Prosinac 2012

 • 20. prosinca 2012. održana je konstituirajuća sjednica Vijeća civilnog društva Grada Dubrovnika koju je vodila saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić. Predsjednica udruge Deša – Dubrovnik, gospođa Jany Hansal izabrana za predsjednicu vijeća civilnog društva, a za potpredsjednicu Andrea Novaković. Na sjednici je dogovorena izrada operativnog plana za naredne dvije godine.
 • U četvrtak 20.12.2012. članica DEŠE prisustvovala je osnivačkoj skupštini CEDRA HR u Osijeku. Na sastanku smo usaglasili statut CEDRA HR, izabrali predsjednika i tajnika, te usaglasili partnerske izjave i dogovorili daljnje aktivnosti za buduće zajedničke projekte.
 • DEŠU su, dana 20.12., posjetili učenici OŠ Marina Getaldića s učiteljicom Snježanom Viteškić. Članica DEŠE, gospođa Marija Veltruski, pokazala je djeci kako se radi primorska kolenda (tradicijski običaj izrade delicije od suhih smokava, maslinovih grančica, jabuka ili naranača, uz pjevanje kolende).

  Djeca su zatim sama napravila primorsku kolendu, koju će pokazati u svojoj školi.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 2. Međunarodnom znanstvenom interdisciplinarnom simpoziju pod nazivom ‘Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti’, koji je održan od 11. do 13. prosinca 2012. u Dubrovniku. DEŠINA članica, Romana Hansal održala je izlaganje na temu „DUBROVAČKA LJUTA NARANČA –inovacija baštine u ponudi dubrovačkih gastro-suvenira“.
 • Na dan 11.12.2012. predstavnica udruge DEŠA posjetila je studente 2. godine kolegija Ekonomija i poslovna ekonomija na Sveučilištu u Dubrovniku, te im predstavila rad udruge DEŠA. Studentima je ukratno predstavljen značaj civilnog društva u RH, DEŠINI važniji projekti te značaj građanskog aktivizma i volonterskog rada u društvu. Udruga DEŠA već dugi niz godina uspješno surađuje sa Sveučilištem u Dubrovniku na raznim projektima, te uključuje studente u svoj rad.
 • DEŠA – Dubrovnik je već drugu godinu po redu, obilježila Slatki tjedan ususret Božiću, na radost svih stanovnika naše Županije. Tijekom cijelog tjedna, od 10. do 14.12. mogle su se namirisati vidjeti i kušati delicije cijelog područja Dubrovačko – neretvanske županije. Građanke i građani mogli su i sudjelovati na svim radionicama te naučiti sami praviti ove božićne delicije, uz pomoć vrijednih žena udruge DEŠA, Dubrovačke kuće i udruge Liga protiv raka iz Vele Luke. više informacija
 • Povodom „Slatkog tjedna u susret Božiću“ Deša – Dubrovnik je organizirala radionicu bruštulanih mjendula. Na radionici su sudjelovali mnogobrojni naši sugrađani kao i profesorica Snježana Viteškić sa đacima 3. razreda osnovne škole Marin Getaldić. Sudionici radionice su mogli vidjeti proces pripreme bruštulanih mjendula te naravno okusit svježe spravljene bruštulane mjendule.
 • Predstavnica DEŠA je sudjelovala na Predavanju o korištenju sredstava iz kohezijskih i strukturnih fondova EU koje je u organizaciji Dubrovačko – neretvanske županije priredila slovenska tvrtka OIKOS. Teme su bile: Europa 2020 – Kako sagledati relevantnost projekata namijenjenih financiranju iz strukturnih fondova i fondova za ruralni razvoj te Priprema projekata – Pregled procesa i metoda u definiranju projekata, s posebnim naglaskom na integraciju više projekata.

