ZIP - SplitDEŠIN tim volontera sudjelovao je u Splitu 31. ožujka 2017. na treningu za predstavnike organizacija civilnog društva koju je organizirala Udruga za pomoć žrtvama Bijeli Krug Hrvatske.

Naime, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara od 1. siječnja 2017. provode projekt Prava, podrška zaštita i kompenzacija žrtvama kaznenih dijela. Svrha ovog projekta je doprinijeti implementaciji Direktive 2012/29/EU o minimalnim standardima prava, podrške i zaštite žrtava kaznenih dijela kao i Direktive 2004/80/EC o kompenzaciji žrtava kaznenih dijela. Projekt je financiran u sklopu Justice Programa EU.

Trening je organiziran za predstavnike civilnih organizacija koje pružaju psihosocijalnu podršku žrtvama i svjedocima kaznenih dijela i prekršaja.

Veselinka Kastratović i Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek predstavile su prava žrtava prema Zakonu o kaznenom postupku i Sustav besplatne pravne pomoći u Republici Hrvatskoj.

Mia Božić Mihanović i Klaudia Buljan iz Bijelog kruga govorile su o značenju gore spomenutih direktiva i njihovoj implementaciji u zakonodavstvo RH.

Nives Jozić iz Documente predstavila je upitnik napravljen da bi se prikupili statistički podaci koji bi omogućili uvid u probleme s kojima se susreću žrtve kaznenih djela. Rezultati upitnika bit će iskorišteni kako bi se razvio sustav podrške prilagođen njihovim stvarnim potrebama.

Voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Splitu Tamara Čatlak Cindro upoznala je prisutne s radom ovog odjela, nadopunivši prezentciju primjerima iz prakse.

Ana Ščeničnjak, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih dijela i prekršaja održala je predavanje na temu “Predrasude i očekivanja u radu sa žrtvama”, kroz koje je objasnila kako pružiti kvalitetnu emocionalnu podršku te prikazala rezultate istraživanja o stereotipima među mladima.

Izvršni direktor Udruge za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek predstavio je rad Odbora za novčanu naknadu, kao i sam Zakon o novčanoj naknadi i pretpostavke za ostvarenje toga prava.

Od 1. siječnja ove godine DEŠA –Dubrovnik provodi projekt Psihosocijalna podrška žrtvama i svjedocima na području Dubrovačko-neretvanske županije uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa. Korisnici mogu zatražiti podršku putem telefona 020 311 625, maila zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u vremenu ponedjeljak – četvrtak od 16:00 – 18:00 h u prostorije DEŠE, Frana Supila 8.

Pomoć koju žrtve i svjedoci mogu ostvariti u DEŠI besplatna je i anonimna.