2011

Prosinac 2011

 • DEŠA – Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkom kućom i Turističkom zajednicom grada Dubrovnika je organizirala Dan dubrovačkih gulozeca ispred Palače Sponza 17.12.20011. Svi posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnim dubrovačkim gastro specijalitetima (mantale, kontonjate, arancina, bruštulanih mjendula,…)
 • Povodom „Slatkog tjedna ususret Božiću“ koje organizira DEŠA – Dubrovnik dana 14. prosinca je u prostorijama DEŠE u Lazaretima bilo zanimljivo, veselo i slatko. „Veloluške“ i „Blajke“ su priredile slatke delicije s njihovog škoja, u kojima su sladili nepce naši sugrađani, a posebno su uživali najmlađi, naši mali volonteri OŠ Marina Getaldića i Dječji vrtić iz Cavtata.

A svi oni koji su čekali rezultate natjecanja za najbolju kontonjatu i mantalu došli su na svoje i dobili vrijedna priznanja za ove stare delicije našeg kraja. Ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka pod predsjedanjem prof. kulinarstva Josipa Žuvele imali su slatki, ali težak zadak izabrati najbolje od izvrsnih delicija koje su stigle na ocjenjivanje iz različitih krajeva naše Županije. U kategoriji Kontonjate bilo je 20 različitih proizvoda, a u kategoriji Mantale samo 8. Ovo nije malo, jer mantala je slastica iz nekih davnih vremena i danas se vrlo malo pripravlja, a u našem potrošačkom društvu je skoro nepoznata. više informacija

 • Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij pod nazivom ”Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti” u organizaciji Folklornog ansambla Linđo održan je od 11. – 13. prosinca 2011. godine u Dubrovniku. DEŠINA predstavnica je aktivno sudjelovala u radu simpozija sa prezentacijom Svila – naša kulturna baština, u kojoj je prikazala važnost bubice u životu ljudi dubrovačkog kraja, te ulogu udruge Deša u obnovi tradicionalnog obrta svilarstva i svilogojstva u dubrovačkom kraju.
 • Predsjednica udruge gospođa Jany Hansal zajedno s 14 predstavnika HMRR ( Hrvatske mreže za ruralni razvoj, a u okviru projekta Zajedno za održivi razvoj Hrvatske, od 5. do 9. prosinca posjetila je Bruxelles i ruralno područje u zapadnoj Nizozemskoj. Uz HMRR i ODRAZ sudionici su bili predstavnica Deše, LAG-ovi Gorski kotar i PRIZAG te nova LEADER inicijativa Izvor. Sudionici studijskog putovanja održali su niz zanimljivih sastanaka, prikupili korisne informacije i sugestije i upoznali inspirativna iskustva na području ruralnog razvoja u Nizozemskoj. Organizatori studijske posjete bili su ODRAZ, HMRR i nizozemski partner Paul Kosterink.

Sudionici su posebno visoko ocijenili susret s DG AGRI Europske komisije, gdje su u 2,5 satnom razgovoru s pet sugovornika iz različitih jedinica imali priliku upoznati predloženi zaokret u politici ruralnog razvoja, predstojeće obveze Hrvatske do i nakon pristupa, ali i iznijeti svoja viđenja i postaviti pitanja, najvećim dijelom u odnosu na provedbu mjere LEADER.

 • U prostorijama DEŠE – Dubrovnik je Slovensko kulturno društvo Lipa iz Dubrovnika i Slovensko kulturno društvo Triglav iz Splita priredilo izložbu čipke na batiće u idrijskoj tehnici. Izložba je otvorena svakodnevno od 05-09.12. u vremenu od 08:00 – 20:00 h.

Studeni 2011

 • Predstavnici DEŠE – Dubrovnik sudjelovali su na radionici IPA programa CBC CRO-BIH prekograničnog projekta. Radionica se održala 18.11.2011. u hotelu Mogorjelo u Čapljini u organizaciji udruge Regionalni centar za jednakost spolova iz Zagreba. Cilj projekta je poboljšati prekograničnu suradnju između Dubrovačko-neretvanske i Hercegovačko-neretvanske županije kroz zajedničko sudjelovanje žena u ruralnoj turističkoj ponudi.
 • DEŠINA predstavnica je sudjelovala na Treningu o financijskim aspektima provedbe projekata financiranih sredstvima EU, 17. i 18. studenog u Zagrebu. Trening je održan u organizaciji ureda TACSO u Hrvatskoj.
 • U okviru EU projekta M.O.T.S. kojeg provodi DEŠA – Dubrovnik u partnerstvu sa Dubrovačkim centrom za poduzetništvo i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik, 10. studenog 2011. DEŠU su posjetili predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, uprava za međunarodnu suradnju u području rada i socijalne sigurnosti, te predstavnici Europske komisije, Opća uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje – DG EMPL. Predstavnici su posjetili 4 Slavonske županije koje su iskoristile najviše sredstva europskih fondova, te dalmatinske županije koje su iskoristile najmanje EU sredstava, a među kojima je i Dubrovačko-neretvanska županija. Iznimno uspješne rezultate projekta M.O.T.S. (Žene na tržištu rada) prezentirala je predsjednica udruge Jany Hansal, koja je naglasila važnost kvalitetnog partnerstva u provedbi ovakvih projekata i ostvarivanju vrhunskih rezultata. Kako je projekt M.O.T.S. polučio izniman uspjeh (233 korisnice projekta, te 68 zaposlenih žena iznad 40 godina) predstavnici komisije svojim posjetom željeli su nas potaknuti na daljnji rad i daljnje prijavljivanje na EU projekte.
 • Predsjednica DEŠE, gđa Jany Hansal, sudjelovala je na 6. Kongresu poduzetnica jadransko-jonskog područja, koji je održan 3.i 4. studenog u Splitu. Tema ovogodišnjeg kongresa bila je „Umrežavanje – jedan od instrumenata uspjeha“. Gospođa Hansal je održala prezentaciju Kako udruga civilnog društva potiče žensko poduzetništvo”.

