2013

Prosinac 2013

 • Udruga DEŠA već treću godinu za svoje sugrađane pripremila je zanimljive dane ispunjene radostima predstojećih blagdana. Kao i prethodnih godina Deša – Dubrovnik uložila je dodatni napor u očuvanju i vrednovanju nematerijalne baštine dubrovačkog kraja, te je pozvala sugrađane u svoje prostorije u Lazaretima kako bi obogatili svoj Božić tradicionalnim receptima i mirisima.

  U manifestaciji pod nazivom „Slatki tjedan ususret Božiću“ građanke i građani mogli su sudjelovati na svim radionicama te naučiti sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga Deše i Dubrovačke naranče. više informacija

 • DEŠA – Dubrovnik je izložbom radova iz svojih radionica obogatila 3. Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij Hrvatske folklorna i etnografska baština koji se održao od 11-13. prosinca 2013. godine u Dubrovniku.
 • Predstavnica udruge DEŠA je dana 05.12.2013. posjetila studente 2. godine diplomskog studija Ekonomija i poslovna ekonomija, smjer marketing na Sveučilištu u Dubrovniku, te im predstavila rad udruge. Studentima je predstavljen značaj civilnog društva u RH, DEŠINI važniji projekti te značaj građanskog aktivizma i volonterskog rada u društvu. Udruga DEŠA već dugi niz godina uspješno surađuje sa Sveučilištem u Dubrovniku na raznim projektima, te uključuje studente u svoj rad.
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERAU sklopu Obrazovnog i kreativnog centra Deša, Općina Vela Luka i udruga Deša Dubrovnik i ove godine su organizirali održavanje tečajeva stranih jezika. U prostorijama Srednje škole Vela Luka 03.12.2013 je započeo drugi stupanj Talijanskog jezika za odrasle u trajanju od tri mjeseca. Voditeljica tečaja talijanskog jezika je profesorica Natali Vlašić.

  Ovakvi obrazovni programi, koji su namijenjeni odraslima osobama, organiziraju se prvenstveno sa ciljem povećanja njihove razine znanja i vještina te njihove konkurentnosti na tržištu rada.

Studeni 2013

 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala na okruglom stolu „Trudna na poslu – stop diskriminaciji majki na tržištu rada“ kojeg je 28.11.2011. organizirala udruga Roda u Dubrovniku. Okruglim stolom se nastojalo informirati i senzibilizirati poslodavce i institucije o oblicima diskriminaciji ali i pravima trudnica na tržištu rada.
 • Džem od dubrovačke ljute naranče je nakon niza medalja osvojenih na Hrvatskom festivalu pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku, dobitnik zlatne medalje i van granica naše zemlje! Udruga Dubrovačka naranča je u rujnu ove godine poslala u Republiku Sloveniju na ocjenjivanje svoj džem od dubrovačke ljute naranče, koji je od strane stručnog ocjenjivačkog suda, Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, ocijenjen s 19 od mogućih 20 bodova , te s najvećim brojem bodova dobio zlatnu medalju.Ova manifestacija, pod nazivom „Marmelada 2013“, održana je 26.10.2013 u Trebnju, Slovenija, a organizatori Festivala s radošću očekuju nastup predstavnika udruge Dubrovačka naranča na Festivalu slijedeće godine zajedno sa zlatnim džemom od dubrovačke ljute naranče.Džem od dubrovačke ljute naranče je lokalni autohtoni brend kojeg je kroz istoimeni projekt kreirala i razvila udruga DEŠA – Dubrovnik te ga kontinuirano promovira kroz Dubrovačku naranču, udrugu za uzgoj, zaštitu i preradu plodova od ljute naranče.
 • zlato priznanje ocjene slovenia
 • radionica udrugeVijeće civilnog društva grada Dubrovnika organiziralo je dvodnevnu radionicu o izvorima financiranja projekata i programa udruga koje djeluju na području grada Dubrovnika, kao dio svog operativnog plana za 2013.godinu. Na ovaj način VCD je predstavilo svoj rad, ciljeve i svrhu djelovanja, te najavilo niz aktivnosti koje pripremaju za OCD a sve u svrhu jačanja kapaciteta samih udruga, poticanja suradnje s Gradom, što će u konačnici doprinijeti općem dobru zajednice.Radionica je održana 14. i 15. studenog u Maloj vijećnici grada Dubrovnika. Predavači su bili: predstavnice iz udruge DEŠA – Dubrovnik, predstavnica Nacionalna zaklade za razvoj civilnoga društva, predstavnica razvojne agencija grada Dubrovnika, DURA i predstavnik programa STEP iz Splita.Sudionici su mogli čuti o izvorima financiranja u RH , o obrascima za prijavu projekta i proračuna na nacionalne natječaje, o programima Nacionalne zaklade u okviru nadolazećeg ESF-a te su dobili savjete vezane uz EU natječaje, vezane procedure, stvaranje partnerstva, uvjete itd. Prezentacije možete preuzeti na stranicama Vijeća civilnog društva grada Dubrovnika.
 • Udruga DEŠA – Dubrovnik je ponovno organizirala tečaj engleskog jezika u Veloj Luci, u suradnji s Općinom Vela Luka. Tečaj je namijenjen stanovnicima Vele Luke i ostalim otočanima.
 • DEŠA – Dubrovnik je već drugi put ove godine organizirala tečaj engleskog jezika za zatvorenike Zatvora u Dubrovniku, čime se nastavlja dobra suradnja uprave i djelatnika Zatvora i DEŠE – Dubrovnik. Tečaj je krenuo početkom studenog te se kontinuirano održava u prostorijama Zatvora nekoliko puta tjedno. Voditeljica tečaja je prof. Vesna Božinović.
 • Članica DEŠE 8.11.2013. prisustvovala je radionici u Babinu polju koju je organizirala Općina Mljet u suradnji sa Nacionalnim parkom Mljet. Na radionici Franica Miloš iz DUNEA-e održala je prezentaciju o LAG5 u koji je uključen i otok Mljet, te Mia Hrnić iz tvrtke Bonus project d.o.o. koja je održala kratko predavanje od Ideje do realizacije, te IPARD mjerama 2014 – 2020. DEŠINA članica uključena je u rad Odbora za gospodarstvo i eu fondove općine Mljet, a sve u cilju kako bi se potaknuo razvoj otoka Mljeta.

