2008

Prosinac 2008

 • U organizaciji DEŠE – Dubrovnik, a u sklopu provedbe završnog dijela projekta „Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterskog rada“, učenici III a razreda O.Š. „Marin Getaldić“ iz Dubrovnika i članice DEŠE – Dubrovnik, posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“ u srijedu 17.12. u 10:00 sati. Učenici su štićenike doma darivali prigodnim Božićnim čestitkama koje su izradili na DEŠINIM radionicama o volonterstvu. Članice DEŠE – Dubrovnik obradovale su štićenike doma prigodnim delicijama, proizvodima DEŠINIH radionica, te provele vrijeme u ugodnom druženju s njima.
 • 14.12. DEŠU su posjetili KUD Horvati. KUD Horvati djeluje 23 godine u istoimenom naselju u zapadnom dijelu grada Zagreba, uvijek s istim ciljem: okupljanje djece, mladih ljudi i svih onih koji imaju volje, želje i smisla za ples, pjesmu, svirku a također i za produbljenjem znanja naše folklorne starine. KUD Horvati izvodi svoje izvorne pjesme i plesove iz Horvata i okolice, te folklor mnogih krajeva naše zemlje.
 • DEŠA – Dubrovnik sudjeluje na Božićnom sajmu kojeg organizira Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika u sklopu projekta “Božić u gradu”. Božićni sajam je otvoren u atriju palače Sponza, svakim danom od 13. – 24. prosinca, te od 27. – 31. prosinca 2008 i to u vremenu od 10 – 13 i 17 – 21 sati.
 • Predstavnica DEŠE Dubrovnik sudjelovala je na radionici „Razvoj ruralnog turizma u Konavlima“ u organizaciji Ministarstva turizma, koja je održana 08. prosinca u općinskoj vijećnici u samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju. Ova radionica je početak realizacije pilot projekta formiranja turističke destinacije Konavle.
 • Na radionici su sudjelovali, pored registriranih sudionika ruralnog turizma u Konavlima: Mira Buconić, županica Dubrovačko-neretvanske županije, Ivo Mujo, državni tajnik Ministarstva turizma, predstavnici općinskog poglavarstva i uprave, predstavnici resornih ministarstava turizma i poljoprivrede, turističke zajednice općine i županije, Instituta za turizam, Agencije za razvoj „Dunea“, predstavnici HGK-a i HOK-a, Kluba članova „Selo“, konzorcija „Ruralis“, te udruge zainteresirane za razvoj ruralnog turizma. Cilj radionice je bio razmijeniti mišljenja o modelima razvoja destinacije ruralnog turizma u Konavlima te donijeti zaključke daljnjeg planiranja tog razvoja.
 • DEŠA – Dubrovnik je tijekom ove godine provodila projekt „Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterstva“ u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva iz Zagreba. Volonterstvo je neprofitna, neplaćena aktivnost, kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice. Obzirom na globalne probleme, danas je potreba za volontiranjem veća nego ikada. Volonterstvo je jedan od načina poticanja pozitivnih promjena, sredstvo za socijalnu uključenost, te kreiranje veza povjerenja i solidarnosti.

U projekt su bili uključeni: Dječji vrtić Slano, Dječji vrtić Cavtat, OŠ Marina Getaldića Dubrovnik, OŠ Gruda, OŠ Gruda – Područna škola Pridvorje, OŠ Gruda PŠ Radovčići, OŠ Primorje Smokovljani, OŠ Slano, Gimnazija Dubrovnik i OŠ Cavtat. Nagradu za likovni rad na temu projekta Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterstva dobili su: Baldo Mihović iz OŠ Slano, Antonela Dender iz OŠ Primorje Smokovljani, Ana Prebisalić iz OŠ Marina Getaldića, Matija Cvjetković iz OŠ OŠ Gruda PŠ Radovčići, Marta Šapro iz OŠ Gruda i Mario Mihočević iz OŠ Gruda PŠ Pridvorje. Nagradu za literarni rad na temu projekta Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterstva dobili su: Tomislav Uroš, Lucija Njirić, Paula Ucović, Ivan Uroš, Andrijana Rašica i Ivan Koprivica iz OŠ Gruda.