Listopad 2011

 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na Treningu oblikovanja, praćenja i evaluacije mjera aktivne politike zapošljavanja, koji je održan 27. i 28. 10. u Šibeniku,u organizaciji Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, ugovornog tijela za provedbu projekata “Žene na tržištu rada”. Trening je bio namijenjen svim predstavnicima javnih institucija i civilnog sektora koji su uključeni u izradu, praćenje i provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja. DEŠA – Dubrovnik i njezin projekt “More OpportunitiesThrough new Skills” – “Novim vještinama do novih mogućnosti” predstavljena je kao udruga koja je, kroz svoj projekt za žene na tržištu rada, postigla izvrsne rezultate zapošljivosti i samozapošljivosti korisnica projekta MOTS. Predstavnica DEŠE održala je prezentaciju o projektu “Žene na tržištu rada – M.O.T.S.“ kojeg je DEŠA provela u partnerstvu sa Dubrovačkim centrom za poduzetništvo i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje područna služba Dubrovnik.
 • U prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik u četvrtak, 20. listopada, održana je konferencija „Žene na tržištu rada u Dubrovačko – neretvanskoj županiji“, a povodom završetka projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“ kojeg je udruga DEŠA –Dubrovnik provela u suradnji sa partnerima: Dubrovačkim centrom za poduzetništvo i HZZ Područna služba Dubrovnik, kroz IPA IV komponentu – Razvoj ljudskih potencijala. više informacija
 • Od 17. – 20.10.2011. u Dubrovniku je održana 6. Međunarodna konferencija o vodama u organizaciji UNDP-a i Globalnog fonda za zaštitu okoliša, na kojoj je sudjelovalo 350 sudionika iz 80-ak država svijeta. DEŠA-Dubrovnik je okupila djecu i učiteljice iz OŠ Gruda – Područna škola Pridvorje, Dječji vrtić „Konavle“, Cavtat, – Mješovita vrtićka skupina II; Dječji vrtić Slano; OŠ Slano i OŠ Lapad, koji su na temu vode izradili crteže i slike, te svojom izložbom ukrasili bojama Mediterana cijeli skup. Tijekom konferencije Deša je predstavila tradicionalne zanate dubrovačkog kraja, te ponudila izvorne suvenire i gastro suvenire kao što su arancini, bruštulani mjenduli, džem od dubrovačke ljute naranče, koje su svi sudionici konferencije željeli probati.
 • U okviru provedbe projekta “N.O.N.A – Nove mogućnosti i novi pristupi u svrhu povećanja zapošljivosti mladih osoba“, kojeg provodi udruga DEŠA – Dubrovnik u suradnji sa svojim partnerima, a financira ga Europska Unija, održan je Kick off meeting u Uredu načelnika Općine Vela Luka, u petak, 14. listopada.

Načelnik općine, gosp. Boris Žuvela je sa predsjednicom udruge DEŠA dogovorio nastavak uspješne suradnje na organiziranju obrazovnih tečajeva. Također je, u sklopu provedbe projekta “N.O.N.A”, u Općinskoj vijećnici, održano grupno savjetovanje za nezaposlene mlade ljude. Ovom prilikom DEŠA im je predstavila projektne aktivnosti i mogućnosti za sudjelovanje na besplatnim tečajevima i radionicama.

 • Povodom obilježavanja međunarodne godine volontiranja Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Dubrovnik organizirala je forum pod nazivom „Važnost volonterstva u zajednici“. Forum se održao u srijedu 12. listopada, 2011. u Velikoj vijećnici grada Dubrovnika na kojem su se predstavili Udruga DEŠA, Udruga multipla skleroza, Obiteljski centar Dubrovnik, Volonterski centar Dubrovnik, Udruga volontera Mi Split i ACMT Dubrovnik. Predsjednica DEŠE – Dubrovnik je održala izlaganje o važnosti volonterskog rada za društvo. Također su iznesena iskustva aktera koji aktivno njeguju i promoviraju volonterstvo na području Dubrovačko-neretvanske i gostiju iz Splitsko-dalmatinske županije s ciljem isticanja važnosti ovog nesebičnog čina.
 • DEŠINE predstavnice sudjelovale su na sajamskoj manifestaciji „Hercegovački plodovi Mediterana“, koja je održana 7 i 8. 10. u Stocu, Bosna i Hercegovina. Ovo je po prvi put da je DEŠA svoje programe, aktivnosti i proizvode predstavila na ovoj manifestaciji.