Studeni 2012

 • S ponosom objavljujemo Osnovna škola Marin Držić nagradila je udrugu DEŠU za sudjelovanje u volonterskoj inicijativi „Zlatno ulje za zlatne godine“ litrom extra djevičanskog maslinova ulja. Boca je ukrašena etiketom koju je napravila školska likovna sekcija, što nam samo pokazuje da je dovoljno motivirati naše najmlađe kako bi probudili kreativnost i socijalnu osjetljivost. Od srca čestitamo OŠ Marin Držić na dobivenoj prvoj nagradi „Otisak srca“ u sklopu ovogodišnjeg izbora najinovativnijih modela motiviranja i angažiranja učenika i učenica za volonterski rad u školi i zajednici koju im je dodijelila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
 • Predstavnica udruge DEŠA je sudjelovala na radionici u sklopu projekta „Povećanje kapaciteta hrvatskih udruga za korištenje pristupa informacijama“ kojeg provode Agencija za zaštitu osobnih podataka iz Zagreba i Expert Forum iz Rumunjske. Radionica je održana u Dubrovniku 23.11., a sudjelovali su predstavnici civilnog društva i lokalne uprave sa područja Dubrovačko – neretvanske županije.
 • Izvršna tajnica DEŠE, Ana Cvjetković je odabrana kao jedna od članica Nadzornog odbora «u sjeni» Operativnog programa «Razvoj ljudskih potencijala». Ovaj nadzorni odbor Operativnog programa «Razvoj ljudskih potencijala» čiji je osnivač Ministarstvo rada i mirovinskog sustava osigurati će učinkovitost i kvalitetu OP «Razvoj ljudskih potencijala» u okviru 1.generacije strukturnih fondova. Nadzorni odbor pokriva sljedeća područja djelovanja: zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje, socijalno poduzetništvo, osobe s invaliditetom, mladi, žene, nacionalne manjine, volonteri i branitelji te je u okviru navedenog odabrano 9 članova Nadzornog odbora «u sjeni» i 3 zamjene. Konačni cilj IV. Komponente IPA-e je pripremiti Republiku Hrvatsku za zadovoljavajuću razinu apsorpcije sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Kroz IV. komponentu IPA-e, za ESF se ne pripremaju samo državne i javne institucije, već i široki krug potencijalnih korisnika sredstava poput lokalne i područne samouprave, organizacija civilnog društva, socijalnih partnera i drugih.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na regionalnom forumu Europa za građane 2012 koji je održan u Varaždinu od 15. do 16. studenog. Na Forumu, kojeg je organizirao Ured za udruge Vlade RH, sudjelovalo je preko 80 predstavnika organizacija civilnog društva i lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, s ciljem uspostavljanja partnerstava i stvaranja novih projektnih ideja.
 • Dubrovnik, 13.11.2012. – Prvi forum socijalnog poduzetništva za Dubrovačko-neretvansku županiju na temu “Uloge i odgovornosti u razvoju socijalnog poduzetništva” održan je 13. studenog 2012. godine u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Forum su organizirali udruga DEŠA, razvojna agencija grada Dubrovnika DURA i Forum Socijalnog poduzetništva (SEFOR ), a financira UniCredit foundation.
  Cilj foruma bio je okupiti sve ključne dionike razvoja socijalnog poduzetništva te predstaviti modele i odrediti daljnje perspektive razvoja eko-socijalne ekonomije u regiji.
  Na forumu je ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava, izlagala načelnica odjela gospođa Katarina Ivanković Knežević, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, gospođa Vesna Lendić Kasalo, a svoj udio u raspravi dali su predstavnici lokalne uprave, civilnog društva i poslovnog sektora. Teme o kojima se raspravljalo su: eko-socijalna ekonomija iz regionalne perspektive, socijalno poduzetništvo kao model razvoja te uloga civilnog društva u razvoju socijalnog poduzetništva. Kroz seriju tematskih foruma predstavljene su perspektive zajedničkog djelovanja na stvaranju novih radnih mjesta po principima eko-socijalne ekonomije, posebice za socijalno isključene kategorije. Istovremeno, otvoren je prostor za razmjenu iskustava u primjeni različitih modela socijalnog poduzetništva. više informacija
 • Udrugu DEŠA danas je posjetila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić kako bi nas podržala u našem radu i nastojanjima da doprinesemo zaštiti i provedbi ženskih i ljudskih prava. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova boravi u Dubrovniku jer sudjeluje u radu 21. konferencije hrvatskih psihologa/inja.
 • Članica udruge DEŠA, Romana Hansal od 10.10. do 05.11. provodila je kampanju podizanja svijesti i upoznavanja učenica i učenika svih razreda OŠ Marin Držić sa volontiranjem i volonterskim akcijama u sklopu programa „Volontiraj , budi promjena“. Kao vrhunac promocije volonterstva zajedno sa djecom OŠ Marin Držić došli smo na ideju da provedemo volontersku inicijativu pod nazivom “Zlatno ulje za zlatne generacije”. Naime, u dvorištu škole raste 27 stabala masline, koja su ove godine (zahvaljujući školskom Eko kumu Vrtlar d.o.o.) nakon rezidbe, bogato rodile.

