za pokretače lokalnog razvoja. Predavanja će se odvijati u prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku. Na samom otvaranju ovog seminara, sudionike je pozdravio državni tajnik Ministarstva turizma RH, gosp. Ivo Mujo, jer je ovaj program sufinanciran od strane Ministarstva Turizma RH u sklopu projekata kojima su odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova.

Seminar se sastoji od slijedećih tematskih sadržaja:

 • Razvoj moje zajednice,
 • Sektori u društvu,
 • Europski pristupi lokalnom razvoju u ruralnim područjima (LAG i LEADER),
 • EU predpristupni fondovi,
 • Projektna logika i pisanje projekata,
 • Turizam kao poluga za razvoj teritorija,
 • Marketing kao instrument razvoja teritorija,
 • Teritorij kao turistički proizvod.

Predavači su renomirani stručnjaci iz udruge “Odraz” iz Zagreba, “Smart” iz Rijeke, Sveučilišta u Dubrovniku, inozemstva i NVO-a specijaliziranih za lokalni razvoj i projektni ciklus. Nakon završenih predavanja, polaznici će izraditi svoj vlastiti projekt, bit će odabrani najbolji radovi, a njihovi autori nastavit će drugi dio obuke za pokretače lokalnog razvoja u Italiji, koji je planiran u travnju.

 • DEŠA – Dubrovnik je 12.03. organizirala okrugli stol “Održiv razvoj i odgovorni turizam moje zajednice” u Metkoviću u hotelu “Narona”. Sudionicima je predstavljen projekt “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”, te sve slijedeće aktivnosti projekta. Najavljena je obuka za pokretače lokalnog razvoja i obuka za male poduzetnike. Napravljena je i SWOT analiza na kojoj su sudionici okruglog stola iznijeli snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje u svojoj zajednici.
 • DEŠA – Dubrovnik organizirala obuku u inozemstvu za djelatnike javnih institucija, koja je održana od 07. – 10. ožujka 2009. u regiji Marche. Obuka za djelatnike javnih institucija jedna je od aktivnosti projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, kojeg DEŠA – Dubrovnik provodi u suradnji s NVO Cospe iz Firenze, Regijom Marche i Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije. Polaznici su posjetili sajam Tipicità, upoznali su se s LAG-ovima sa LEADER pristupima ruralnom razvoju, te sa općinama Fermo, Porto Sant Elpidio, Senigallia i provincijom Ascoli Piceno, odnosno općinama koje promiču eko turizam i ruralni turizam.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na skupu “Osnaživanje žena s invaliditetom za uključivanje u proces političkog odlučivanja na lokalnoj razini” koji je održan 09. ožujka u Općoj bolnici Dubrovnik, u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.
 • 05. ožujka 2009.g., u prostorijama DEŠE u Lazaretima svečano je proslavljen Međunarodni dan žena. Proslavi je nazočilo pedesetak žena svih dobnih skupina, a čak ih ni loše vrijeme nije spriječilo da se tradicionalno okupe, kao i svake godine.

Ove godine DEŠA je obilježavanje Dana žena posvetila velikoj ženi – hrvatskoj književnici i prvoj hrvatskoj novinarki, Mariji Jurić Zagorki, rođenoj 02. ožujka 1873. godine. Učenice dubrovačke Gimnazije pripremile su osvrt na život i rad ove najveće hrvatske spisateljice koja je u prvom redu zagovarala feminizam i u ženama budila volju da sudjeluju u javnom i političkom životu. Premda je njezin feministički angažman izazivao neprijateljstvo i podsmijeh njezinih muških kolega, do kraja svoga života nastavila je borbu za ravnopravnost žena.
Nakon uvodne riječi predsjednice udruge, gospođe Jany Hansal, prisutne su pozdravile gradonačelnica grada Dubrovnika, gospođa Dubravka Šuica i predsjednica Foruma žena SDP-a, gospođa Olga Muratti. Među uzvanicima bili su prisutni i dožupan Dubrovačko-neretvanske županije, gospodin Miše Galjuf, voditeljica službe za međunarodne odnose i europske integracije Dubrovačko-neretvanske županije, gospođa Aida Cvjetković i predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinska“, gospođa Dubravka Marunčić .
Pored kulturno-umjetničkog programa, upriličen je i bogati domjenak sa prigodnom lutrijom. Usprkos hladnom i kišovitom vremenu, atmosfera u DEŠI bila je zabavna i vesela. Danas je sve manje ovakvih skupova na kojima se žene okupljaju bez obzira na političku opredijeljenost, zanimanje ili osobne interese. I tijekom perioda kada se nije u javnosti slavio ovaj praznik, DEŠA je svake godine s istim entuzijazmom i radošću, obilježavala ovaj dan, tako značajan za afirmaciju žene kao ravnopravnog člana društva.