Rujan 2011

 • Od 30. rujna do 2. listopada 2011, održan je peti, jubilarni, Hrvatski festival pekmeza džema i marmelade. Preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, limuna, smokava, višanja, jagoda, šljiva i od čega se sve može samo zamisliti, pa domaćih likera, kolača bilo je izloženo na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, već petu godinu zaredom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organiziraju udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik. više informacija
 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala Okrugli stol na temu “Uspostava partnerstva između zapošljavanja i obrazovanja”- iskustva regije Toscana, 27.09.2011. u hotelu Petka. Ovaj okrugli stol je dio aktivnosti projekta „Nove mogućnosti i novi pristupi u svrhu povećanja zapošljivosti mladih osoba sa završenim fakultetom na području Dubrovačko-neretvanske županije”, koji je financiran kroz IPA IV. komponenta – Razvoj ljudskih potencijala (IPA HRD), program Europske unije za Hrvatsku, Mladi na tržištu rada. Projekt provodi DEŠA –Dubrovnik u partnerstvu s NVO COSPE iz Firenze, te u suradnji s HZZ – Područnom službom Dubrovnik, a ugovorno tijelo je HZZ- odjel za financiranje i ugovaranje projekata EU. Glavni cilj ovog projekta je povećanje zapošljivosti mladih ljudi, te promišljanje o mogućnostima poboljšanja statusa mladih nezaposlenih ljudi. više informacija
 • U petak 23.09.2011. godine, u 11:30, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik u Lazaretima, uručene su stipendije učenicima obrtničkih zanimanja Dubrovačko – neretvanske županije.

Predsjednik zaklade Libertas Foundation iz San Pedra, California, gospodin Niko Hazdovac sa članovima odbora Fonda Ante i Evelyn Mrgudić gospodom Vlahom Lonzom, Božidarom Draškovićem i Lucom Hazdovac su uručili deset stipendija učenicima obrtničkih škola, za školsku godinu 2011/2012.

Posebna gošća bila je kćer Ante i Evelyn Mrgudić, utemeljitelja ovog fonda, gospođa Kate Mrgudić. Dobitnici su učenici obrtničkih zanimanja: klesar, frizer, cvjećar, kuhar, slastičar, elektroinstalater i automehaničar te dolaze iz Mravinjca u Dubrovačkom primorju, Vela Luke, Konavala, Mokošice, Mljeta i Dubrovnika.

Ovo je deveta godina za redom kako Libertas Foundation pomaže učenike strukovnih škola iz Dubrovačko-neretvanske županije, a cilj ove stipendije je poticanje mladih ljudi na ostanak u domicilnom mjestu, motivacija za bolje učenje te pomoć loše stojećim obiteljima učenika.

 • U sklopu provedbe projekta „Nove mogućnosti i novi pristupi u svrhu povećanja zapošljivosti mladih osoba sa završenim fakultetom na području DNŽ”, udruga DEŠA-Dubrovnik i HZZ – Područna služba Dubrovnik, organizirali su grupna savjetovanja za nezaposlene visokoobrazovane mlade ljude od 20 do 29 godina, nezaposlene mlade osobe bez radnog iskustva od 15 do 29 godina i nezaposlene mlade osobe sa nižim kvalifikacijama i vještinama od 15 do 24 godine. Grupna savjetovanja su bila održana 08.09. i 16.09. u prostorijama HZZ Metković i u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta – Ploče.

Ovom prilikom su predstavljene projektne aktivnosti i mogućnosti za sudjelovanje na besplatnim tečajevima i radionicama u okviru ovog projekta. Projekt provodi DEŠA – Dubrovnik u suradnji s NVO Cospe i HZZ – Područnom službom Dubrovnik. Medijski partner je radio Laus, a projekt financira EU.

 • Od 14. do 18. rujna u Stonu je održan međunarodni gastronomski filmski festival u Hrvatskoj pod nazivom Kinookus, kojeg je organizirala istoimena udruga u suradnji s festivalom Slow Food on Film, a uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Ston, Hrvatske gospodarske komore i Regionalne razvojne agencije Dunea i mnogih drugih . U okviru ovog festivala organizirana je i Kinookus placa u suradnji s Udrugom DEŠA koja je predstavila svoje autohtone proizvode.