U edukativne radionice projekta bilo je uključeno više škola i vrtića sa područja Županije, čiji učenici su izradili mnoštvo dječjih radova (crteža, sastavaka i slično).

Na izložbi povodom Međunarodnog Dana volontera 05.12., koju smo organizirali u prostorijama DEŠE, izložili smo sve radove djece koja su sudjelovala u ovom projektu. Tijekom prigodnog programa u DEŠI 05.12., ugostili smo OŠ Gruda PŠ iz Pridvorja kao i OŠ Marin Getaldić, koje su izvele svoj prigodni program.

 • DEŠA – Dubrovnik organizira izložbu patchwork radova prigodom Božićnih blagdana, kao poklon Gradu za nadolazeće blagdane. Pozivamo sve zainteresirane sugrađane na svečano otvaranje izložbe u četvrtak, 04.12.2008, u prostorijama Gradske knjižnice Dubrovnik, s početkom u 18:00 sati. Izložba pod nazivom “Advent u Gradu” bit će otvorena svakodnevno od 09:00 – 20:00 h od 04.12. – 15.12.2008. DEŠIN patchwork klub djeluje već godinama i iza sebe ima niz uspješnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala u prigodnom programu obilježavanja Međunarodnog dana invalida 03.12. koji se održao u Hotelu Lero.
 • DEŠA – Dubrovnik, u suradnji s HUMS podružnica Doma zdravlja Dubrovnik, organizira predavanje o AIDS-u prigodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Predavanje je održano 01.12. u prostorijama DEŠE-Dubrovnik, a predavači su bili dr. sp. infektolog Ljiljana Betica Radić i dr. sp. epidemiolog Mato Lakić. Predavanju je nazočio veliki broj srednjoškolaca iz Medicinske škole Dubrovnik i Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, koji su iskazali veliki interes za ovu tematiku.

Studeni 2008

 • DEŠA – Dubrovnik organizirala je niz radionica i predavanja o EU u osnovnim i srednjim školama Dubrovačko-neretvanske županije.

24.11. održane su 3 radionice u OŠ Gruda područna škola Pridvorje i OŠ Gruda. 26.11. održana je radionica u Gimnaziji Dubrovnik, a 27.11. u OŠ Marin Getaldić. Radionice je održala DEŠINA mlada članica Mirta Desnica, apsolventica sociologije i Francuskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja je u sklopu DEŠINIH međunarodnih aktivnosti u suradnji s Nacionalnom Zakladom za razvoj civilnog društva i ECAS fondacijom, u Brusselessu uspješno završila izobrazbu o EU. Kroz predavanja, igre i power point prezentaciju učenici su dobili osnovne informacije o nastanku, ustroju, institucijama, procesima odlučivanja, načinu financiranja, politikama i državljanstvu Europske unije.

Učenici mlađeg uzrasta su stekli dojam o veličini EU u usporedbi s Hrvatskom, upoznali su se s različitostima zemalja koje je čine i geslom EU Ujedinjeni u različitosti te sa simbolima EU: zastavom, valutom i himnom koju su i poslušali.