  Škola je provela volontersku inicijativu „Zlatno ulje za zlatne generacije“ 08. studenog 2012. u kojoj su sudjelovali udruga DEŠA, Vrtlar d.o.o., roditelji, nastavnici, te svih 511 učenika i učenica osnovne škole Marin Držić. Pred samu berbu, članica udruge DEŠA Romana Hansal i Zrinka Kesić iz Vrtlara d.o.o. održale su prezentaciju o značenju i vrijednosti masline na našem području. Nakon prezentacije krenulo se u berbu maslina u školskom dvorištu. U berbi su sudjelovali učenici i učenice OŠ Marin Držić, svi djelatnici i djelatnice škole, udruga DEŠA, te radnik Vrtlara d.o.o., zajedničkim snagama ubrano je 716 kilograma maslina. više informacija

Listopad 2012

 • Od 24.10. – 29 . 10. 2012. Deša Dubrovnik sudjelovala je sa Slow Food conviniumom iz Dubrovnika na Terra madre okupljanju i Salone del Gusto, u Torinu, gdje je uspješno prezentirala svoj džem od Dubrovačke ljute naranče, kako na štandu Dubrovačko neretvanske županije, tako i izvan njega. Naime, Terra madre je snimala dokumentarac i upravo je DEŠIN džem od dubrovačke ljute naranče izabran da bude dio dokumentarca .
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na radionici „Poduzetništvo u kulturi – održivo korištenje kulture za razvoj lokalne zajednice”, koja se održala 25.-26.10.2012. u IMPACT Centru u Zadru. Radionicu je organizirao Institut za međunarodne odnose, NZZRCD te Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj. Na radionici se govorili o promicanju poduzetništva u kulturi te su predstavljni primjeri dobre prakse iz Hrvatske.
 • U okviru natječaja Delegacije EU, „Mladi u srcu – Nagrada Europske godine aktivnog starenja”, gospođa Marije Veltruski je dobila nagradu za Najseniorku u 2012. godini, za nesebični rad u svojoj zajednici.Povodom ove nagrade, na dan 24. listopada 2012.g., gospođa Veltruski je, uz pomoć DEŠE – Dubrovnik i Delegacije Europske Unije, organizirala Generacijsko okupljanje u hotelu Admiral u Slanome. više informacija
 • DEŠA – Dubrovnik je predala donaciju od dva računala Zatvoru u Dubrovniku, koja će se koristiti za informatičku obuku zatvorenika.
 • Predstavnik DEŠE Dubrovnik je sudjelovao 17. i 18. listopada na radionici „Socijalno planiranje i standardi kvalitete socijalnih usluga – postupci i primjena u praksi“ koja se održala u Hotelu Lero u Dubrovniku. Svrha radionice je bilo upoznavanje aktera socijalne politike, pružatelja socijalnih usluga iz javnog i privatnog sektora s područja Grada Dubrovnika o metodologiji socijalnog planiranja u svrhu usklađivanja prioriteta i daljnjeg razvoja socijalne politike Grada Dubrovnika. Radionicu su organizirali Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika u suradnji s „Udrugom socijalnih radnika Dubrovnik“ i udruge „Socijalna politika i uključivanje, SPUK,Zagreb“.
 • DEŠA – Dubrovnik je u srijedu 17. listopada sudjelovala na etno manifestaciji “Tragom baštine i običaja Dubrovačko neretvanske županije”. Manifestacija se održala na Stradunu ispred crkve sv.Vlaha, u organizaciji Udruga Dalmatia Event i Dalmatian hot spots magazin. DEŠA je uz Folklorni ansambl Linđo i Centar za poduzetništvo Dubrovnik bila partner manifestacije kojoj je cilj razviti prepoznatljivu zajedničku turističku ponudu te poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva.
 • U srijedu, 10.10.2012. godine, u 13 sati, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik u Lazaretima, uručene su stipendije učenicima obrtničkih zanimanja Dubrovačko – neretvanske županije. Članica odbora Fonda Ante i Evelyn Mrgudić iz zaklade Libertas Foundation iz San Pedra, California, gospođa Lucy Hazdovac, uručila je 10 stipendija obiteljima učenika obrtničkih škola, za školsku godinu 2012/2013. Ovo je deseta godina za redom kako Libertas Foundation pomaže učenike strukovnih škola iz Dubrovačko-neretvanske županije. Cilj ove stipendije je poticanje mladih ljudi na ostanak u ruralnim djelovima Županije, motivacija za bolje učenje te financijska pomoć obiteljima lošeg imovnog stanja. više info
 • Od 5. listopada do 8. listopada 2012, održao se „6. Hrvatski festival pekmeza džema i marmelade“ na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Na festivalu je bilo izloženo preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda i drugog voća i bilja, domaćih likera, kolača itd. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, već šestu godinu zaredom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organizirali su udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik. više info
 • Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo socijalne politike i mladih RH pod nazivom „Mladi u srcu“ raspisala je natječaj za odabir Naj-Seniorke u Europskoj godini aktivnog starenja. DEŠA – Dubrovnik je predložila svoju vrijednu članicu gospođu Mariju Veltruski koja je odabrana za jednog od tri ravnopravna pobjednika na nivou cijele RH.

