22. veljače diljem Europe obilježava se Dan žrtava kaznenih djela koja ima za cilj javnost osvijestiti o pravima žrtava kaznenih djela. Na taj dan, prema odredbama Europske komisije u državama članicama se kroz različite kanale i aktivnosti senzibilizira građane o ovoj temi.

Neka od prava žrtava kaznenih djela :

-Pravo na pristup službama za potporu žrtvama kaznenih djela (bilo da dođu sami ili ih netko uputi, npr. policija, sud, državno odvjetništvo)

-Pravo na djelotvornu psihološku i drugu stručnu pomoć i potporu tijela, organizacije ili ustanove za pomoć žrtvama kaznenih djela u skladu sa zakonom (u organizacijama civilnog društva, u Odjelima za podršku žrtvama i svjedocima na županijskim sudovima, centrima za socijalnu skrb te poliklinikama, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama)

-Pravo na zaštitu od zastrašivanja i odmazde (preko mjera opreza i zaštite)

-Pravo na zaštitu od zaštitu dostojanstva tijekom ispitivanja žrtve kao svjedoka (primjerice, da žrtvu ispituje osoba istog spola)

-Pravo da bude saslušana bez neopravdane odgode nakon podnošenja kaznene prijave te da se daljnja saslušanja provode samo u kojoj je to nužno za potrebe kaznenog postupka

-Pravo sudjelovati kao oštećenik, i dr. prava propisana zakonom

DEŠA-Dubrovnik je partner u provedbi programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, programa kreiranog s ciljem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima. Ženska soba nositeljica je programa koji financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s još 10 partnerskih organizacija.

Osobe zaposlene u okviru programa kao i volonteri svakim radnim danom od 8 do 16h, telefonski, osobnim dolaskom po prethodnom dogovoru pružaju emocionalnu podršku, psihosocijalnu podršku i informiraju žrtvu o svim njenim pravima kroz cijelo trajanje sudskog procesa, a po potrebi i nakon njega.

Volonteri svake godine prolaze kroz različite edukacije usmjerene na usavršavanje kompetencija i znanja kako bi što bolje i profesionalnije radili s tražiteljima podrške.

Žrtve i svjedoci kojima je potrebna pomoć i podrška mogu se javiti putem telefona 020 311 625, e-mail adrese zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom od ponedjeljka do petka od 8-16h u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8. Podrška je besplatna i anonimna!