 • U okviru talijansko-hrvatskog projekta „Adriatico – microimpresa e sviluppo locale“, koji DEŠA – Dubrovnik provodi u suradnji s nevladinom udrugom COSPE iz Firenze, Vladom Pokrajine Marche i njenom razvojnom jedinicom Tajništvom za Jadran (Segretariato per l”Adriatico) bio je organiziran međunarodni stručni skup „Novi pristupi razvoju teritorija“. Ovaj skup, koji je održan 25. i 26.11. u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, jedna je od aktivnosti koja vodi krajnjem cilju projekta, tj. realizaciji „Centra za odgovorni turizam jadranske regije“, koji je od iznimne važnosti za razvoj novih oblika turizma i gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije. više
 • Jedna od aktivnosti projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“ je organiziranje obuke za male i srednje poduzetnike koju DEŠA – Dubrovnik provodi u suradnji sa talijanskim partnerima. Prvi dio obuke održava se u Dubrovniku od 17-20 studenog 2008.g., a obrađuje teme: uvod u poduzetništvo, pravno – organizacijski oblici malog i srednjeg poduzetništva, poslovni plan, računovodstvo, održivi razvoj i odgovorni turizam. Nakon prvog dijela obuke, nekoliko polaznika će imati priliku posjetiti regiju Marche u Italiji, gdje će upoznati primjere dobre prakse poduzetnika koji rade na principima održivog razvoja.
 • Od 01.11. 2008. DEŠA – Dubrovnik organizira radionicu slikanja i crtanja u svojim prostorijama u Lazaretima. Radionicu vodi akademska slikarica Lena Kramarić.
 • Provodeći projekt “Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterskog rada” DEŠA je održala nekoliko interaktivnih radionica o volonterstvu u OŠ Gruda, OŠ Pridvorje, OŠ Marin Getaldić, OŠ Slano i OŠ Primorje Smokovljani, Voditeljica radionica o volonterstvu, gđa. Marija Veltruski, zajedno sa učiteljicama spomenutih škola, upoznala je djecu sa značajem volonterstva potičući ih na razmišljanje „što je volonterstvo i na koji način oni mogu volontirati“. Zatim su djeca svojim crtežima i porukama na njima pokazala što za njih znači volontirati.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala u radu znanstvenog skupa Ignjat Đurđević i Svetopavlovski brodolom na otoku Mljetu koji je održan od 09. – 12. 11. 2008.g. u Dubrovniku. Skup je održan prigodom jubilarne godine sv. Pavla i hrvatskog izdanja Đurđevićeva djela „SVETI PAVAO APOSTOL BRODOLMAC“.