Listopad 2013

 • Predstavnik DEŠE – Dubrovnik je sudjelovao na 6. sajmu poslova Dubrovačko-neretvanske županije održanom 30. listopada 2013. godine na Sveučilištu u Dubrovniku. 6.Sajam poslova održan je pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik i Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije. Na njemu je sudjelovalo oko četrdesetak poslodavaca iz raznih područja i djelatnosti, kao i brojne obrazovne institucije.
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala na 8. Kongresu poduzetnica Jadransko jonskog područja koji je održan 24-25.10. u hotelu Park Dubrovnik. Tema ovogodišnjeg kongresa bila je „Banke u gospodarskoj krizi – žensko poduzetništvo“.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na redovnoj izbornoj skupštini Ženske mreže Hrvatske 16.10. u Zagrebu.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na sjednici Upravnog odbora Partnerskog vijeća za tržište rada koja je održana 11.listopada u Dubrovniku.
 • DEŠA je sudjelovala na tradicionalnoj manifestaciji „Hercegovački plodovi Mediterana“ koji je održana u Stocu 11 i 12.10.2013., gdje smo predstavili svoje aktivnosti i lokalne proizvode.
 • DSC02742Od 11. listopada do 13. listopada 2013, održan je „7. Hrvatski festival pekmeza džema i marmelade“ na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Preko 30 malih proizvođača iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva izložilo je više od stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda te ostalih vrsta voća u svim mogućim kombinacijama. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, čak sedmu godinu zaredom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organizirale su udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik. VIŠE
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na 2. tematskoj sjednici Savjeta za razvoj civilnoga društva koji je održan 9. listopada u Zagrebu.
 • Dana 9. listopada održan je sastanak Upravnog Odbora CEDRA-e, na kojem je sudjelovala DEŠINA predstavnica. Sastanak je održan u Zagrebu a dogovorene su smjernice za daljnji razvoj clustera CEDRA.
 • DEŠA – Dubrovnik je radionicama veza i tkanja sudjelovala u prezentaciji žive baštine u Palači Sponza u Dubrovniku koja je priređena povodom obilježavanja 10. obljetnice UNESCO Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i ICCN Dubrovnik 2013. kojoj su domaćini Grad Dubrovnik i FA Linđo od 22.09. – 06.10.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala u proslavi 10 godišnjice osnivanja Sveučilišta u Dubrovniku 01.10.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na radionici Razvojne agencija Grada Dubrovnika DURA-e a u vezi Poziva na natječaj IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Radionica je održana 01. listopada u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Rujan 2013

 • LIBERTAS FOUNDATION je neprofitna, javna i dobrotvorna organizacija, osnovana u San Pedru u prosincu 1991. godine. Osnovali su je naši ljudi, porijeklom iz raznih dijelova naše Županije, ali također i ljudi porijeklom iz cijele Hrvatske s jednim, jedinim ciljem, a to je pomoć domovini. Od 2003 godine do danas, za obrtnička zanimanja u Dubrovačko-Neretvanskoj Županiji, Libertas Foundation je podijelila 125 stipendija. Uz pomoć udruge DEŠA – Dubrovnik, koja predstavlja logistiku Libertas foundation, natječaj je objavljen još u lipnju, te je više od 20set učenika predalo svoje zamolbe.Odabrani stipendisti za školsku godinu 2013/2014 su budući obrtnici iz Korčule, Konavala, Dubrovačkog primorja, grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Pelješca, doline Neretve i Mljeta i to: 1 slastičarka, 3 kuhara, 1 frizerka, 1 kamenoklesar, 2 elektromehaničara, 1 elektrotehničar te 1 konobar. VIŠE
 • Udruga DEŠA – Dubrovnik je održala radionicu „Uvod u društveno poduzetništvo“ u petak 27.09.2013. na otoku Mljetu. Brojne prisutne koji su se okupili u Domu kulture u Zabrežju, u Babinom polju, članice DEŠE su upoznale s dugogodišnjim Dešinim radom i iskustvima. Približile su prisutnima Društveno poduzetništvo koje DEŠA promovira u okviru projekta SEFOR, a kroz aktivnosti CEDRE Dubrovnik. Obrađivane su posebne teme, kao što su 3P – osnova društvenog poduzetništva, people- planet –prosperity, različiti oblici udruživanja i zadrugarstvo kao idealan pravni oblik društvenog poduzetništva koje ima za cilj zapošljavanja socijalno isključenih skupina, te razvoj novih modela poduzetništva koji je zasnovan na opće prihvaćenim društvenim vrijednostima. Osim predstavnika Nacionalnog parka Mljet, Općine Mljet, TZO Mljet, radionici su prisustvovali mladi s otoka koji žele podržati razvoj svoje zajednice kako bi mogli ostati živjeti na otoku. DEŠA je ponudila suradnju kako institucijama tako i mladima, jer bez suradnje na svim nivoima, nema razvoja zajednice.
 • Održana je rasprava povodom Europske godine građana u organizaciji Ureda za udruge Vlade republike Hrvatske i Hrvatske alijanse u Dubrovniku 24.rujna 2013 u Narodnoj knjižnici u Saloči od zrcala.