  Gospođa Veltruski godinama volonterski radi sa djecom kojima od malih nogu ukazuje na posljedice ekološkog nemara, potiče ih na očuvanje tradicijske baštine, uči ih o pojmu volonterstva te povezivanjem najmlađih i najstarijih ostvaruje humane odnose unutar zajednice.

  Nagradu su gospođi Veltruski uručili šef Delegacije Europske unije u RH, veleposlanik Paul Vandoren i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, gđa Milanka Opačić. više

Rujan 2012

 • Pod sloganom ‘Volontiraj, budi promjena!’ 21.09., na Međunarodni dan mira, započelo se sa nacionalnom kampanjom „Hrvatska volontira!“ te će kroz različite javne akcije pojedinci, udruge i tvrtke u svojim zajednicama promovirati volontiranje. U kampanju se uključila i udruga DEŠA Dubrovnik te je promovirala volonterstvo i volonterske akcije u Gimnaziji Dubrovnik i osnovnoj školi Marina Getaldića.

Kolovoz 2012

 • Predstavnice DEŠE – Dubrovnik sudjelovale su na međunarodnoj kulturnoj manifestaciji „Zemlja bez granica“, koja je održana u Osijeku od 27.8. do 01.09.2012. Manifestaciju je organizirala udruga Breza iz Osijeka, a ovom manifestacijom je okupila udruge, članice Anne Lindh Foundation. Predstavnice DEŠE, Jelena Klekar i Elena Drašković, su uspješno održale kreativne radionice slikanja na svili za djecu i mlade iz Osijeka.

Lipanj 2012

 • U utorak 19. Lipnja, u Dubrovniku, održana je završna konferencija projekta „Nove mogućnosti i novi pristupi u svrhu povećanja zapošljivosti mladih osoba sa završenim fakultetom na području Dubrovačko neretvanske županije“ – N.O.N.A., kojeg je udruga DEŠA – Dubrovnik provela u suradnji sa partnerom udrugom COSPE iz Italije i u suradnji sa HZZ Područna služba Dubrovnik, kroz IPA IV. komponentu – Razvoj ljudskih potencijala. više informacija
 • Humanitarna i mirotvorna organizacija Deša- Dubrovnik , povodom manifestacije Dani udruga , organizirala je „Dan otvorenih vrata udruga“ u subotu 16.lipnja 2012, godine u svojim prostorima u Lazaretima. Tom prilikom udruga je predstavila svoj program i prikazala rad Udruge.

  U isto vrijeme 16. lipnja od 10:00 do 13:00 Dešina sekcija za kreativne aktivnosti prikazala je vještine ručnog rada u parku u Pilama i na taj način doprinijela obilježavanju međunarodne manifestacije – ( World wide knitting in public) kojom se vrednuje ručni rad i promiču vještine i kreativnost ljudi.

 • Zeleni Forum Rijeke dubrovačke, Eko Omblići, Zeleno Sunce i DEŠA – Dubrovnik su humanitarno – ekološkom akcijom obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša 05. lipnja ispred Palače Sponze pod nazivom „Dubrovnik Grad bez plastičnih vrećica – Hrvatska bez plastičnih vrećica – cijela Planeta bez plastičnih vrećica!“

Zajedno smo prezentirali i po promotivnim cijenama prodavali platnene reciklirane vrećice, papirnate vrećice i vreće za smeće izrađene od bio razgradive plastike. Djeca iz dječjih vrtića, mladi ekolozi Eko-Omblići, djeca 2 a razreda OŠ Marin Getaldić su na papirnatim vrećicama crtali i pisali eko poruke za čistiji nam i zeleniji okoliš. Cjelokupan prihod od prodanih eko proizvoda bio je namijenjen Društvu distrofičara, invalida cerebralne paralize i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida DNŽ.

 • U DEŠI su boravile poznate američke bake istraživačice, Ragina Faser i Pat Johsnon, u skopu svoje emisije „The Grannies on Safari“. Snimale su na nekoliko lokacija u Dubrovniku, te i u DEŠI gdje su se upoznale sa narodnim nošnjama, i izradom autohotnih delicija, džema od dubrovačke ljute naranče i arancina.