Listopad 2008

 • DEŠA – Dubrovnik sudjelovala je na TAIEX seminaru pod nazivom „LEADER approach 2007 – 2013“ koja je održana u Splitu 30. i 31. listopada 2008., u organizaciji Uprave za ruralni razvoj – Upravna direkcija SAPARD/IPARD programa, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u suradnji s Europskom komisijom. Cilj LEADER pristupa je promicanje ruralnog razvoja putem lokalnih inicijativa i partnerstva, a koji će se ostvariti ohrabrivanjem i razvojem aktivnosti ruralnog stanovništva da zajednički djeluje putem projekata suradnje, razvijanjem integriranih lokalnih razvojnih strategija, promicanjem lokalnih inicijativa i partnerstava uključivanjem lokalnih zajednica, predstavnika lokalne samouprave, te transferom postignuća, iskustava i znanja i dostupnošću informacija i zaključaka putem informacija.
 • 29.10. DEŠA – Dubrovnik je organizirala okrugli stol “Održiv razvoj i odgovorni turizam moje zajednice” u Metkoviću. Sudionicima je predstavljen projekt “Centar za odgovorni turizam jadranske regije” te sve slijedeće aktivnosti projekta. Napravljena je i SWOT analiza na kojoj su sudionici okruglog stola iznijeli snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje u njihovim zajednicama.
 • DEŠA – Dubrovnik sudjelovala je 21. listopada na seminaru “Implementacija zakonskih uvjeta uključujući i uspostavu HACCP-a za sve subjekte u poslovanju s hranom”, u hotelu “Dubrovnik Palace”. Cilj seminara je upoznati subjekte sa zakonskim uvjetima i načinom uspostave, provođenja i održavanja sustava sigurnosti hrane temeljenog na HACCP načelima te uspostavom sustava uz fleksibilan pristup za male i srednje tvrtke.
 • U sklopu projekta “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”, 18. listopada je održan okrugli stol “Održiv razvoj i odgovorni turizam moje zajednice” i na otoku Mljetu, gdje je sudionicima predstavljen projekt, aktivnosti projekta, te napravljena SWOT analiza cijelog otoka.
 • 15.10. DEŠA – Dubrovnik je organizirala okrugli stol “Održiv razvoj i odgovorni turizam moje zajednice” na otoku Korčuli, i to u mjestima Blato i Pupnat. Nazočnima je predstavljen projekt “Centar za odgovorni turizam jadranske regije” te sve slijedeće aktivnosti projekta. Napravljena je i SWOT analiza na kojoj su sudionici okruglog stola iznijeli snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje u njihovim zajednicama.
 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala okrugli stol pod nazivom “Održiv razvoj i odgovorni turizam moje zajednice”, koji je održan 12.10.2008 u Malom Stonu. Na okruglom stolu su bili nazočni predstavnici TZ Općine Ston, članovi OPG-a, P.Z. Putnikovića, predstavnici solane Ston te ostali obrtnici i poljoprivrednici iz okolice Stona. Predstavnice DEŠE – Dubrovnik prezentirale su projekt “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”. Svi sudionici okruglog stola zajednički su izradili SWOT analizu stanja u svojoj općini. Sastanku je nazočio i DEŠIN talijanski partner Gianni Gravina iz NVO Cospe iz Firenze.
 • U Dubrovniku se od 8. do 10. listopada 2008. održao Forum davatelja financijskih potpora, koji je okupio 160 vodećih filantropa, poslovnih ljudi i članova akademske zajednice iz središnje i istočne Europe, te bivšeg Sovjetskog Saveza. Skup pod nazivom Forum davatelja financijskih potpora (Grantmakers East Forum) u organizaciji Europskog zakladnog centra bavio se i temama koje oblikuju današnja društva, održivim razvojem, kulturom, socijalnim uključivanjem te filantropijom. Dio sudionika konferencije posjetio je 11. listopada prostorije DEŠE Dubrovnik, gdje su im predstavljeni DEŠINI projekti i radovi.
 • Prva nacionalna konferencija davatelja financijskih potpora i donatora održana je 06. i 07. listopada u Dubrovniku, u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. DEŠA-Dubrovnik je aktivno sudjelovala u realizaciji ove konferencije, te je 06.10. ugostila 100 sudionika u svojim prostorijama u Lazaretima.
 • Drugi hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade je održan na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha 04. i 05. listopada 2008.g. u organizaciji DEŠE – Dubrovnik i udruge za promicanje, uzgoj, zaštitu i preradu ljute naranče „Dubrovačka naranča“. Na Festivalu je sudjelovalo dvadeset izlagača iz cijele Hrvatske koji su u narodnim nošnjama kraja iz kojeg dolaze, predstavili svoje proizvode posjetiteljima Dubrovnika. Cilj manifestacije je bio okupiti male proizvođače pekmeza, džema i marmelade iz cijele Hrvatske te prikazati bogatstvo, raznolikost i potencijale naše zemlje. Ovakva specijalizirana izložba slatkih delicija, koje su pripravljene na tradicionalan način, privukla je veliki broj građana i stranih gostiju Dubrovnika. VIŠE

