Članica udruge DEŠA, Romana Hansal od 10.10. do 05.11. provodila je kampanju podizanja svijesti i upoznavanja učenica i učenika svih razreda OŠ Marin Držić sa volontiranjem i volonterskim akcijama u sklopu programa „Volontiraj , budi promjena“. Kao vrhunac promocije volonterstva zajedno sa djecom OŠ Marin Držić došli smo na ideju da provedemo volontersku inicijativu pod nazivom “Zlatno ulje za zlatne generacije”. Naime, u dvorištu škole raste 27 stabala masline, koja su ove godine (zahvaljujući školskom Eko kumu Vrtlar d.o.o.) nakon rezidbe, bogato rodile.

Škola je provela volontersku inicijativu „Zlatno ulje za zlatne generacije“ 08. studenog 2012. u kojoj su sudjelovali udruga DEŠA, Vrtlar d.o.o., roditelji, nastavnici, te svih 511 učenika i učenica osnovne škole Marin Držić. Pred samu berbu, članica udruge DEŠA Romana Hansal i Zrinka Kesić iz Vrtlara d.o.o. održale su prezentaciju o značenju i vrijednosti masline na našem području. Nakon prezentacije krenulo se u berbu maslina u školskom dvorištu. U berbi su sudjelovali učenici i učenice OŠ Marin Držić, svi djelatnici i djelatnice škole, udruga DEŠA, te radnik Vrtlara d.o.o., zajedničkim snagama ubrano je 716 kilograma maslina.

Na poticaj udruge DEŠA ovu volontersku inicijativu škola Marin Držić prijavila je na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u sklopu ovogodišnjeg izbora najinovativnijih modela motiviranja i angažiranja učenika i učenica za volonterski rad u školi i zajednici. Nacionalna zaklada je prepoznala i nagradila volontersku inicijativu OŠ Marin Držić…jer se dobro dobrim vraća!

Masline su prerađene u ulje u popodnevnim satima istoga dana, u uljari Primero u Banićima. Vlasnici uljare Primero, Jozo i Sandra Vićan, preradili su masline u ulje besplatno, dirnuti željom djece koja dio maslinova ulja žele pokloniti dječjem domu „Maslina“, dio su namijenili školskoj kuhinji kako bi obogatili prehranu učenika, te dio Družbi sestara Službenica Milosrđa, koje su školi Marin Držić ustupile prostorije kako bi djeca neometano mogla pohađati nastavu za vrijeme obnove njihove škole…jer se dobro dobrim vraća!

Osim toga Jozo i Sandra Vićan djeci su objasnili cijeli postupak prerade od masline do ulja, a Romana Hansal članica DEŠE pokazala im je kako se ulje degustira, te je panel sastavljen od učenika OŠ marin Držić ulje osjetilnom analizom ocijenio kao ulje bez mana, koje mirisom podsjeća na svježe pokošenu travu i zelenu artičoku, naglašene gorčine – osjeća se na stražnjem dijelu jezika nekoliko sekundi nakon kušanja te daje bodljikav osjećaj u grlu – i pikantnosti, što zapravo govori da su djeca dobila ulje visoke kvalitete.

Bit će ulja dovoljno za sve jer su od 716 kilograma maslina koje su ubrali od 9 ujutro do 13 h dobili 70 –ak litara tekućeg zlata. Svaka čast učenicima i učenicama OŠ Marin Držić njihovim profesoricama i ravnateljici Zrinki Capor, i svima koji su sudjelovali u volonterskoj inicijativi, ovako se odgajaju i obrazuju zdrava mediteranska djeca!!!