  Cilj rasprave je potaknuti građane na aktivno sudjelovanje i daljnje uključivanje u procese donošenja odluka. Raspravi su osim predstavnika gradske i županijske vlasti te organizacija civilnog društva prisustvovali i mladi iz srednje Ekonomske škole i dubrovačke Gimnazije, koji sudeći po svom doprinosu i aplauzu koji su zaslužili znaju što znači bit aktivan građanin te razmišljaju u europskim umjesto isključivo lokalnim okvirima.

 • U sklopu održavanja kongresa Europske nogometne federacije o strateškim pitanjima nogometa u Europi, koji je održan u Dubrovniku, supruge UEFA-inih dužnosnika posjetile su 17.09.2013. prostorije DEŠE Dubrovnik u Lazaretima. Za njih su organizirane radionice izrade autohtonih delicija, mljetskog i konavoskog veza, tkanja i patchwork-a. Sve sudionice su bile iznimno zadovoljne održanim radionicama i svojim sudjelovanjem u njima, te su ponijele iz Dubrovnika, pored autohtonih suvenira, i nova znanja o njihovoj izradi.
 • U okviru projekta SEFOR, a kroz aktivnosti CEDRE Dubrovnik, udruga DEŠA je organizirala radionicu „Uvod u društvenopoduzetništvo u Korčuli, 12. rujna. Na radionici je predstavljen rad udruge DEŠA i njene programe koji potiču društveno poduzetništvo, rad CEDRE Dubrovnik te dobri primjeri društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i u svijetu. Radionici su prisustvovali predstavnici Grada Korčule, razvojne agencije Grada Korčule KORA-a, Gradskoj muzeja, Gradske knjižnice Ivan Vidali i ostali predstavnici institicija i udruga.
 • U okviru projekta Adrinet Training: Social entrepreneurship, kojeg provodi gradska razvojna agencija DURA, 18 mladih sudionika projekta posjetilo je udrugu DEŠA 12.9., te su se upoznali sa aktivnostima udruge vezanim za promidžbu socijalnog poduzetništva i socijalnog zadrugarstva. Osim upoznavanja sa radom i programima i projektima koje DEŠA provodi zadnjih 20 godina, sudionicima Adrianet treninga članice DEŠE otkrile su tajnu izrade bruštulanih mjendula.
 • Udruga DEŠA je sudjelovala na četvrtom Food Film Festivalu Kinookus. Kinookus FFF-a održao se u Stonu od 4. do 8. rujna pod općom temom Prehrambeni suverenitet, a organizira ga istoimena udruga u suradnji s festivalom Slow Food on Film, uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Ston, Hrvatske gospodarske komore i Regionalne razvojne agencije Dunea i mnogih drugih.
 • Predstavnici DEŠE – Dubrovnik su sudjelovali na radionici u okviru poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II“, koja je održana u Dubrovniku, od 5. do 6. rujna u hotelu Lero.

Kolovoz 2013

 • Hvala svim prijateljima i korisnicima online trgovine Design with benefits koji su prošli mjesec glasali za DEŠU te nam omogućili da pobijedimo na natječaju. Design with benefits promovira i prodaje zanimljive proizvode stvorene imajući u vidu socijalnu i ekološku dobrobit. Svaki mjesec DESIGN with benefits dio svoje dobiti poklanja Udrugama koje svojim kreativnim projektima doprinose rješavanju socijalnih problema. Više o Design with benefits možete vidjeti na linku: www.designwithbenefits.com

Srpanj 2013

 • Predstavnice DEŠE su sudjelovale na Strateškom planiranju CEDRE koje je održano od 11. do 13. srpnja u Kapeli koreničkoj. Na strateškom planiranju su sudjelovale sve članice CEDRE, clustera za eko – društveni razvoj, čija je svrha razvoj socijalnog poduzetništva kroz mrežu regionalnih centara podrške. Na radionici su dogovorene smjernice i prioriteti rada mreže.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na stručnom predavanju Ususret EU fondovima koje je u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova priređeno 08.07.2013. na Sveučilišnom kampusu u Dubrovniku.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na sjednici Gospodarskoga vijeća Županijske komore Dubrovnik na kojoj su dodijeljena priznanja „Zlatna kuna“ najuspješnijim tvrtkama s područja naše županije.
 • Predsjednica DEŠE – Dubrovnik Jany Hansal, je opet izabrana za članicu Savjeta za razvoj civilnoga društva, savjetodavnog tijela Vlade Republike Hrvatske koje djeluje na razvoju suradnje Vlade Republike Hrvatske i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj. Konstituirajuća sjednica Savjeta održana je 05.07.2013. u Zagrebu, izabrano je 27 članova, od toga 12 predstavnika nadležnih tijela državne uprave i ureda Vlade Republike Hrvatske te 12 predstavnika udruga i drugih organizacija civilnoga društva i 3 predstavnika civilnoga društva iz reda zaklada, sindikata i udruga poslodavaca. Gospođi Hansal je ovo drugi mandat.