Svibanj 2012

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na Danu društvenih poduzeća 2012. koji se održao 31. svibnja 2012. u Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u organizaciji udruge NESsT. Na istom mjestu su se okupili lideri društvenog poduzetništva, predstavnici Vlade, poslovnog i neprofitnog sektora kako bi zajedno komentirali društvena poduzeća i stvorili poticajno okruženje za njihov razvoj.
 • DEŠA – Dubrovnik u okviru projekta “Mladi, hrabri i poduzetni” organizira završnu izložbu radova radionice kamenoklesarstva koja se održala u gradu Korčuli u proljetnom periodu. 18 učenika OŠ Petra Kanavelića iz Korčule, naučila su izradu kamenih suvenira, te će svoje radove predstaviti na izložbi u Centru za kulturu Korčula, 25.05.2012 s početkom u 18,30 sati. Projekt “Mladi, hrabri i poduzetni” financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.
 • Članice DEŠINA kluba patchwork su održale radionicu patchworka 04-06.05. u Splitu za članove udruge Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita. Radionica je bila iznimno posjećena te je dogovorena buduća suradnja.

Travanj 2012

 • Predsjednica Deše, gospođa Jany Hansal sudjelovala je u radu Skupštine HMRR-a ( Hrvatske mreže za ruralni razvoj) u Etno-selu Suza 15-ak km udaljenom od Belog Manastira 20. i 21.04.2012.godine.

Ovo je bila redovna godišnja skupština kojoj je prethodila radionica „Mreža danas i sutra“, gdje su se okupili članovi mreže, te donijeli preporuke za budući rad. Istaknuto je da je Mreža sudjelovala i inicirala osnivanje Lag-ova, a u budućnosti cilj mreže će bi biti tehnička potpora osnovanim Lag-ovima, potpora u edukaciji, strateškim planovima, mogućim daljnjim umrežavanjima i sl.

Redovna godišnja skupština HMRR-a održana je 21.04. s godišnjim izvješćima, koji su prihvaćeni i također je prihvaćen operativni plan Mreže, prihvaćena nova dva člana i to Lag Una i Lag Vuka –Dunav, tako da sad Mreža broji 15 članova.

Domaćini skupštine mreže bili su članovi HMRR ,Lag Baranja i udruga Slap iz Osijeka.

 • Prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik je organizirala tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica i penganja jaja, u svojim prostorijama u Lazaretima. Radionice pletenja pomica su bile održane u razdoblju od 27.03. – 28.03.2012, a radionice penganja jaja su bile održane u razdoblju od 03.04. – 05.04.2012. Pored tradicionalne radionice penganja jaja, u DEŠI smo ove godine organizirali i radionicu umjetničkog oslikavanja jaja koju smo održali od 3.04.2012 do 5.04.2012. Radionice su pohađali djeca vrtića i osnovnih škola grada Dubrovnika kao i veli broj naših građana.

Ožujak 2012

 • U suradnji s dr.sc. Dubravkom Lepušićem, voditeljem projekta, “Znanje je užitak” DEŠA – Dubrovnik je organizirala predavanja u petak, 30. ožujka u Gimnaziji Dubrovnik u Dubrovniku za mlade srednjoškolce. Dr.sc. Lepušić održao je predavanje učenicima o opasnostima koje nosi neznanje, neodgovornom spolnom ponašanju te važnosti edukacije i prevencije.

U svim školama u kojima je prezentiran do sada, projekt “Znanje je užitak” bio je odlično prihvaćen, prvenstveno od mlade populacije, jer im se na jednostavan način, njihovim jezikom govori i objašnjava o spolno odgovornom ponašanju. Ovaj projekt preporučuju i podržavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravstva, Poglavarstvo grada Zagreba, Agencija za odgoj i obrazovanje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko neretvanske županije.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 9. po redu Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, koji je održan u hotelu Tirena – Babin kuk Dubrovnik, od 29. Ožujka do 01. Travnja 2012. Na sajmu se okupio velik broj izlagača , stručnjaka, entuzijasta koji su predstavili veći dio ekoloških i tradicijskih proizvoda kojima obiluje naša zemlja. DEŠA je, kao i svake godine predstavila autohtone proizvode i tradicionalne obrte našeg kraja, a u okviru sajma organizirali smo radionice tkanja, mljetskog i konavoskog veza, penganja jaja i pletenja pomica.
 • U okviru provedbe projekta N.O.N.A. – Mladi na tržištu rada, kojeg financira EU, DEŠA – Dubrovnik je 26. ožujka uspješno realizirala višednevne treninge „Od ideje do projekta“ , „Project management“ i „LEADER pristup“, koji su održani u Dubrovniku.