Rujan 2008

 • DEŠA – Dubrovnik sudjelovala je na 6. dubrovačkom povijesnom festivalu u organizaciji renesansne udruge Ragvsevm i Turističke zajednice, a održan je od 25. do 28. rujna.
 • DEŠA – Dubrovnik organizirala je predavanje na temu „Fund – raising skills“ koje je održano u četvrtak 24.09.2008. godine u prostorijama ACMT-a. Predavanje je održala gđa. Bonnie B. Helms, konzultant za upravljanje i fund – raising. Tijekom predavanja iznijela je smjernice o načinu prikupljanja sredstava koja služe za financiranje djelatnosti neprofitnih organizacija i oblikovanje fondova.
 • Predsjednica Foruma žena SDP-a Mirjana Ferić – Vac, posjetila je DEŠU 20. rujna, uz pratnju članice predsjedništva u Dubrovniku Olge Murati.
 • Učenici O.Š. Marin Getaldić posjetili su DEŠINU radionicu slikanja na svili 19. rujna.
 • DEŠA – Dubrovnik je 18. rujna 2008. godine obilježila 15 godina svog djelovanja. Svečanost je održana u DEŠINOM prostoru u Lazaretima uz nazočnost predstavnika Grada i Županije, kao i brojnih DEŠINIH članova i ostalih uzvanika. Nazočne je pozdravila gospođa Jany Hansal, predsjednica udruge ujedno se osvrnuvši u svom govoru na protekle godine i uspjehe u radu udruge. Gospođa Lucija Bronzan, prva počasna članica udruge DEŠA, također je pozdravila prisutne prigodnim govorom, govoreći i o jednom od trenutno najvažnijih DEŠINIH projekata „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“ koji DEŠA provodi u suradnji s talijanskim partnerima, a od velike je važnosti za čitavu Dubrovačko-neretvansku županiju. Uzvanike su također pozdravili i županica Dubrovačko-neretvanske županije gospođa Mira Buconić, predstavnica Grada gospođa Dubravka Marunčić te gospodin Nikola Obuljen, koji je u samim počecima prepoznao rad DEŠE i njegovim nastojanjem DEŠA je dobila prostor u Lazaretima. Proslava obljetnice nastavila se ugodnim druženjem uz domjenak te kulturno umjetnički program. VIŠE
 • U ponedjeljak 15.09., u prostorijama DEŠE – Dubrovnik u Lazaretima, predstavnici uprave Libertas Foundation iz San Pedra, California, a u ime zaklade Ante i Evelin Mrgudić, uručili su jedanaest stipendija učenicima obrtničkih škola, za školsku godinu 2008/2009. Ovo je šesta godina za redom kako Libertas Foundation pomaže učenike strukovnih škola iz Dubrovačko-neretvanske županije. Stipendirani su budući kuhari, vodoinstalateri, trgovci, frizeri i klesari iz Metkovića, Župe Dubrovačke, Pelješca, Dubrovačkog primorja i Konavala.
 • DEŠA – Dubrovnik u suradnji s udrugom “Nit prijateljstva” i udrugom “Prava svila” iz Francuske, organizirala je 15.09.- 20.09.2008 radionicu Slikanja na svili. Radionicu je vodila gđe Marie – Marthe Dufaud i Daniele Feyssat iz udruge “Prava svila”. Obrađivale su se razne tehnike slikanja na svili kao što su: slikanje hladnim voskom, shibori, akvarel itd.
 • Ministarstvo turizma je na temelju javnoga poziva odlučilo sufinancirati 11 projekata kroz bespovratne potpore namijenjene nositeljima turističkih projekata kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova. Predviđena sredstva namijenjena su osiguranju obveznog dijela sufinanciranja od strane podnositelja, a krajnji cilj dodjele ovih potpora je podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, te u konačnici ukupnog hrvatskog gospodarstva. Potporu Ministarstva turizma dobila je i „DEŠA“ Dubrovnik za provedbu dijela projekta “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”.

Kolovoz 2008

 • Ugovori između predstavnika Ministarstva turizma i korisnika državnih potpora s područja Dubrovačko-neretvanske županije za programe Ministarstva “Baština u turizmu”, “Tematski putovi” i “Izvorni suvenir” potpisani su u Dubrovniku 19.08. U sklopu programa “Izvorni suvenir” među ostalim potporu je dobila Udruga “DEŠA” s projektom: “Redizajnirani mljetski vez”.