Lipanj 2013

 • Vijeće civilnog društva Grada Dubrovnika i Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika su organizirali Dan otvorenih vrata udruga Grada Dubrovnika u subotu, 29. Lipnja 2013 . Deša Dubrovnik je predstavile svoje aktivnosti na štandovima na šetnici kao i ostale udruge grada Dubrovnika. Predstavljajući dubrovačke udruge građanima i posjetiteljima, Vijeće civilnog društva Grada Dubrovnika je obilježilo i ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. više informacija
 • izlozba kam 1izlozba kam 2U okviru projekta „Baština u nama i oko nas“, upriličena je izložba radova učenika OŠ Petra Kanavelića koji su sudjelovali na
  radionici kamenoklesarstva u Korčuli. Uz vodstvo gospodina Željka Nobila učenici su izradili izvorne suvenire od kamena, kako bi očuvali ovaj stari korčulanski zanat. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a provodi ga udruga DEŠA – Dubrovnik.
 • Udruga DEŠA i DEŠA Pro  d.o.o. sudjelovali su sa svojim autohtonim proizvodima u akciji„Kupujmo hrvatsko!“. Akcija je održana u utorak 18.06.2013 u Dvorima Lapad , a Dubrovčanima i gostima grada predstavilo se sedamdesetak proizvođača, od čega desetak iz Dubrovačko – neretvanske županije.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na informativnom savjetovanju za male i srednje poduzetnike „Poticaji proizvodnji i turizmu iz strukturnih fondova“ koje je u organizaciji razvojne agencije grada Dubrovnika i Hrvatske gospodarske komore županijske komore Dubrovnik organizirano u Dubrovniku 07. lipnja.
 • U četvrtak, 06.06.2013., u 11:00 sati, predsjednica DEŠE-Dubrovnik, gospođa Jany Hansal, uručila je diplome o uspješno završenom tečaju Engleskog jezika, polaznicima u Okružnom Zatvoru Dubrovnik. Tijekom protekla dva mjeseca DEŠA je organizirala tečaj engleskog jezika za zatvorenike Okružnog Zatvora u Dubrovniku, koji je održavan nekoliko puta tjedno u prostorijama Zatvora. Zatvorenici su pokazali veliki interes za učenje Engleskog jezika, te ih je 10 uspješno završilo ovaj tečaj, uz stručno vodstvo profesorice Vesne Božinović. Prema riječima upravitelja zatvora gosp. Zlatka Karačića, ovo je možda i prvi primjer u Hrvatskoj organiziranja tečaja engleskog jezika u samom zatvoru za zatvorenike, gdje je Deša pokazala visoku notu socijalne osjetljivosti za sve dionike koji čine našu zajednicu. Tom prigodom upravitelj zatvora se Deši zahvalio za suradnju i za donaciju od 3 računala koje će zatvorenici koristiti u informatičkim radionicama. više informacija
 • Radionica 05.06.2013Predstavnice DEŠE su sudjelovale na info radionici za natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava “Podrška programima organizacija civilnoga društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine” koja je održana u Dubrovniku, 05. lipnja. Radionicu je organizirala Nacionalna zaklada u suradnji s Vladinim Uredom za udruge te svojim partnerima – regionalnim centrima podrške, među kojima je i udruga DEŠA – Dubrovnik.
 • Članica DEŠE sudjelovala je 04.lipnja 2013 na radionici za dionike koja je održana u sklopu izrade Plana upravljanja NP Mljet. Sudionici na radionici su se upoznali sa dosadašnjim rezultatima izrade Plana upravljanja, izrađen je nacrt aktivnosti upravljanja te su definirana moguća partnerstva u provedbi aktivnosti.
 • U Zagrebu je 04. lipnja 2013 godine održana 12. sjednicu Nadzornog odbora ‘u sjeni’ Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala na kojoj je sudjelovala djelatnica DEŠE Ana Cvjetković. DEŠA je jedna od 9 organizacija civilnog društva iz Republike Hrvatske koja ima svog predstavnika u ovom odboru.

Svibanj 2013

 • 2013-05-31 12.11.49Američki studenti sa Sveučilišta u Georgiji posjetili su DEŠU-Dubrovnik 31.05., u sklopu programa nastave na putu, koji organizira Institut Ivo Pilar iz Zagreba. DEŠINA predsjednica je studentima održala predavanje o DEŠI-Dubrovnik , njenom nastanku i razvoju tijekom proteklih 20 godina.
 • S prezentacijom projekta “Put svile” ,koji su učenici drugih razreda dubrovačke Ekonomske i trgovačke škole osmislili u suradnji s Dešom i koja je održana 31.05. o.g. u prostorima Deše u Lazaretima, DEŠA – Dubrovnik je uspješno završila projekt “Baština u nama i oko nas”, kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Osnovne aktivnosti projekta su bila predavanja o baštini našeg kraja s ciljem obogaćivanja spoznaje mlađih generacija o bogaRadionica svilarstva (1)tstvu kulturne baštine koju nasljeđujemo, te kreativne radionice (kamenoklesarstvo, primorski vez, pletenje vrša i košića, te svilogojstvo). Glavni cilj projekta je bio pridonijeti općem podizanju svijesti o važnosti očuvanja povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta. više informacija
 • U sklopu dana otvorenih Lazareta dr Boris Sokal je održao je zanimljivo predavanje „Otrovi okoliša“ u prostorijama DEŠE 31.05.2013. Dvadesetak sugrađana dr Sokal je kratkom prezentacijom upoznao sa prijetnjama iz okoliša.