  Na radionicama je sudjelovalo 20 nezaposlenih mladih ljudi sa područja Dubrovnika. Mladi su upoznati sa terminima i alatima potrebnim za pisanje projektnih prijedloga za EU kao što su: EU fondovi, Sektori u društvu, Upravljanje projektnim ciklusom, Izrada logičke matrice, Izrada budgeta, Priprema projektnog prijedloga, EUROPASS…, a talijanski partner iz udruge COSPE te stručnjak na temu LEADER pristupa, predstavili su važnost ruralnog razvoja i lokalnih akcijskih grupa te dobre primjere iz regije Toscana.

  Trening „LEADER pristup“ održan je i u Veloj Luci i Metkoviću, kao završni dio paketa aktivnosti „Mladi i njihova aktivna uloga u društvu“. Prema evaluacijama treninga, nezaposleni mladi su usvojili mnoga nova znanja i vještine, koja će pretočiti u buduće projektne ideje.

 • U sklopu provedbe projekta podizanja svijesti o odgovornom odlaganju otpada „Smeće ne mora biti naš neprijatelj“ 21.03. i 22.03.2012. Dešina članica Romana Hansal posjetila je Osnovnu školu Marin Držić, te je zajedno sa volonterkom Etom Kačić u razredima 2.A., 2.c. 2.b. te 1.a. i 1.b. održala radionice o odgovornom odlaganju otpada. Djeca su kroz prezentaciju i igru naučila što znači smanjiti, ponovno upotrijebiti, te zašto je potrebno reciklirati otpad. Njihova pitanja i zanimanje za temu pokazala su visoku spremnost i želju za očuvanjem okoliša, ali i razumijevanje kako reciklirani otpad nije smeće već resurs koji štedi novac, energiju i čuva prirodu. Pravo na čist okoliš jedno je od osnovnih ljudskih prava, ali i odgovornost svih nas, zato recite DA recikliranju kao što su to gromoglasno rekli i dubrovački osnovnoškolci.
 • U sklopu provedbe projekta „Smeće ne mora biti naš neprijatelj“ 20.03.2012. DEŠU su posjetili učenici 2. A. razreda Osnovne škole Marin Getaldić u pratnji svoje učiteljice Snježane Viteškić. Djeca su prošla obuku odgovornog odvajanja otpada koju je održala DEŠINA članica Romana Hansal. Kroz igru sa volonterkom Etom naučili su što znači smanjiti i ponovno upotrijebiti, te zašto je potrebno reciklirati otpad. Neka vam naša dubrovačka dječica budu primjer i VI recite DA recikliranju jer smeće ne mora biti naš neprijatelj.
 • DEŠA-Dubrovnik je u tijeku provedbe projekta “Nove mogućnosti i novi pristupi u svrhu povećanja zapošljivosti mladih osoba sa završenim fakultetom na području Dubrovačko-neretvanske županije” – N.O.N.A), u sklopu IPA IV komponente, Razvoj ljudskih potencijala, Mladi na tržištu rada. Kroz projektne aktivnosti DEŠA je organizirala studijsko putovanje u Italiju predstavnika institucija relevantnih za rješavanje problematike obrazovanja i zapošljavanja mladih ljudi na području Dubrovačko – neretvanske županije.

Na studijskom putovanju, koje je realizirano od 11–16.ožujka 2012 godine, sudjelovali su: Terezina Orlić, predsjednica Hrvatske Gospodarske Komore Dubrovačko – neretvanske županije, Dasen Jasprica, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Dubrovnik, Ivona Vrdoljak Raguž, pročelnica Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Nina Skurić, pročelnica županijskog Ureda za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj, novinarka Dubrovačkog vjesnika Anđelka Kelava, Jany Hansal predsjednica udruge DEŠA – Dubrovnik te Ana Cvjetković, izvršna tajnica DEŠE – Dubrovnik.

Osim upoznavanja sa načinom rada Sveučilišta Toscana, Zavoda za zapošljavanje u Regiji Toscana, regionalnim uredima koji se bave problematikom zapošljavanja mladih u Firenzi, sudionici su posjetili i samu Regiju Toscana i to Odjel za ekonomski razvoj i udrugu COSPE, te se upoznali sa projektima koje COSPE provodi u široj Regiji. Udruga COSPE je partner u provedbi ovog projekta. Studijsko putovanje je omogućilo sudionicima da se upoznaju sa mjerama aktivne politike zapošljavanja mladih u Italiji, posebice u Regiji Toscana, kao i sa primjerima dobre prakse koje ćemo uspješno primjenjivati u našoj zajednici.