Kinookus sekcija zamišljena je kao mjesto susreta sa sveučilišnim i znanstvenim svijetom. Gosti i posjetitelji Festivala imali su priliku pratiti predavanja i diskutirati o svim aspektima hrane (nutricionstički, umjetnički, sociološki, etnološki, filozofski, itd.) sa stručnjacima iz odgovarajućih područja. Cilj ovoga festivala je stvoriti kulturnu manifestaciju koja valorizira baštinu našeg teritorija, lokalnu gastronomiju i običaje.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 5. Tjednu cjeloživotnog učenja koje je održano 08. rujna u Pločama u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područne službe Dubrovnik. Cilj akcije je ukazati na važnost različitosti cjeloživotnog učenja i veliki broj oblika i načina kojima se ono ostvaruje, te motiviranje građana za što većim sudjelovanjem u aktivnostima učenja. U okviru ove aktivnosti organizirana je tematska radionica za nezaposlene u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Pločama, te Dani otvorenih vrata na kojem su se predstavile institucije iz Dubrovačko-neretvanske i iz Splitsko – dalmatinske županije koje su uključene u cjeloživotno obrazovanje. DEŠA je predstavila svoje obrazovne programe i novi projekt Mladi na tržištu rada, dobiven iz sredstava EU.
 • Ured za Udruge Vlade RH odobrio je sufinanciranje DEŠINOG projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“, koji je financiran kroz IV. komponentu IPA programa „Žene na tržištu rada“- Razvoj ljudskih potencijala, program Europske unije za Hrvatsku. DEŠA ovaj projekt uspješno provodi već od studenog 2010.

Srpanj 2011

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na tematskoj konferenciji Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu pod nazivom Civilno drustvo Mediterana – jamstvo dijaloga i suradnje, koja se održala 14. i 15. srpnja 2011. godine u IMPACT – Europskom centru za međusektorsku suradnju u Zadru.

Neposredno prije konferencije održan je godišnji sastanak Hrvatske mreže 14. srpnja u 14:00, na kojem se raspravljala tematika izbora koordinatora Hrvatske mreže za razdoblje nakon 2011. godine. Konferencija je počela u poslijepodnevnim satima. Na konferenciji su sudjelovali: Cvjetana Plavša-Matić – upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Nives Malenica – koordinatorica za Uniju za Mediteran – MVPEI, Hoda Mansour – predstavnica Egipatske ALF mreže, Robert Manchini – direktor agencije Gallup Europe, Ferdinard Richard – direktor Roberto Cimetta Fonda i ostali stručnjaci koji su pridonijeli uspjehu ove konferencije.

 • Predsjednica DEŠE-Dubrovnik, 12.07. 2011. potpisala je ugovor o provedbi projekta Nove mogućnosti i novi pristupi u svrhu povećanja zapošljivosti mladih osoba sa završenim fakultetom na području Dubrovačko-neretvanske županije, N.O.N.A., kojeg će provoditi u partnerstvu s NVO COSPE, Firenza, Italija. Ovaj projekt je financiran kroz IPA IV. komponentu – Razvoj ljudskih potencijala Program Europske unije za Hrvatsku Mladi na tržištu rada, a njegova provedba će trajati 12 mjeseci.Ovim projektom želimo pridonijeti smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi sa završenim fakultetom, time što ćemo projektne aktivnosti prilagoditi zahtjevima tržišta rada u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.

Provođenjem intenzivnih treninga kroz projektne aktivnosti povećat ćemo razinu znanja i vještina kod mladih ljudi samim time povećati njihovu radnu konkurentnost, a time i veću prihvatljivost od strane poslodavaca.

 • DEŠA-Dubrovnik je sudjelovala u akciji „Kupujmo hrvatsko“ i „Vrijedne ruke“, koja je održana 02.07.2011. u Dubrovniku. Ovom akcijom se potiče hrvatska proizvodnja i promocija domaćih proizvoda s ciljem podizanja njihove konkurentnosti na globalnom tržištu, a povećava se i svijest o važnosti proizvodnje i potrošnje kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Lipanj 2011

 • DEŠA – Dubrovnik u subotu 18.06.2011. je obilježila „Međunarodni dan quilta i pletenja“. Organizirana je radionica izrade ručnih radova sa motom „Ručnim radom protiv stresa“. Ovom akcijom DEŠA doprinosi senzibiliziranju javnosti o kreativnosti svih vrsta ručnog rada. Članice DEŠE pozvale su sve zainteresirane pletilje, vezilje, patchworkice,… da im se pridruže u dvorištu udruge DEŠE u Lazaretima.
 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala Međunarodni stručni skup “Održivi razvoj kroz odgovorni turizam”, koji je održan 9. i 10. lipnja 2011. g. u Hotelu Petka u Dubrovniku. Ovaj stručni skup je treće u nizu i završno okupljanje vrsnih domaćih i stranih profesionalaca iz područja različitih djelatnosti koje su danas uključene u promišljanja o održivom razvoju općenito, a posebice o razvoju turizma. Više informacija