Srpanj 2008

 • DEŠA je sudjelovala na konferenciji „Poticaji inovativnom poduzetništvu u dubrovačkoj regiji“ koja je održana u Malom Stonu 16.07. Na konferenciji je predstavljen Tehnološki i Poslovno-inovacijski centar za marikulturu MARBIC, koji će se baviti istraživanjem i promicanjem novih tehnologija i pružati podršku malom i srednjem poduzetništvu iz područja marikulture.
 • DEŠA je 15.07. u Dubrovniku, sudjelovala na predstavljanju programa “Socijalna uključenost” i “Mala komunalna infrastruktura” u sklopu Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka područja od posebne državne skrbi Republike Hrvatske, koje organizira Županijska jedinica za koordinaciju PSGO-a za područje Dubrovačko-neretvanske županije.
 • U Dubrovniku je 05.07. održan, treći po redu, Croatia summit, koji je okupio visoke dužnosnike iz 30-tak zemalja Europe i Sjeverne Amerike. Supruga premijera Mađarske, gospođa Klara Dobrev, posjetila je DEŠU u pratnji dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice. Predsjednica udruge Jany Hansal predstavila je DEŠIN prostor, radni tim i DEŠINU izložbu radova.

Lipanj 2008

 • DEŠA u svom prostoru organizira radionicu o ženi i njenoj ulozi vođe, u suradnji sa “Globalnom inicijativom za promicanje žena u ulozi vođa”. Radionicu su vodile gđe Diana Ruiz i Ruth Browning, predstavnice Women”s Global Leadership Initiative (WGLI) iz USA. Cilj radionice je promidžba razvoja i napredovanja žena u ulozi vođa u Hrvatskoj, koje će pozitivno utjecati na svoje zajednice.