 • Hrvatski zavod za zapošljavanje, područna služba Dubrovnik, organizirao je 2. Sajam poslova koji je održan 3. ožujka 2009. na Sveučilištu u Dubrovniku. Ciljevi koji se žele postići su: povećati zaposlenost u županiji, dati mogućnost nezaposlenim osobama da se izravno predstave poslodavcu, pružiti i olakšati mogućnost poslodavcima da predstave svoje potrebe za radnicima, te omoguće poslodavcima da neposredno upoznaju ponudu na tržištu rada Županije. Partneri u ovoj organizaciji bili su DEŠA – Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku, HGK – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko – neretvanske županije, Regionalna razvojna agencija Dunea Dubrovnik, DCP Dubrovnik i Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.
 • U sklopu provedbe projekata «Obrazovni centar za žene i mlade» i «Cjeloživotno obrazovanje za kvalitetniji život», DEŠA-Dubrovnik organizira tečajeve i radionice za mlade i nezaposlene osobe naše Županije, koji počinju 02. ožujka 2009. godine. Projekti se provode uz suradnju i financijsku pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Grada Dubrovnika.

Veljača 2009

 • DEŠA – Dubrovnik je aktivno sudjelovala na seminaru „Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“ koji je održan na Grudi, 26 – 28. veljače u organizaciji Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatskog farmera, Klub članova „Selo“ i Ministarstva turizma RH.
 • U sklopu projekta „Razmjenom iskustva, znanja i vještina do dobre suradnje na području Jadranske regije“ DEŠA-Dubrovnik je organizirala seminar o poduzetništvu u Skadru 26. i 27. veljače 2009. U radionicama je sudjelovalo 20-tak malih poduzetnika iz Skadra i okolice koji se uglavnom bave proizvodnjom i izradom tradicionalnih predmeta i suvenira svoga kraja. Glavni cilj seminara bio je pokazati primjere dobrih ideja poduzetnika Dubrovačko-neretvanske županije i načine organiziranja i izlaska na tržište.
 • U okviru projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, DEŠA – Dubrovnik je organizirala obuku za male i srednje poduzetnike. Prvi dio obuke održan je od 17. do 20. studenog 2008. u Dubrovniku. Nakon odabira najuspješnijih polaznika za drugi dio obuke, organizirali smo studijsko putovanje u Italiju od 16. – 20.02.2009. Studijsko putovanje organizirano je u dvije grupe: jedna grupa posjetila je regiju Umbria a druga regiju Toscana.

Grupa od 6 polaznika koja je posjetila Umbriu, uz pratnju voditeljice Nives Miloš, odsjela je u hostelu zadruge „La Tana Libera Tutti“ u Cannari. Prvi dan sudionici su se upoznali sa predstavnicima zadruge, te im je predstavljen program i aktivnosti zadruge. Drugi dan su posjetili seljačko gospodarstvo „Di Filippo“ koje se bavi proizvodnjom vina i biološkom proizvodnjom, te su se upoznali s predsjednikom udruge vinske ceste „Cantico“. Treći dan posjetili su agroturizam „La Malvarina“, grad Assisi i tkaonicu gđe. Luciane Pasqualoni Franchi. Četvrti dan obišli su seljačko gospodarstvo „Le Due Torri“ koja se bavi proizvodnjom žitarica, ulja i biološkog mesa, a poslijepodne su proveli pripremajući tipična jela na bazi luka. Posljednji dan, posjetili su Muzej Vina i Muzej Maslina i Ulja. Nakon toga, upoznali su se s najvećim konzorcijem zadruga u Umbriji „Consorzio ABN“ iz Perugie.
Druga grupa od 7 polaznika, uz pratnju voditeljice Ane Grgić, odsjela je u Londi, Toscana, u zadruzi „Ecotondo“ koja se bavi socijalnim turizmom. Prvi dan, prije dolaska u Londu, posjetili su agroturizam „Monticino“, koji se bavi proizvodnjom vina, ulja, džemova, povrća i sl. Drugi dan vidjeli su gradiće Pontassieve i Pelago, te agroturizam „Ceretto Libri“ gdje su se upoznali s procedurom proizvodnje vina. Nakon povratka u Ecotondo, sudjelovali su u pravljenju pizze u krušnoj peći. Treći dan posjetili su zadrugu Archimede i proizvodnju sapuna i ljekovitih čajeva u Mugellu, agroturizam „Agricola Frascole“ sa proizvodnjom vina i ulja, poljoprivredno gospodarstvo „Il Muretto“ i poljoprivrednu zadrugu „Il Forteto“ sa sirarnicom, koja se bavi i uzgojem krava i konja.
Četvrti dan posjetili su grad Firenzu u pratnji vodiča i partnera na projektu. Posljednji dan, na putu prema gradu Faenzi posjetili su agroturizam „Baciotti“ koja se bavi proizvodnjom ovčjeg sira. Putovanje je bilo veoma poučno i interesantno za sve sudionike, koji su razmijenili kontakte i iskustva. Na povratku iz Ancone, obje grupe su razmijenile iskustva sa putovanja.