 • DEŠA je sudjelovala u radu Upravnog odbora CEDRE Hrvatska koji je održan 28.05.2013. u Zagrebu. Raspravljalo se o budućim aktivnostima CEDRE Hrvatska kao i o izgradnji baze socijalnih poduzetnika.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji „Poduzetništvo i inovacije“ koja je održana 23. i 24. svibnja 2013. u Hotelu Palace u Dubrovniku.
 • Radionica bastina u namaUčenici Osnovne škole Marin Getaldić 21.05. 2013. posjetili su udrugu DEŠA gdje su sudjelovali na radionici svilogojstva te slušali predavanje o kulturnoj baštini dubrovačkog kraja. Radionica I predavanje dio su aktivnosti projekta Baština u nama I oko nas kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja I sporta. Osnovne aktivnosti projekta su predavanja o baštini našeg kraja u svrhu bogaćenja spoznaje mlađih generacija o bogatstvu kulturne baštine koju nasljeđujemo. U sklopu projekta provedene su kreativne radionice izrade primorskog veza u Slanom, radionice kamenoklesarstva na Korčuli I u Slanom, radionice pletenja vrša i košića na Mljetu, te radionice svilogojstva u Dubrovniku, sve u svrhu poticanja kreativnih vještina i prenošenja tradicionalnih znanja mladima.
 • Grupa studenata sa američkog sveučilišta u Indiani, predvođena profesorom Danom Prestonom, boravila je u posjetu DEŠI 15.05.2013. Studente su pokazali veliki interes za aktivnosti kojima se Deša bavi, djelatnosti udruge, ženske teme, baštinu, tradicijske zanate i vještine, te izgradnju civilnog društva.
 • U sklopu 3. tjedna Botaničkih vrtova i arboretuma hrvatske 14.05.2013., na Lokrumu je zasađena i ljuta naranča, te je volonterka udruge Dubrovačka naranča održala predavanje o kraljici dubrovačkih đardina – ljutoj naranči. Riječ je o aktivnosti iz projekta „Sadnja dubrovačke naranče“ koju provodi udruga Dubrovačka naranča u suradnji sa udrugom DEŠA Dubrovnik, s ciljem informiranja i senzibiliziranja učenika dubrovačkih osnovnih škola o povijesti i značaju dubrovačke naranče u našem kraju.
 • Uvod u drustveno poduzetnistvo - 2U okviru projekta SEFOR, a kroz aktivnosti CEDRE Dubrovnik, udruga DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionicu „Uvod u društveno poduzetništvo“ u Dubrovniku, 7. svibnja. Na radionici su obrađivane posebne teme, kao što su različiti oblici udruživanja i zadrugarstvo kao idealan pravni oblik društvenog poduzetništva. Radionica je bila namijenjena malim poduzetnicima, obrtnicima, zadrugarima i onima koji žele znati više o zadrugarstvu u društvenom poduzetništvu. Predavači su bili predstavnici CEDRE Split. više informacija
 • U sklopu prijateljskog posjeta  Dubrovniku, članovi Lions Cluba Ragusa iz Italije 02.05. posjetili su DEŠU-Dubrovnik u Lazaretima. Predsjednica Lions cluba Dubrovnik, gospođa Nives Miloš i predsjednica udruge DEŠA-Dubrovnik, gospođa Jany Hansal, ugostile su talijanske Lionse i upoznale ih se DEŠINIM dugogodišnjim radom.

Travanj 2013

 • lokrum1Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, u organizaciji Grada Dubrovnika, Javne ustanove rezervat Lokrum i Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovala je udruga DEŠA – Dubrovnik s radionicom recikliranja tekstila, na otoku Lokrumu, 25.04. Radionice su organizirane za djecu dubrovačkih osnovnih škola, a DEŠA ih provodi kroz projekt „Edukativne i kreativne 3R radionice“, koji financira Grad Dubrovnik. U okviru iste akcije obilježavanja Dana planeta Zemlje, udruga Dubrovačka naranča je organizirala sadnju ljutih naranača na otoku Lokrumu, kroz projekt „Sadnja dubrovačke ljute naranče“, kojeg financira Grad Dubrovnik te zaklada Kajo Dadić. U ovim aktivnostima su sudjelovali učenici osnovnih škola Lapad, Marin Držić i Marin Getaldić.Udruga Dubrovačka naranča je slijedeći dan, 26.4., u sklopu istog projekta „Sadnja dubrovačke ljute naranče“ donirala 10 sadnica ljutih naranača OŠ Ivan Gundulić. Zajedno sa volonterima udruge Dubrovačka ljuta naranča djeca su posadila ljute naranče i oplemenila školsko dvorište. više informacija
 • Predstavnici DEŠE su sudjelovali na Radionici o financijskom poslovanju, koju je Vijeće civilnog društva grada Dubrovnika organiziralo za udruge koje djeluju na području grada Dubrovnika. Radionica je održana 25.04.2013., a predavači su bili stručnjaci iz knjigovodstvenog servisa Konto Obad iz Zagreba.
 • DEŠA-Dubrovnik je sudjelovalana Zagreb Wine Gourmet Weekend-u, koji je održan 19.-20. travnja u Zagrebu. ZWGW je osmišljen kao mjesto okupljanja domaćih i stranih proizvođača, poslovnih ljudi, poznavatelja i zaljubljenika u vino i visoku kuhinju. DEŠINA predstavnica je uspješno prezentirala DEŠINE autohtone delicije, proizvode naših radionica.