Svibanj 2008

 • DEŠA – Dubrovnik i udruga “Dubrovačka naranča” su na Festivalu Gloria 1001 delicija u Splitu 30. i 31.05. predstavile džem od dubrovačke ljute naranče pripravljen od ljutih naranača na tradicionalan način po receptu starom preko 100 godina, uz analize i stručni nadzor PTF Osijek. Dubrovačka ljuta naranča je autohtona biljka, a njezin džem je izvorni ekološki proizvod koji je pripravak od prirodnih sastojaka, bez aditiva i konzervansa. Naranče su od davnina prisutne u dubrovačkom kraju.
 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala predavanje „Volonterstvo, partnerstvo i civilno društvo u zajednici“, koje je održano 26.05. u Velikoj gradskoj vijećnici. Predavač je bio prof.dr.sc. Gojko Bežovan. Predavanje je dio projekta „Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterstva i partnerstva u zajednici“ kojeg DEŠA provodi pod pokroviteljstvom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Grada Dubrovnika.
 • U DEŠI su boravile članice DOMINA – udruga za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava iz Splita. Tijekom svog boravka u DEŠI, 25. svibnja, snimale su prilog o inicijativama u ženskom poduzetništvu, za film koji snimaju u sklopu svog projekta.
 • DEŠA je sudjelovala na „Sajmu zdravlja“ koji je održan 24.05. u Dubrovniku, u organizaciji Hrvatske mreže zdravih gradova i grada Dubrovnika. Sajam je organiziran u sklopu obilježavanja Mjeseca osobnog zdravlja (cijeli mjesec svibanj), te je putem štandova građanima predstavljen rad udruga i poslovnih subjekata koji se bave promidžbom zdravog života u našem gradu. Na svom štandu, DEŠA je predstavila svoje aktivnosti, te uz svoje brojne volontere, informirala zainteresirane o projektima koje DEŠA trenutno provodi.
 • Poznata američka spisateljica, scenaristica i aktivistica, gospođa Eve Ensler, boravila je u svom prvom posjetu Dubrovniku od 23.05. – 26.05. Gđa Ensler je autorica knjige „Vaginini monolozi“ i najzaslužnija je za „V-dan“ – globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama. U sklopu svog boravka , 24.05. posjetila je prostorije DEŠE Dubrovnik. DEŠA je tom prigodom organizirala neformalno druženje uz prigodan program. Veliki broj naših sugrađanki odazvao se DEŠINOM pozivu, te su provele večer u razgovoru s gđom Ensler uz glazbenu pratnju klape Fortuna i prigodni domjenak.
 • DEŠA – Slano obilježila je 7 godišnjicu svog osnutka. Početkom svibnja je postavljena izložba u Franjevačkom samostanu Slano, na kojoj su izložena postignuća DEŠE Slano, posebice u obnovi primorskog veza. Na dan Općine Dubrovačko primorje, 21. svibnja, voditeljica DEŠE-Slano, gđa Marija Veltruski dobila je nagradu za životno djelo, za dugogodišnju brigu za okoliš te doprinos očuvanju kulturne baštine i njegovanje narodnih običaja Primorja.
 • U sklopu provedbe projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, a nakon edukacije provedene u Dubrovniku, četvero najboljih polaznika je boravilo u Italiji na specijaliziranoj edukaciji. Od 18.05. – 25.05. polaznici su boravili u Regiji Marche, te su posjetili sajam Terra Futura u Firenzi. Cilj ove edukacije je osposobljavanje mladih ljudi za pokretače lokalnog razvoja.
 • DEŠA je predstavila Džem od dubrovačke ljute naranče na 4. Srednjoeuropskom kongresu i 6. Hrvatskom kongresu prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, koji se održavao od 15. – 19. svibnja u hotelu Croatia, u Cavtatu. Srednjoeuropski kongres o hrani (CEFood) jedan je od redovitih srednjoeuropskih kongresa, najznačajnijih događaja u području hrane, tehnologije, nutricionizma i zdravlja. Svrha je Kongresa ostvariti multidisciplinarni forum znanosti o hrani, prehrambenoj tehnologiji, nutricionizmu i primjeni biotehnologije u proizvodnji hrane.
 • 09.-10.05. DEŠA je održala završnu radionicu strateškog planiranja te time okončala proces otpočet u studenome 2007. Kroz nekoliko organiziranih radionica, svi dionici usko povezani s DEŠOM dali su svoj doprinos, te će to u skorije vrijeme, rezultirati izradom Strateškog plana DEŠE, dokumenta od iznimnog značaja za daljnji rad i razvoj udruge.
 • U prigodi proslave Europskog tjedna, drugu godinu za redom, Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija organizirala je projekt EU BUS, koji je 02.05. svoju turneju po devet hrvatskih gradova započeo u Dubrovniku.
 • Uz prigodni kulturno umjetnički program organizirana je izložba tradicionalnih proizvoda iz Neretve, Korčule, Pelješca, Dubrovačkog primorja, Dubrovnika i Konavala. DEŠA-Dubrovnik je na svom štandu prezentirala radionice tradicijskih obrta (tkanje, vez, pletenje pomica), te mnoštvo proizvoda svojih obrazovnih radionica. Ovom prigodom DEŠINE članice su bile odjevene u tradicijske nošnje Dubrovačkog kraja.
 • Glavni cilj projekta EU BUS je informiranje javnosti o Europskoj Uniji, njezinim vrijednostima i politikama te približavanje svima europske ideje. Projekt se temelji na direktnom pristupu građanima kako bi se saslušalo njihovo mišljenje i prijedlozi vezani uz proces europskih integracija i promjena koje one donose.

Travanj 2008

 • DEŠINA predstavnica je sudjelovala na I međunarodnom sajmu inovacija novih ideja proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji AGROARCA, koji je održan od 18.-20. travnja u Slatini. Sajam je održan u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Virovitičko-podravske županije. DEŠA- Dubrovnik je predstavila autohtone proizvode, posebice džem od dubrovačke ljute naranče, izrađene na radionicama u sklopu DEŠINIH obrazovnih programa. DEŠA je za svoj nastup na sajmu nagrađena plaketom za doprinos ostvarenju projekta AGROARCA 2008 (srebrena medalja), te je dobila i Zahvalnicu za poseban doprinos u organizaciji međunarodnog sajma AGROARCA 2008.
 • U okviru projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, koji DEŠA Dubrovnik provodi u suradnji s udrugom COSPE iz Firenze, a financira ga Ministarstvo Republike Italije i regija Marche, u Dubrovniku je 16. travnja započela obuka za pokretače lokalnog razvoja.

Predavanja se održavaju na Sveučilištu Dubrovnik, a za obuku se prijavilo 16 kandidata, uglavnom diplomiranih ekonomista i managera u turizmu.

