Konferencija “Novi pristupi razvoju teritorija”

U okviru talijansko-hrvatskog projekta „Adriatico – microimpresa e sviluppo locale“, koji DEŠA – Dubrovnik provodi u suradnji s nevladinom udrugom COSPE iz Firenze, Vladom Pokrajine Marche i njenom razvojnom jedinicom Tajništvom za Jadran (Segretariato per l’Adriatico) bio je organiziran međunarodni stručni skup „Novi pristupi razvoju teritorija“. Ovaj skup, koji je održan 25. i 26.11. u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, jedna je od aktivnosti koja vodi krajnjem cilju projekta, tj. realizaciji „Centra za odgovorni turizam jadranske regije“, koji je od iznimne važnosti za razvoj novih oblika turizma i gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije.

Teme konferencije obuhvatile su pojmove teritorija, prirodne i kulturne baštine, prirodnog i kulturnog krajolika, lokalnog identiteta, te predložile nove instrumente i inovativne formule za razvoj ruralnih područja i promicanje odgovornog razvoja turizma.

Na konferenciji je sudjelovalo četvero talijanskih i francuskih stručnjaka, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva turizma RH, Instituta za turizam, Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR), Consortium Ruralis i Regionalni Centar za zaštitu okoliša delte Neretve, a u publici su bili predstavnici Poglavarstva Grada Dubrovnika, Dubrovačko – neretvanske županije, brojne lokalne institucije, nevladine udruge, te studenti Sveučilišta u Dubrovniku i ACMT-a.

Skup je otvorila gđa. Lucija Bronzan uvodnim riječima o teritoriju kao spletu specifičnih geografskih, kulturnih, ekonomskih i društvenih obilježja i o ključnom utjecaju čovjeka na prostor, te prezentirala jedan potpuno novi tip gostoprimstva koji je uvelike uzeo maha u Italiji, tzv. “alberghi diffusi” tj. „horizontalni“ ili „raspršeni hoteli“.

Gđa. Višnja Jelić – Mück, predsjednica HMRR, govorila je o „Razvoju ruralnih prostora Hrvatske na tragu održivosti“ i o LEADER pristupu.

Gđa. Meri Rogošić, Regionalni Centar za zaštitu okoliša delte Neretve, prezentirala je bogatstvo prirodnih resursa tog kompleksnog lokaliteta.

Predstavljajući temeljne koncepte održivog razvoja, g. Hrvoje Carić iz Instituta za turizam, posebno se osvrnuo na upravljanje destinacijom na principima održivog razvoja turizma te naglasio potrebu kontinuiranog unapređivanja.

G. Robert Bačac, Consortium Ruralis, prikazao je razvoj seoskog turizma u Istarskoj županiji.

Gđa. Susanna Sieff, Provincia Autonoma di Trento, prezentirala je „Planiranje i projektiranje razvoja teritorija – od sustava ekološkog upravljanja do politike turizma u Provinciji Trento“. Zanimljiva je bila „mapa lokalne zajednice“, kroz koju je lokalno stanovništvo definiralo svoj odnos prema teritoriju.

Francusko iskustvo gostoprimstva, prihvat na seoski način i poljoprivredu na malo, predstavila je gđa. Marie – Reine Bernard, Accueil Paysan, s osvrtom na ciljeve organizacije, specifikacije te buduće tekuće poslove.

Gđa. Renate Goergen, Le Mat, govorila je o društvenom poduzetništvu u turizmu.

Predstavnica Ministarstva turizma RH, gđa. Vesna Rajković, načelnica za turističku resursnu osnovu i održiv razvoj, održala je prezentaciju pod nazivom „Programi i poticaji u turizmu“ u kojoj je predstavila bogate kontinuirane programe Ministarstva turizma.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, g. Dražen Cerjanec, načelnik odjela za zaštitu i očuvanje nasljeđa, prezentirao je raznovrsne i bogate programe ruralnog razvoja, sustave poticaja i potpora u poljoprivredi, te modele ruralnog razvoja.

Prezentacije svih predavača dostupne su na CD-u koji možete dobiti u DEŠINOM uredu u Lazaretima, Frana Supila 8 ili naručiti na broj telefona 020/420-145 za pristupačnu cijenu.

Odgovori