 • U organizaciji Hrvatske Obrtničke Komore DNŽ, HZZ Dubrovnik te Hrvatske gospodarske komore Dubrovnik, 10. veljače je održan radni sastanak i predstavljen zajednički projekt Promocije deficitarnih obrtničkih zanimanja na području DNŽ. DEŠA je ovom prigodom predstavnicima svih osnovnih i srednjih škola sa područja Županije, predstavila projekt Stipendiranja učenika obrtničkih zanimanja koji provodi već 7 godina u suradnji sa Libertas Foundation iz San Pedra.

Siječanj 2009

 • DEŠA – Dubrovnik, u sklopu projekta “Centar za odgovorni turizam jadranske regije” organizira početne tečajeve engleskog jezika u Stonu i na otoku Mljetu s ciljem dodatnog obrazovanja za žene, mlade i starije osobe. Tečajevi su organizirani na osnovu potrebe za dodatnom edukacijom stanovnika Stona i otoka Mljeta koju su izrazili putem okruglih stolova “Održiv razvoj i odgovorni turizam moje zajednice” održanih u istim mjestima.
 • DEŠA – Dubrovnik, u sklopu projekta “Centar za odgovorni turizam jadranske regije” kojeg provodi u suradnji sa Ministarstvom turizma Republike Hrvatske, udrugom Cospe iz Firence, Regijom Marche i Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije, organizira obuku za pokretače lokalnog razvoja. Obuka će obrađivati teme vezane uz održivi razvoj, odgovorni turizam, zajednicu, LEADER pristup, predpristupne fondove EU, pisanje projekata i resurse naše županije. Drugi dio obuke bit će održan u Italiji, gdje će neki od sudionika obuke imati priliku upoznati primjere dobre prakse održivog razvoja i odgovornog turizma talijanskih regija.
 • DEŠA – Dubrovnik je, u sklopu projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, organizirala obuku za male i srednje poduzetnike. Prvi dio obuke održan je u Dubrovniku od 17-20 studenog 2008.g., a obrađivane su teme: uvod u poduzetništvo, pravno – organizacijski oblici malog i srednjeg poduzetništva, poslovni plan, računovodstvo, održivi razvoj i odgovorni turizam. Odabrani polaznici će od 15. do 20. veljače 2009. imati priliku posjetiti regije Umbriu i Toscanu u Italiji, gdje će uz pomoć stručnih predavača, upoznati primjere dobre prakse poduzetnika i lokalnih institucija koji rade na principima održivog razvoja.
 • U sklopu projekta „Razmjenom iskustva, znanja i vještina do dobre suradnje na području Jadranske regije“, kojeg financira „Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva“, kroz program Suradnjom do razvoja (Međunarodna razvojna pomoć RH), predsjednica DEŠE Jany Hansal i potpredsjednica Nives Miloš, posjetile su „Centar za žene“ u Skadru (Albanija) i žensku udrugu „Anima“ u Kotoru 21. do 23. siječnja, kako bi dogovorile smjernice uspostavljanja suradnje između navedenih nevladinih udruga.