panel 1

Ranjive skupine i tržište rada – društvo novih mogućnosti

U okviru 10. Sajma poslova jučer je na Sveučilištu u Dubrovniku održana panel diskusija „Ranjive skupine i tržište rada – društvo novih mogućnosti“ koju je organizirala DEŠA – Dubrovnik, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik i Zatvorom u Dubrovniku na kojoj je predstavljen projekt Nove vještine i znanja za nove mogućnosti.

Od siječnja ove godine DEŠA u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Zatvorom u Dubrovniku provodi ovaj projekt čiji cilj je omogućiti zatvorenicima lakše uključivanje u društvo nakon odslužene kazne i ojačati njihov položaj na tržištu rada.

Naime, zatvorenici su jedna od najteže zapošljivih skupina iz mnogih razloga. Najistaknutije prepreke su niža obrazovna razina i slabije socijalne vještine u odnosu na opću populaciju. S obzirom na to da je zapošljavanje jedan od ključnih faktora uspješne rehabilitacije bivših zatvorenika i njihove reintegracije u društvo, DEŠA je osmislila jednogodišnji projekt kroz koji zatvorenici dobivaju priliku educirati se za vrijeme izdržavanja kazne. DEŠA je već prethodnih godina volonterski održavala konverzacijske radionice engleskog jezika za zatvorenike, a kroz ovaj projekt će im, uz engleski, biti omogućene i radionice informatike, pisanja životopisa i predstavljanja poslodavcu.

U ranjive skupine ubrajaju se i bivši ovisnici, branitelji i osobe s teškoćama u razvoju te su na panel diskusiji osim predstavnika organizatora, sudjelovali i predstavnici udruga osoba s invaliditetom, braniteljskih zadruga, obrazovnih institucija, ali i poslodavaca koji su otvoreni za zapošljavanje ranjivih skupina. Kroz raspravu i dijalog, istaknuti su primjeri dobre prakse zapošljavanja ranjivih skupina, ukazano je na potrebu edukacije poslodavaca za rad s ranjivim skupinama. Kako bi se to postiglo potrebno je ojačati suradnju između privatnog i javnog sektora s jedne strane te obrazovnog sustava s druge.

panel 2 panel 3