 • Radionice recikliranja tekstila održane su 17 . i 19.04.2013. u prostorijama DEŠE. Nazočni su imali priliku naučiti razne tehnike i dobiti ideju kako udahnuti novi život staroj odjeći kojoj se ne može pronaći druga namjena. Ove edukativno- kreativne radionice za odrasle se provode u sklopu projekta 3R- reduce, reuse, recycle, u prostorijama udruge DEŠA.
 • Tečaj talijanskog jezika, koji je organizirala DEŠA-Dubrovnik u suradnji s općinom Vela Luka, završio je 17.04. u Veloj Luci. Na prigodnoj svečanosti, Profesorica Natali Vlašić je polaznicima uručila diplome.
 • Predstavnik DEŠE je sudjelovao na osnivačkom sastanku Savjeta za razvoj volonterstva Dubrovnik, u organizaciji Volonterskog centra Dubrovnik. Sastanak je održan 17.04.2013. u prostorijama udruge Rina Mašera.
 • U DEŠI je 11. travnja boravila ekipa TV postaje Euronews iz Brussels-a. U Dubrovniku su snimali priloge o pristupanju Hrvatske EU. Uz interview sa predsjednicom udruge gospođom Jany Hansal, snimili su i neke od Euronews TV stationaktivnosti DEŠE (radionice kreativnih vještina, izrade autohtonih suvenira i tečajeve stranih jezika). Euronews emitira vijesti iz svijeta 24 sata dnevno, na jedanaest jezika: arapski, engleski, francuski, njemački, talijanski, perzijski, portugalski, ruski, španjolski, turski i ukrajinski. To je vodeći europski TV kanal koji se gleda u cijelom svijetu u 155 zemalja putem svih načina distribucije, od klasične televizije, do televizije postavljen na mobilne telefone, internet i tablet računala.
 • DEŠA – Dubrovnik je postala članica Hrvatske alijanse europske godine građana 2013. (HAEGG 2013.). Ova alijansa je usmjerena na stavljanje europskog građanstva u središte političkog programa Europske unije. U Hrvatskoj je osnovana od strane organizacija inicijatorica Asocijacije Agencija lokalne demokracije, Agencija lokalne demokracije Osijek, Sisak i Brtonigla, Centra za civilne inicijative Zagreb, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije, Regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH i AEGEE-Zagreba (Udruge studenata Europe) po uzoru na alijanse osnovane u ostalim zemljama članicama EU povodom europske godine građana, a s ciljem provođenja aktivnosti tijekom 2013. Alijansu podupire Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je 10.04. sudjelovala u Zagrebu na prvoj konstituirajućoj sjednici Savjeta za rad, aktivno starenje i zapošljavanje (SRAZ). Ovo savjetodavno tijelo djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te je sastavljeno od organizacija civilnog društva koje su aktivne na području rada, aktivnog starenja i zapošljavanja. SRAZ će sudjelovati u kreiranju budućih politika vezanih za zapošljavanje i aktivno starenje.
 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala tečaj engleskog jezika za zatvorenike Zatvora u Dubrovniku, čime se nastavlja dobra suradnja uprave i djelatnika Zatvora i DEŠE – Dubrovnik. Tečaj je krenuo početkom travnja te se kontinuirano održava u prostorijama Zatvora nekoliko puta tjedno. Trenutno na tečaju sudjeluje 10 zatvorenika, voditeljica tečaja je prof. Vesna Božinović.
 • DEŠA-DUBROVNIK je sa prezentacijom svojih proizvoda, sudjelovala na manifestaciji „Uskrs u Primorju“, koja je održana na Mali Uskrs, 07.04. Kulturno umjetnički program održan oko lokve u Mrčevu, započeo je izvedbom Primorske svadbe u izvedbi udruge Primorski svatovi, te su uslijedila gostujuća kulturno umjetnička društva, koja su svojim lokalnim plesovima uveličala manifestaciju.

Ožujak 2013

 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala tradicionalne Uskrsne radionice pletenje pomi i penganja jaja. Radionice pletenja pomi su održane od 18.03. do 20.03., a radionice penganja jaja od 25.03. do 27.03. Sve radionice su održane u prostorijama DEŠE – Dubrovnik u Lazaretima.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na sastanku, koji je u organizaciji Centra za socijalnu skrb Dubrovnik održan 26.03.2013. Tema sastanka je bila dostupnost informacija kao jedan od standarda kvalitete socijalnih usluga, te načini buduće suradnje, sve u cilju poboljšanja kvalitete pružanja usluga našim zajedničkim korisnicima.
 • DEŠA Dubrovnik je, u suradnji s općinom Vela Luka, organizirala tečaj Engleskog jezika. Tečaj je održan u srednjoj školi „Vela Luka“, u trajanju od tri mjeseca. Profesorica Engleskog jezika bila je Andrea Živko, koja je uručila polaznicima diplome o uspješno završenom tečaju.

  Udruga DEŠA – Dubrovnik, u suradnji s općinom Vela Luka, već nekoliko godina organizira razne tečajeve u Veloj Luci (engleski jezik, talijanski jezik, informatika itd…) Dešine tečajeve je pohađao i završio veliki broj ljudi, starije i mlađe dobi, koji usvajanjem novih znanja i vještina postaju konkurentniji na tržištu rada.