 • Predsjednica DEŠE – Dubrovnik gospođa Jany Hansal, ujedno i članica Povjerenstva, je sudjelovala 9. Ožujka na okruglom stolu pod nazivom „Da, ti to možeš!“ posvećen ženama s invaliditetom. Okrugli stol je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.
 • DEŠA-Dubrovnik i udruga KRUG – ogranak Dubrovnik, obilježili su „Međunarodni Dana žena“ prigodnim programom u prostorijama DEŠE u Lazaretima 08. Ožujka. Preko pedesetak žena svih dobnih skupina je nazočilo i sinoć ovoj tradicionalnoj DEŠINOJ manifestaciji. Nakon uvodnih riječi gospođe Hansal i gospođe Orlić, prisutne je pozdravila i gospođa Olga Muratti, ispred Grada Dubrovnika te Foruma žena SDP-a, ali kako je i sama istaknula, prvenstveno kao žena. Tema ovogodišnjeg programa je bio jedan od najaktualnijih problema žena današnjice “ Žene i tržište rada”, u sklopu kojeg je gospođa Jany Hansal, predsjednica Udruge DEŠA, održala prezentaciju „Promicanje ekonomskog osnaživanja žena“ te gospođa Terezina Orlić, predsjednica ogranka KRUG, Dubrovnik, također održala prezentaciju “ Žensko poduzetništvo danas”. više informacija
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na petom sajmu poslova s naglaskom na zapošljavanju žena i osoba s invaliditetom koje se održalo na Sveučilištu u Dubrovniku 08.03. u organizaciji HZZ – područne službe Dubrovnik. Predstavnice DEŠE koordinirale su okruglim stolom pod nazivom „Žene na tržištu rada“ na kojem su sudjelovale sve relevantne institucije sa tržišta rada, ali i mnogi tražitelji posla. Zaključak okruglog stola je da bez obzira na vrijeme u kojem se nalazimo uloga žene u društvu poprilično uznapredovala u odnosu na prijašnje generacije, ali ne dovoljno i u onolikoj mjeri koliko bi bilo potrebno.
 • Na dan 5. ožujka 2012. započele su radionice kamenoklesarstva u Korčuli u okviru projekta „Mladi, hrabri i poduzetni“ kojeg provodi udruga DEŠA – Dubrovnik, a financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Voditelj radionice je gosp. Željko Nobilo, čije autohtone kamene suvenire kupuju turisti diljem svijeta. Mladi polaznici radionice pokazali su veliki interes za rad, jer žele svoju kreativnost izraziti kroz nešto novo, te žele u budućnosti doprinijeti autohtonoj ponudi otoka Korčule. Rezultati ove radionice u obliku raznolikih kamenih suvenira, bit će po završetku radionice izloženi u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli, a potom i u prostorijama DEŠE u Lazaretima.

 • U sklopu provedbe projekta N.O.N.A. – Mladi na tržištu rada, kojeg financira EU, DEŠA – Dubrovnik je uspješno realizirala višednevne treninge „Od ideje do realizacije“ i „Project management“ koji su otpočeli 2. ožujka, u Metkoviću. Na radionicama je sudjelovalo 30 nezaposlenih mladih ljudi sa područja Doline Neretve. Mladi su upoznati sa terminima i alatima potrebnima za pisanje projektnih prijedloga EU kao što su: EU fondovi, Sektori u društvu, Upravljanje projektnim ciklusom, Izrada logičke matrice, Izrada budgeta itd. Isti treninzi će se održati u Veloj Luci od 5. ožujka, a zatim početkom mjeseca travnja i u Dubrovniku. Treći trening iz ovog paketa aktivnosti, „LEADER pristup“, bit će organiziran kroz mjesec travanj na istim područjima. Na ovom treningu mladi će biti upoznati i s primjerima dobre prakse iz regije Toscana. više informacija