Svibanj 2011

 • 30.svibnja 2011. DEŠU su posjetile predstavnice Delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj, gđa Angela Taylor, voditeljica projektnog tima i gdja Vanja Hazl, stručnjakinja za tržište rada, u sklopu provedbe evaluacije mjera aktivne politike tržišta rada koje su namijenjene osjetljivim ciljnim grupama žena u periodu od 2007. do 2010. godine. DEŠA-Dubrovnik je u tijeku provedbe projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“, IPA IV komponenta Razvoj ljudskih potencijala 2007-2011, u okviru Grant Scheme “Žene na tržištu rada”.
 • Predstavnici Delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj, gosp. Jean-Marie Moreau, prvi tajnik i šef odjela za jačanje institucija i socijalne kohezije i gospođa Rima Joujou – Deljkić, voditeljica projekata socijalne politike i zapošljavanja, boravili su u informativnom posjetu DEŠI-Dubrovnik 25.5.2011. Na sastanku su se upoznali s DEŠINIM aktivnostima, a posebice aktivnostima projekta kojeg financira EU „ Novim vještinama do novih mogućnosti“, IPA IV komponenta Razvoj ljudskih potencijala 2007-2011, u okviru Grant Scheme “Žene na tržištu rada”.
 • 24. svibnja u posjetu DEŠI boravili su putnici s Peace Boat-a – japanskog broda mira. U DEŠI su za njih organizirane radionice tkanja, veza i izrade delicija. DEŠINE članice su japanske prijatelje ugostile na ručku u svojim domovima. Posjeti putnika s Peace Boat-a (Japan Grace), postali su već tradicionalni tijekom proteklih 11 godina.
 • Predsjednica udruge DEŠA – Dubrovnik, Jany Hansal sudjelovala je 16. svibnja 2011. na okruglom stolu održanom u sklopu trinaestog sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU, koji se 16. i 17. svibnja održao u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.

Okrugli stol organiziran je u suradnji Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU s Europskim domom Dubrovnik. Sudjelovali su šef Delegacije EU u RH Paul Vandoren, zastupnici u Europskom parlamentu, članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU te predstavnici nevladinih organizacija, gospodarskih subjekata, studenti i novinari.
Razgovaralo se o stanju procesa pregovora i odnosa Europske unije i Republike Hrvatske.

 • Učenici OŠ Antuna Masle iz Orašca, posjetili su udrugu DEŠA 04. svibnja 2011. godine. Predstavnice DEŠE su predstavile učenicima svoj rad i projektne aktivnosti udruge, uz posebnu pažnju na projekte uzgoja dudovog svilca i svilarstva.

Travanj 2011

 • Prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik je i ove godine uspješno organizirala tradicionalne Uskrsne radionice penganja jaja. Radionice penganja jaja bile su održane 19. i 20.04.., u DEŠINIM prostorijama u Lazaretima, a cilj ove radionice je bio očuvanje ovog tradicionalnog običaja i prenošenje znanja na mlađe generacije.
 • U organizaciji DEŠE – Dubrovnik, učenici I razreda O.Š. „Marin Getaldić“ iz Dubrovnika i članice DEŠE-Dubrovnik, posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“, u srijedu 20. travnja. Učenici i članice DEŠE – Dubrovnik obradovali su štićenike Doma prigodnim uskrsnim jajima koje su izradili na svojim radionicama, te su proveli vrijeme u ugodnom druženju s njima.
 • Prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik je organizirala tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica, u svojim prostorijama u Lazaretima. Radionica pletenja pomica ima za cilj pridonijeti očuvanju tradicija dubrovačkog kraja kao dijela hrvatske kulturne baštine. Kao i svake godine, ove radionice je posjetio veliki broj djece, učenika i odraslih koji su se htjeli okušati u ovim tradicionalnim vještinama.
 • DEŠA – Dubrovnik u okviru projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“, provodi aktivnost mikrokreditiranja, te je u suradnji sa Dubrovačko – neretvanskom županijom formirano Povjerenstvo za kreditni program „Ruralni turizam“. Prezentacije kreditnog programa održane su u razdoblju od 13.04. do 15.04. na području Konavala, Stona, Ploča, Orebića i Blata. NATJEČAJ
 • DEŠA – Dubrovnik je aktivno sudjelovala u radionici Strategijskog planiranja Vijeća civilnog društva Grada Dubrovnika koja se održala u Dubrovniku 7. – 8. travnja 2011.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na dvodnevnom seminaru o ulozi organizacija civilnoga društva u pružanju međunarodne razvojne pomoći, koji je održan u Zagrebu od 7. do 8.04. u organizaciji Centra za mirovne studije, Kuće ljudskih prava Zagreb i Trialog-a – Austrija. Cilj seminara je upoznati OCD-e o sustavu pružanja razvojne pomoći, kako u RH tako i u EU.
 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionicu „Ruralni razvoj i pristup LEADER“ u okviru projekta „Znanjem do bolje budućnosti“. Radionica je održana u Trebinju, 06.04., u suradnji s udrugom Ženski centar Trebinje. Predavači su bili gđa. Višnja Jelić Muck iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj i gđa. Lidija Pavić Rogošić iz udruge Odraz iz Zagreba, te su predstavile sudionicama pristup LEADER, ruralni razvoj u europskom kontekstu te iskustva LEADER-a iz Hrvatske. Projekt je financiran kroz Poziv za iskaz interesa za inicijalnu suradnju u području provođenja međunarodne razvojne pomoći RH Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Ožujak 2011