 • STEP - radionica 1U sklopu Programa regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj (STEP) kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, u Dubrovniku je održana radionica namijenjena predstavnicima udruga i organizacijama iz javnog sektora. Radionicu je održala Udruga MI u suradnji s partnerskom udrugom s područja dubrovačko- neretvanske županije, Udrugom DEŠA. Više informacija
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 10. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, koji je održan u hotelu Tirena – Babin kuk Dubrovnik, od 21. do 24. ožujka 2013. Na sajmu se okupio velik broj izlagača koji su predstavili svoje ekološke i tradicijske Mediteranski sajamproizvode. DEŠA je, kao i svake godine predstavila autohtone proizvode i tradicionalne obrte našeg kraja te organizirala radionice tkanja, mljetskog i konavoskog veza, penganja jaja i pletenja pomica.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na sastanku dionika u okviru projekta Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO), za koji se provodi istraživanje pod nazivom “Uloga hrvatskih organizacija civilnog društva u procesu pridruživanja EU”. Sastanak je održan 22.03.2013. u Zagrebu u organizaciji TACSO-a.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na pripremnom sastanaku usmjerenom provedbi zajedničkog projekta Hrvatske mreže za 2013.godinu, u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sastanak je održan 22.03.2013.
 • Radionica pomica - srednja skola iz PoljskeDEŠA – Dubrovnik, u suradnji sa srednjom turističko ugostiteljskom školom, organizirala je u svojim prostorijama radionicu pletenja pomi za 15 učenica i učenika srednje hoteljerske škole iz Grudziadz, Poljske. Radionica je održana 20.03.2013. Učenici u Dubrovniku borave već mjesec dana na praksi u dubrovačkim hotelima, te osim radnog iskustva, u svoju domovinu ponijet će i novo stečenu vještinu pletenja pomica.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na okruglom stolu „Volonterstvo u Gradu“, koji je održan 20.03.2013. u prostorijama Sveučilišnog kampusa, u organizaciji Volonterskog centra Dubrovnik. Izlaganjem „Volonterstvo u DEŠI“ predstavnica DEŠE je naglasila važnost volonterstva, te ukazala na izazove za jaču afirmaciju volonterstva u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.
 • Uskrsna radionica 2013DEŠA-Dubrovnik je organizirala radionicu penganja jaja i pletenja pomica 19.03.2013. u OŠ Ivan Gundulić. Na radionicama je sudjelovalo 50-ak učenika sa svojim profesoricama. Učenici su pokazali iznimno kreativno umijeće a svoje uratke će predstaviti na uskršnjoj izložbi koja će biti organizirana u OŠ Ivan Gundulić. Članice DEŠE uživale su u prenošenju znanja na ove znatiželjne i kreativne osnovnoškolce i vesele se nastavku uspješne suradnje.
 • DEŠA – Dubrovnik je 18.03.2013 započela radionicu kamenoklesarstva u gradu Korčuli, u okviru projekta „Baština u nama i oko nas“. Na radionicu su se prijavili mnogobrojni zainteresirani mladi korčulani, učenici OŠ Radionica kamenoklesarstvaPetra Kanavelića, koji će naučiti izrađivati autohtone kamene suvenire. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na diseminaciji rezultata istraživanja kvalitete turističke ponude provedenih u akciji „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2007. – 2012.“ u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik 15.03.2013. Rezultate istraživanja provedene „DESTqual“ metodom kontrole kvalitete turističkih odredišta u našoj županiji, predstavile su voditeljica projekta dr.sc.Saša Poljanec Borić i dr.sc. Ivana Ferić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.
 • Predstavnica DEŠE 14.03.2013. sudjelovala je na izbornoj skupštini Europskog doma Dubrovnik, tijekom koje je predstavljen strateški plan EDD-a, izmjene statuta te godišnji izvještaj.
 • Predstavnice DEŠE su 11. Ožujka sudjelovale na predstavljanju Programa poticanja poduzetništva i obrta – „Poduzetnički impuls“ za 2013. godinu.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala na prezentaciji operativnog plana Vijeća civilnog društva grada Dubrovnika koja je održana 11. ožujka 2013. u Velikoj vijećnici grada Dubrovnika.
 • DESA - izborna skupstinaDEŠA – Dubrovnik je održala redovnu izbornu skupštinu 08.03.2013. s početkom u 17:30 sati u DEŠINIM prostorima u Lazaretima. Izabran je novi Upravni odbor DEŠE Dubrovnik u kojem su potvrđeni dosadašnji članovi i izabrani novi, a to su; Jany Hansal, Nives Miloš, Marija Veltruski, Vesna Pejović i Dubravka Zvrko., te je izabran novi Nadzorni odbor: Terezina Orlić (HGK – Dubrovnik), Ivona Vrdoljak Raguž (Sveučilište u Dubrovniku) i Katarina Krile (HZZ – područni ured Dubrovnik). Uz izbor novih tijela udruge, na Skupštini se raspravljalo i o prijedlozima za obilježavanje 20 godina djelovanja DEŠE-Dubrovnik. više informacija
 • mljet vrsa 3DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionice izrade mljetske vrša i košica na otoku Mljetu, u okviru projekta „Baština u nama i oko nas“. Radionica je započela 02. ožujka u Domu kulture u Babinom Polju, te je sudjelovalo 20 – tak djece i starijih zainteresiranih žitelja Mljeta. više informacija
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala na okruglom stolu „Žene u politici“, koji je povodom obilježavanja „Međunarodnog dana žena“ organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije, 04.03. u prostorijama dubrovačkog Sveučilišta.