Veljača 2012

 • U organizaciji udruga, DEŠE – Dubrovnik i Dubrovačka naranča na Kandeloru, 02.02., od 9 – 17 h, u prostoru Luže već treću godinu zaredom održana je manifestacija humanitarnog karaktera, pod nazivom „Dan ljute naranče“. Ove godine smo ovo nazvali Slatko-ljuta manifestacija, jer smo iskoristili sve karakteristike naše ljute naranče kako bismo napravili izvrsne proizvode, od torti, koje su pripremili dubrovački hoteli, preko kolača naših volonterki do raznih likera. Cilj nam je uveličati festu SV. Vlaha te promovirati našu naranču i proizvode od ljute naranče, kao što su marmelada, arancini, likeri, razni kolačići i torte. Priliku smo iskoristili kako bismo promovirali i stari način konzumiranja kamenica. Naime, limun je u Dubrovnik stigao u 15. stoljeću, a ljuta naranča već u 10. stoljeću, stoga su posjetitelji imali mogućnost kušati stonske kamenice sa feticom ljute naranče i čašom vina iz peljeških i korčulanskih vinograda. Ovu humanitarnu akciju i slatko – ljutu manifestaciju donacijama u slasticama, vinu i sadnicama ljute naranče podržali su dubrovački hoteli : Hotel Kompas, Excelsior Hotel &Spa, Hotel Rixos Libertas Dubrovnik, Hotel Hilton Imperial Dubrovnik, Grand Hotel Park Dubrovnik, Hotel Petka Dubrovnik, Hotel Valamar Lacroma, Hotel Ivka, i vinarije iz Lumbarde: Cebalo, Milina Bire i Milina Lovrić, vinarija Matuško i Miličić iz Potomja, te vinarija Miloš iz Ponikava, dok je sadnice ljute naranče donirao Zavod za maslinarstvo i južne kulture Sveučilišta u Dubrovniku. Usprkos lošem vremenu naši sugrađani su se i ove godine odazvali humanitarnoj akciji u velikom broju, te je za pomoć u realizaciji Caritasova projekta „Prihvatilište za žrtve nasilja u obitelji „ prikupljeno 9.000,00 kn. više info

Siječanj 2012

 • Utorak 24.siječnja- susret sa ženama vlasnicama ili suvlasnicama vinograda i proizvodnje vina na Korčuli i Pelješcu , kojeg je organizirala udruga KRUG- podružnica Dubrovnik , sudjelovala je i predsjednica DEŠE gospođa Jany Hansal. Tom prigodom, gospođa Hansal je dogovorila suradnju u budućim aktivnostima i humanitarnim manifestacijama. Tako su vinarije Milina-Lovrić, Milina_Bire i Cebalo iz Lumbarde , te Matuško,Miličić iz Potomja i vinarija Miloš iz Ponikava dali doprinos u vinu za humanitarnu manifestaciju Dan ljute naranče, kako bi svi zajedno pomogli obnovu „Prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja“ u organizaciji Caritas- a Dubrovnik. Cijela zajednica na djelu za opće dobro.
 • Predsjednica udruge DEŠA – Dubrovnik, Jany Hansal je sudjelovala 20. siječnja 2012 U Zagrebu na dodjeli godišnje nagrade za socijalno poduzetništvo i godišnje nagrade za socijalnopoduzetničku ideju. Nagrada za socijalno poduzetništvo godine dio je projekta SEFOR (Forum socijalnog poduzetništva) kojega u suradnji s Centrom za tehničku kulturu iz Rijeke i udrugom Zdravi grad iz Splita provodi Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, a financira Europska unija kroz IPA IV komponentu, razvoj ljudskih potencijala. DEŠA – Dubrovnik sa svojom idejom osnivanja socijalne zadruge „Dubrovačka ljuta naranča“, bila je jedan od pet finalista za nagradu najbolje socijalnopoduzetničke ideje.
 • Od 16. – 19. siječnja, predstavnici lokalne uprave i samouprave iz Korčule i Ploča, sudjelovali su na studijskom putovanju u Sutrio, Italija, u sklopu provedbe projekta “Gente che ama Ospitare”, kojeg provodi talijanska općina Sutrio. Na inicijativu DEŠE Dubrovnik, Grad Ploče i Grad Korčula uključeni su u ovaj projekt kao partneri, te su njihovi predstavnici sudjelovali na studijskom putovanju. Tijekom kick-off meetiga u Sutriu, potpisan je partnerski sporazum, te ustanovljen zajednički program rada.

Razmjena iskustava i znanja kroz prekograničnu suradnju uvelike doprinose ravnomjernijem održivom razvoju teritorija, ne samo na lokalnom, već i regionalnom nivou.

DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 2. Međunarodnom znanstvenom interdisciplinarnom simpoziju pod nazivom ‘Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti’, koji je održan od 11. do 13. prosinca 2012. u Dubrovniku. DEŠINA članica, Romana Hansal održala je izlaganje na temu „DUBROVAČKA LJUTA NARANČA –

inovacija baštine u ponudi dubrovačkih gastro-suvenira“.