- DEŠA – Dubrovnik - https://desa-dubrovnik.hr -

Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj

DEŠA-Dubrovnik je još 2002. godine počela raditi na ovom razvojnom programu, u suradnji s nevladinom udrugom COSPE, Firenza. Zajednički nacrt programa predstavljen je Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, koje ima fond za financiranje razvojnih projekata i programa u susjednim zemljama. Kako je Regija Marche nama susjedna jadranska regija, program je predstavljen i njima. Obzirom da se radilo o državnim i regionalnim institucijama, trebale su godine da program prođe sve komisije, te je napokon 2007. godine i odobren.

Opći cilj programa je pridonijeti održivom razvoju gospodarstva na cijelom jadranskom području, jačajući veze, razmjenjujući iskustva i metode prekogranične suradnje.

Specifični ciljevi programa:

Aktivnosti ovog programa većim dijelom odnosit će se na razmjenu znanja i iskustava, jer se Jadran percipira više kao zajednički resurs, a ne geografske prepreka. Program u provedbi daje iznimnu važnost ovom dijelu Jadranske obale, jer stvaranje Centra za odgovorni turizam u gradu Dubrovniku, u okviru europskih integracija, iznimno je važno za cijelu regiju.

Nositelji programa: COSPE, Firenza; Regija Marche; SE.A, Ancona; DEŠA-Dubrovnik i partneri iz Dubrovačko-neretvanske županije

Program financiraju: Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Regija Marche, Ministarstvo turizma RH i DEŠA-Dubrovnik.

Trajanje programa: prosinac 2007. – studeni 2010.

Radni sastanak u sklopu projekta “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”
Radionica u sklopu projekta “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”
Partneri iz Regije Marche i COSPE-a iz Firenze