 • Udruga DEŠA – Dubrovnik sudjelovala je na okruglom stolu „Perspektiva mladez hdzmladih pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju“ koji je održan 01. ožujka u Hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku. Predstavnica DEŠE je prezentirala DEŠINE projekte i aktivnosti koji potiču mlade na aktivno razmišljanje, te povećanje razinu njihovih znanja i vještina. Okrugli stol je organizirala mladež HDZ-a Dubrovačko – neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Veljača 2013

 • DEŠA je,u okviru izvannastavnih aktivnosti u OŠ Slano, organizirala radionice primorskog veza za djecu i učitelje, u okviru projekta „Baština u nama i oko nas“ koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Radionice su nastavak višegodišnje uspješnije suradnje DEŠE i OŠ Slano.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala u XI sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko – neretvanske županije.
 • Edukacija koordinato volonteraPredstavnik DEŠE – Dubrovnik je sudjelovao na edukacijskom ciklusu o menadžmentu volontera, u organizaciji udruge „Drvo mladih Bonsai“ iz Dubrovnika i udrugom Mi-Split, u sklopu projekta „Burza Dobrote“ koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj edukacije je bio razviti sposobnosti – znanje, vještine i stavove – sudionika radionica kako bi uveli ili unaprijedili volonterske programe u svojim organizacijama. Edukacija je provedena tijekom dva dvodnevna bloka u siječnju i veljači 2013. Edukacija za „I modul“ je održana 18. i 19. 01. 2013., a edukacija za „II modul“ je održana 08. i 09. 02. 2013.
 • Dvije predstavnice DEŠE – Dubrovnik sudjelovale su na radionici „Pregled poslovanja Europskog socijalnog fonda – priprema liste prijedloga projekata Lokalnog partnerstva“, koja je održana 7. veljače 2013. u prostorijama Regionalne razvojne agencije Dunea d.o.o.. Na radionici su predstavljeni uspješni primjeri projekata socijalnog poduzetništva financirani iz Europskog socijalnog fonda (ESF), razgovaralo se o potencijalnim projektima socijalnog poduzetništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, definirane su i analizirane ciljane skupine i potencijalni projektni partneri.
 • Povodom dana Grada Dubrovnika i dana svetog Vlaha zaštitnika Grada Dubrovnika, dana 02. Veljače 2013, održana je sjednica Gradskog vijeća u kazalištu Marina Držića. Na sjednici su sudjelovali: potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske – Milanka Opačić, ministrica kulture – Andrea Zlatar Violić, predsjednik Hrvatskog sabora – Josip Leko te čelnici gradske i županijske vlasti. Ove godine je povodom Feste svetog Vlaha dodijeljeno šest nagrada Grada Dubrovnika i jedna za životno djelo. Nagradu za izniman doprinos u promicanju Grada Dubrovnika dobila je i neprofitna organizacija Libertas foundation iz San Pedra – u čije je ime nagradu preuzela Jany Hansal predsjednica udruge Deša – Dubrovnik. više informacija
 • Četvrtu godinu zaredom održana je manifestacija humanitarnog karaktera pod nazivom „Dan ljute naranče“, u organizaciji udruga DEŠE – Dubrovnik i Dubrovačke naranče, na Kandeloru, 02.02., od 9 – 17 h, u prostoru Luže. I ove godine smo ovo događanje nazvali Slatko-ljuta manifestacija, jer smo iskoristili sve karakteristike naše ljute naranče kako bismo napravili izvrsne proizvode, od torti koje su pripremili dubrovački hoteli, preko kolača naših volonterki do raznih likera. Cilj nam je bio uveličati festu Sv. Vlaha, te promovirati našu naranču i proizvode od ljute naranče, kao što su marmelada, arancini, likeri, razni kolačići i torte. Posjetitelji su imali mogućnost kušati stonske kamenice sa feticom ljute naranče i čašom vina iz peljeških i korčulanskih vinograda. Više informacija

Siječanj 2013

 • Krajem siječnja 2013. započeli su tečajevi engleskog jezika u Veloj Luci i Orebiću, u organizaciji DEŠE – Dubrovnik, u suradnji s lokalnim udrugama te općinama. Kroz tri mjeseca trajanja tečaja, polaznici će savladati osnove stranog jezika, posebice za komunikaciju s turistima.
 • DEŠA u časopisu za kulturu stola “IĆE i PIĆE”. “Dubrovačka gorka ili kako je Dubrovčani zovu ljuta naranča odigrala je važnu ulogu u povijesti grada i cijeloga dubrovačkog kraja. Gorka naranča sadila se na posebnom mjestu u đardinu, uz glorijet, tako da je bila lijepa oku, ukras ljetnikovcu, a njezini plodovi i listovi rabili su se u gastronomiji, kao začin i u ljekovite svrhe. Dubrovačko pečenje obavezno je pratila ljuta naranča, a ljekoviti čajevi od listova ljute naranče, posebno nakon obilnih gozbi, bili su nadaleko poznati. Radio se i poseban džem od ljutih naranača, a recepture su sačuvane do naših dana.” Više informacija u članku magazina “IĆE i PIĆE”

 • Strateško planiranje CEDRE – Dubrovnik održano je u utorak 15.01.2013. u prostorijama Sveučilišta u Dubrovnik, Odjel poslovne ekonomije. Potpisnici Sporazuma o osnivanju CEDRE Dubrovnik mapirali su resurse, odredili prioritete i otvorili prostor za razmjenu iskustava i novu dimenziju suradnje.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Sveučilišta u Dubrovniku, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Dubrovnik, regionalne razvojne agencije DUNEA, razvojne agencije grada Dubrovnika DURA, Dubrovačkog centra za poduzetništvo te DEŠE – Dubrovnik.