 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala predavanje o prirodnim načinima liječenja koje je održano u ponedjeljak, 28.03.2011. u DEŠINIM prostorijama u Lazaretima. Predavanje je obrađivalo teme: Ljekovito bilje u suvremenom životu življenja, Fitoterapija i Bioenergija, a predavači su bili homeopat Ivan Lesinger, fitoterapeutkinja Nedjeljka Jurin i bioenergetičar Denis Kaštelan.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 8. po redu Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, koji je održan u hotelu Valamar Lacroma u periodu od 24. do 27. ožujka. DEŠA je kao i svake godine predstavljala autohtone proizvode i tradicionalne obrte našeg kraja, a u okviru sajma je održala radionice tkanja, mljetskog i konavoskog veza, penganja jaja i pletenja pomi. PROGRAM
 • Dana 22.3.2011 održana je redovna skupština DEŠE – Dubrovnik, u DEŠINIM prostorima u Lazaretima. Predsjednica udruge, gospođa Hansal, iznijela je izvješće o radu udruge kao i izvješće o financijskom poslovanju udruge u 2010. godini. Nakon usvojenih izvješća, predložen je program i operativni financijski plan za 2011. godinu.
 • U sklopu projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“, 17. i 18.03. DEŠA-Dubrovnik je održala još jednu radionicu izrade autohtonih suvenira. Na radionici je sudjelovalo 20-ak nezaposlenih žena sa područja Konavala. Nakon prezentacije autohtonih proizvoda naše Županije i mogućnosti njihove valorizacije i plasmana, održane su radionice mljetskog i primorskog veza, radionica pakiranja autohtonih delicija, radionica izrade arancina i bruštulanih mjendula, radionica patchwork-a i radionica izrade džema od dubrovačke ljute naranče. Polaznice su se upoznale sa svim fazama izrade ovih tradicionalnih suvenira koji znatno obogaćuju turističku ponudu cijele Dubrovačko – neretvanske županije.
 • U sklopu projekta „Nova znanja i vještine građana u lokalnoj zajednici – temelj budućnosti RH u EU“, kojeg provodi DEŠA – Dubrovnik u suradnji s udrugom Korčulanska liga održana su predavanja i radionice 17. ožujka do 19. ožujka u gradu Korčuli.

Na edukaciji je sudjelovao velik broj mladih Korčulana. Nakon prezentacije „Mogućnosti financiranja iz fondova EU“ održan je trening „Upravljanje projektnim ciklusom“. Mladi Korčulani koji su sudjelovali na treningu, kroz praktične vježbe pokušali su riješiti neke od problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu na otoku Korčuli. Tako su osim praktičnih vježbi za prijavu projekata, razmjenom ideja došli do zanimljivih rješenja nekih problema. Najviše pozitivnih komentara ove radionice bilo je vezano na inovativni interaktivni pristup učenja s kojim su se mnogi od njih prvi put susreli. Polaznici su se upoznali sa svima fazama projektnog ciklusa EU projekta te su se upoznali s alatima neophodnima pri rješavanju određenog problema. Oduševljenje s radionicom te trenericama, koje su imale individualni pristup, bilo je vidljivo već prvog dana treninga, a evaluacijom provedenom na kraju treninga je i potvrđeno od strane sudionika. Završne riječi sudionika te samih edukatora naglasile su potrebu za održavanjem sličnih edukacija i seminara kako bi se doprinijelo boljitku života ljudi a osobit mladih u manjoj sredini kao sto je Korčula.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Ciljevi projekta su bili osposobiti mlade ljude na području otoka Korčule o pisanju projektnih prijedloga EU, informirati mlade ljude na području otoka Korčule o mogućnostima koje nude EU fondovi te povećati razinu znanja i vještina u svrhu boljeg razumijevanja budućnosti RH u EU.

 • U sklopu projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“, 10.03. i 11.03. u Dubrovniku je održana radionica izrade autohtonih suvenira. Na radionici je sudjelovao veliki broj nezaposlenih žena, koje su iskazale poseban interes za ovakvu vrstu edukacije. Nakon prezentacije koju je održala gospođa Jany Hansal, održane su radionice mljetskog i primorskog veza, na kojima su polaznice mogle usvojiti osnove izrade veza i njegove primjene na uporabnim predmetima i suvenirima. Također je održana i radionica pakiranja autohtonih delicija, gdje su se polaznice upoznale sa načinima pakiranja delicija (bruštulanih mjendula, arancina, suhih smokava…) kao suvenira, a koju je vodila poznata dubrovačka poduzetnica, gospođa Lucija Orešić. Radionica izrade arancina i bruštulanih mjendula, pružila je priliku polaznicama da se i same okušaju u izradi ovih slastica. Radionica patchwork-a omogućila je polaznicama da se upoznaju s osnovama patchwork tehnike, te da se upoznaju s velikim brojem mogućnosti izrade suvenira u patchworku. Na radionici izrade džema od dubrovačke ljute naranče polaznice su se upoznale sa svim fazama izrade džema po standardiziranim starim receptima.

