Poboljšavanje položaja i zaštita žrtava nasilja u obitelji jedna je od gorućih tema na našim prostorima. Svjedoci smo porasta nasilja u obitelji tijekom pandemijskog vremena. Zbog toga, Deša – Dubrovnik, zajedno u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, provodi projekt pod nazivom: „Bez Obiteljskog Nasilja“ (BON) kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U okviru ovog projekta osjetili smo potrebu provesti edukaciju stručnjaka/kinja te volontera/ki koji rade sa žrtvama nasilja u obitelji, a s ciljem jačanja kapaciteta osoba koji rade sa žrtvama nasilja, razmjene znanja i iskustva kao i poticanje bolje međuresorne suradnje.

Edukacija je održana putem online platforme -Google Meet-a, a okupila je stručnjake i volontere iz brojnih institucija i organizacija civilnog društva na području Dubrovačko – neretvanske županije. Na prvom danu edukacije sudionici su mogli jačati svoje kapacitete različitim predavanjima. U prvom ciklusu predavanja obradile su se sljedeće teme: prava žrtve, svjedoka oštećenika, novčane naknade za žrtve kaznenih djela, brzi vodič kroz sudski postupak te preporuka za provođenje pojedinačne procjene. Slušajući ova predavanja i rješavajući vježbe sudionici su mogli unaprijediti pravnu osnovu rada s korisnicima. Nakon pravnog djela edukacije, sudionici su mogli saznati nešto više o iskustvu pružanja podrške žrtvama nasilja u obitelji, na temelju praktičnog rada djelatnika Savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji, u Varaždinu. U ovom dijelu edukacije, sudionici su mogli nešto više saznati o praktičnom radu djelatnika ovoga Savjetovališta kao i o komunikaciji između žrtve nasilja i osobe (stručnjaka/volontera) koji pruža pomoć i podršku. Sljedeće predavanje obuhvaćalo je rodno uvjetovano nasilje koje je usko vezano uz obiteljsko nasilje. Sudionici su mogli saznati nešto više o radu DEŠE – Dubrovnik sa žrtvama nasilja u obitelji. Saznali su poražavajuću statistiku koja govori o tome da su, preko 70% žrtava nasilja u obitelji zapravo, žene. Sudionicima su bili predstavljeni podaci koji bilježe porast nasilja u obitelji u prošloj pandemijskoj godini, posljedice nasilja kao i praktični primjeri rada s korisnicima na području Dubrovačko – neretvanske županije. Sljedeća tema objašnjavala je ulogu Psihosocijalnog tretmana za počinitelje nasilja. Navedeno je da je to veoma koristan tretman čija je korist trenutno neprepoznata od strane sustava. Sudionici su mogli malo više saznati o ciljevima, tijeku i profilu korisnika ovoga tretmana. Zadnja tema prvoga dana obuhvaćala je primjere rada psihološke podrške žrtvama nasilja. Iznesena je određena problematika i iskustva psihološke podrške žrtvama nasilja. Navedena je važnost međuresorne suradnje između stručnjaka, organizacija civilnog društva i institucija za unapređenje sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji. Time je završio prvi dan edukacije.

Na drugom danu edukacije, napravio se presijek prvoga dana s naglaskom da nasilje u obitelji više ne pripada privatnoj sferi odnosa u obitelji nego dobiva društveni kontekst. Navodi se da je zakonodavstvo Republike Hrvatske raznim konvencijama, protokolima i zakonima unaprijedilo položaj žrtve. Tema, koju su sudionici mogli prvo poslušati, bila je vezana uz komunikaciju sa žrtvama nasilja u obitelji. Sudionici su mogli utvrditi svoje znanje o važnosti stvaranja ozračja povjerenja i sigurnosti u radu sa žrtvama i korake prilikom njihovog ostvarivanja. Sudionici su mogli sudjelovati u raspravi prilikom izlaganja o teškoćama u radu s korisnicima jer određene teškoće teže pogađaju stručnjake i volontere koji rade sa žrtvama nasilja. Upravo je ova rasprava bila uvod u sljedeću temu koja je predstavljala iskustva u radu s volonterima tijekom pandemijskog vremena kao i tijekom pružanja pomoći i podrške iza potresa u Sisačko – moslavačkoj županiji. Ovim predavanjem istaknula se važnost volontera i kvalitetne organizacije rada. Istaknula se međuresorna suradnja među različitim institucijama što utječe na unapređenje kapaciteta stručnjaka/volontera kao i cijelog sustava pružanja pomoći i podrške osobama u potrebi. Sudionici su za kraj mogli nešto saznati i o Sindromu sagorijevanja koji pogađa stručnjake/volontere koji rade s korisnicima. Saznali su uzroke, simptome i posljedice tog sindroma te korake zaštite i prevencije.

Ova edukacija potaknula je raspravu o određenim problematikama koje se javljaju u radu s korisnicima. Istaknula je važnost suradnje između stručnjaka/volontera različitih institucija i organizacija civilnog društva što utječe na boljitak samog pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja u obitelji. Ova edukacija je djelovala kao povezujući medij da svi mi raspravimo o tome što bi mogli napraviti da unaprijedimo i sustav pružanja pomoći/podrške kao i naše kapacitete. Svi mi imamo ono nešto zajedničko, a to je želja i volja pružiti podršku osobama koji se nalaze u nezavidnoj situaciji jer, nitko ne zaslužuje trpiti nasilje.

PROGRAM-EDUKACIJE-19.-i-20.-travnja