DEŠA provodi ovaj projekt u partnerstvu s HZZ, područnom službom Dubrovnik i Dubrovačkim centrom za poduzetništvo, u okviru IPA IV. komponente – Razvoj ljudskih potencijala, program Europske unije za Hrvatsku, a projektne aktivnosti su kreirane za dugotrajno nezaposlene žene i nezaposlene žene starije od 40 godina.

 • Povodom obilježavanja Međunarodnog Dana žena, DEŠA-Dubrovnik je organizirala bogati tematski i kulturno-zabavni program, koji je održan 07. ožujka u DEŠINIM prostorijama u Lazaretima. Tema ovogodišnjeg Dana žena je bila: Zaštita zdravlja žena.

U suradnji s udrugama poslovnih žena Krug iz Dubrovnika i Krug iz Splita, DEŠA je organizirala predavanje o prevenciji zdravlja na temu: “Uloga grudnjaka u zaštiti zdravlja dojke“, predavač je bila gospođa Smilja Rađa, članica udruge Krug iz Splita, te voditeljica Edukativnog centra „Žena„ u Splitu. Predavanju je nazočio veći broj naših sugrađanki, a posebice moramo spomenuti i veliki broj srednjoškolki, koje su sa velikim interesom pratile izlaganje. Nakon predavanja, otvorena je prodajna izložba ručnih radova članica Lige protiv raka Pelješac – Korčula – Lastovo – Mljet, ogranak Vela Luka.
Održan je i tradicionalni DEŠIN domjenak, uz bogati kulturno-zabavni program. Nakon uvodne riječi predsjednice udruge, gospođe Jany Hansal koja je pozdravila sve prisutne, ženama se obratila i gospođa Tatjana Šimac Bonačić, dogradonačelnica i saborska zastupnica, te gospođa Tatjana Vučetić donačelnica općine Vela Luka, koja je i otvorila izložbu.
Naše Velolučanke su zadivile sve prisutne svojom kreativnošću i izvrsnošću izrade odjevnih predmeta i dekorativnih predmeta za uređenje doma.

Našoj festi nazočile su i ove godine gospođa Olga Muratti, članica predsjedništva Foruma žena SDP-a Dubrovnik, gospođa Dubravka Marunčić, predsjednica zajednice žena „Katarina Zrinski“ Dubrovnik, gospođa Jadranka Ničetić, predsjednica Inicijative žena HNS-a, te gospođa Terezina Orlić, predsjednica udruge Krug, podružnica Dubrovnik. Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, jakom vjetru i velikoj hladnoći, DEŠINE prostorije u Lazaretima odisale su toplinom i zajedništvom, te su bile prepune žena svih dobnih grupa, koje su naučile nešto novo, družile se i ugodno se zabavile kao i uvijek u DEŠI.

Ovom prigodom obavještavamo sve cijenjene sugrađanke i sugrađane da posjet Izložbu, koja će ostati otvorena do 20.03.2011. kako bi svojim doprinosom ili kupovinom izložaka pomogli u plemenitom nastojanju žena da kupe „Mamograf“ za Dom zdravlja u Veloj Luci.

Veljača 2011

 • Udruga DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionicu „Osnove snimanja i pisanja priče“ namijenjenu učenicima OŠ Slano. Voditelji radionice su bili Maro Kocković, Zlatko Tomić i Nikola Kapidžić. Učenici su u mjesecu veljači sami snimili video o životu u malom mjestu na Jadranskoj obali koji je pobijedio na Županijskom natjecanju Lidrano. Snimak možete vidjeti na ovom linku: http://vimeo.com/20662267
 • U sklopu projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“, započeli su tečajevi koje DEŠA – Dubrovnik organizira za dugotrajno nezaposlene žene i nezaposlene žene iznad 40 godina. Tečajevi engleskog i talijanskog jezika u Dubrovniku, Blatu i Metkoviću započeli su 08.02. Do sada se u navedene projektne aktivnosti uključilo 130 dugotrajno nezaposlenih žena i nezaposlenih žena iznad 40 godina sa područja Dubrovačko – neretvanske županije. Projekt još obuhvaća i radionice izrade tradicionalnih suvenira, tečajeve informatike te edukaciju o poduzetništvu i računovodstvu koje će se održavati narednih mjeseci u Dubrovniku, Korčuli, Metkoviću i Konavlima.
 • Udruge Deša-Dubrovnik i Dubrovačka naranča i ove godine organizirale su manifestaciju “Dan ljute naranče”, koja je održana 02. veljače, na Kandeloru, ispod arkada palače Sponza, od 09 do 17 h. Cilj nam je uveličati festu te promovirati našu naranču i proizvode od ljute naranče, kao što su marmelada, arancini, likeri, razni kolačići i torte. Bile su ponuđene i stonske kamenice uz čašu konavoskog vina. I ove godine akcija je imala humanitarni karakter te je sav prihod namijenjen stradalima u poplavama u dolini Neretve. Tijekom manifestacije prikupili smo sredstva u iznosu od 11.000,00 kn.

Ovoj humanitarnoj akciji donacijama u slasticama, vinu i kamenicama pridružili su se: dubrovački hoteli (Adriatic Luxury Hotels; Excelsior Hotel and Spa, Hotel Rixos Libertas Dubrovnik, Hotel Hilton Imperial Dubrovnik, Importanne Resort; Hotel Neptun, Grand Hotel Park Dubrovnik, Hotel Petka Dubrovnik, Hotel Valamar Lacroma), Slastičarna Babin Kuk, Braniteljska zadruga Mirna luka iz Stona te vinari: DUBROVAČKI PODRUMI d.d. Gruda, BRATOŠ VINA d.o.o. Gruda, Crvik d.o.o. Čilipi, Miljas d.o.o., Pridvorje i PZ Malvasija dubrovačka, Pridvorje.

 • Za dugogodišnja iznimna postignuća na području zaštite ljudskih prava, razvoja civilnoga sektora, volontiranja i humanitarne djelatnosti, DEŠA – Dubrovnik je dobila nagradu Grada Dubrovnika za 2010.godinu.

Nagrada je uručena gospođi Jany Hansal, predsjednici DEŠE, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 02.02.2011.

 • U suradnji s Općinom Vela Luka, a u okviru provedbe projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“, DEŠA – Dubrovnik organizira nastavak tečajeva stranih jezika u Veloj Luci. Početak drugog stupnja engleskog i talijanskog jezika započeo je 01. veljače ove godine. Tečaj će trajati 4 sata tjedno tijekom naredna 3 mjeseca.

Siječanj 2011

 • U prostorijama udruge Blage ruke u Slanome, ULIPUD Dubrovnik je organizirao izložbu od 25.01. do 07.02.2011. Kao gosti izložbe, izlažu radove i članice DEŠE – Slano. Izloženi radovi nastali su u radionicama DEŠE – Slano, kroz višegodišnje djelovanje Male škole primorskog veza u Slanome. Ta škola djeluje s ciljem obnove i primjene primorskog veza, koji je gotovo izgubljen i zaboravljen.

Zahvaljujemo organizatorima izložbe što su ugostili članice DEŠE – Slano!

 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je na Viroexpo, 16. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji je održan od 21. do 23. siječnja u Virovitici. Ovo je jedan od najvećih regionalnih sajmova u Hrvatskoj, a organizira ga Virovitičko-podravska županija, HGK, HOK, uz visoko pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske.
 • DEŠA – Dubrovnik je 20.01.2011. sudjelovala u Trebinju na prvom radnom sastanku projekta Znanjem do bolje budućnosti. Partner u provedbi projekta je udruga Ženski centar Trebinje. Ovaj projekt je financiran kroz Poziv za iskaz interesa za inicijalnu suradnju u području provođenja međunarodne razvojne pomoći RH Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
 • DEŠA – Dubrovnik, sa svojim partnerima Dubrovačkim centrom za poduzetništvo i HZZ, područnom službom Dubrovnik, provodi projekt pod nazivom „Novim vještinama do novih mogućnosti“, u okviru IPA IV. komponente – Razvoj ljudskih potencijala, – program Europske unije za Hrvatsku.

U sklopu ovog projekta organiziramo besplatne tečajeve i seminare na područjima: grada Dubrovnika, Konavala, otoka Korčule i Doline Neretve, za dugotrajno nezaposlene žene i nezaposlene žene iznad 40 godina.

Planirani tečajevi i seminari su:

- Tečaj engleskog jezika
– Tečaj talijanskog jezika
– Radionica izrade autohtonih suvenira
– Osnove poduzetništva
– Računovodstvo, porezi i financije
– Tečaj informatike

Sve zainteresirane žene koje spadaju u navedenu skupinu mogu se prijaviti i zatražiti više informacija na broj telefona 311 625 ili 420-145 najkasnije do 28.01.2011.

 • 7. siječnja 2011. započela je već osma po redu Mala škola primorskog veza u Deši Slano. Prijavilo se 8 zainteresiranih djevojaka i djevojčica koje će biti raspoređene u početnu i naprednu skupinu. Početnice će savladavati osnove primorskog veza. Napredna skupina djevojaka usvajat će vještinu primjene motiva s primorske narodne nošnje i kreativno izrađivati uporabne predmete- možda buduće suvenire.

Radionice će biti besplatne, kao i svih prethodnih godina. Organizirat će ih volonterke iz Deše Slano, a potrebni materijal će osigurati Deša Dubrovnik. Radionice se održavaju svakog petka od 15 sati.

Odgovori