 • DEŠA sudjeluje na prvom Sajmu poslova koji je održan u Dubrovniku 09. travnja u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Dubrovnik, a u partnerstvu sa Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Centrom za poduzetništvo, Razvojnom agencijom Dunea, Sveučilištem Dubrovnik te DEŠOM Dubrovnik.
 • U organizaciji udruge „Dubrovnik-zdravi grad“ te suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore DNŽ, Dubrovačko neretvanske županije, Grada Dubrovnika, DEŠE Dubrovnik, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je 5. Mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja. Sajam je održan od 02. – 04. travnja 2008. u hotelu “Tirena” – hoteli “Babin kuk”. Na 5. Mediteranskom sajmu zdrave hrane i ljekovitog bilja DEŠA-Dubrovnik je svakodnevno organizirala radionice tkanja, veza, pletenja pomica i penganja jaja.

Ožujak 2008

 • Predsjednica DEŠE, gđa Jany Hansal, sudjelovala je u radu AMAMO konferencije o ruralnom turizmu, koja je održana 20.03. u Malom Stonu. Gđa Hansal je predstavila DEŠIN projekt „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“. Konferencija AMAMO je organizirana u sklopu Projekta AMAMO (preko mora i planina) u kojem je naša Županija partner talijanskim regijama i hrvatskim županijama.
 • Grad Dubrovnik je organizirao prigodni Uskrsni sajam na kojem sudjeluje i DEŠA sa proizvodima iz edukativnih radionica projekta «Ekonomsko osnaživanje žena», kao i proizvodima DEŠINIH Uskrsnih radionica. Sajam je organiziran na Gundulićevoj poljani u staroj jezgri grada i bit će otvoren do Uskrsa.
 • U sklopu provedbe projekta „Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterskog rada” kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Grad Dubrovnik, članice DEŠE sa učenicima OŠ Marin Getaldić, posjetili su dom za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“ 12.03.2008. Tom prigodom su ih darivali izrađenim jajima i čestitkama za Uskrs, a također su održali kratki igrokaz i nekoliko prigodnih recitacija. Pokloni za starije osobe, štićenike doma „Domus Christi“, izrađeni su na radionicama o volonterstvu koje DEŠA – Dubrovnik provodi proteklih mjeseci sa učenicima OŠ Marin Getaldić.
 • Od 12.03.- 21.03. u DEŠINIM prostorijama su organizirane tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica i penganja jaja. Pod stručnim nadzorom voditeljica radionica, mnogobrojna djeca iz dubrovačkih vrtića i osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola, okušali su se u ovim tradicijskim vještinama.
 • DEŠA – Dubrovnik je i ove godine organizirala kulturno zabavni program u čast svojim članicama i sugrađankama, i time obilježila Međunarodni Dan žena 8. ožujak. Na već tradicionalnoj svečanosti održanoj u DEŠINIM prostorijama u Lazaretima 07.03. okupilo se preko stotinu žena različite dobi. Nazočile su i predstavnice najutjecajnijih političkih stranaka u Dubrovniku, kao i predstavnici lokalne uprave i samouprave.
 • U sklopu projekta Obrazovni centar za žene i mlade 04.03. u DEŠI su započele obrazovne aktivnosti. Obrazovni program uključuje tečajeve stranih jezika (engleski, njemački, francuski, španjolski i talijanski jezik), informatičke radionice, tečajeve krojenja i šivanja, te radionicu patchworka i tečaj tkanja. Ovaj program je vrlo popularan i za njega postoji veliki interes. Svake godine oko 450 nezaposlenih osoba uspješno pohađa i završi naše tečajeve. Program financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Dubrovnik.

Veljača 2008

 • 28.02. u prostorijama Dubrovačko-neretvanske županije održan je radni sastanak Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Županijske obrtničke i gospodarske komore, Regionalne razvojne agencije DUNEA d.o.o. i DEŠE – Dubrovnik s predstavnicima talijanske Regije Marche. Na sastanku su predstavljeni ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati ovog trogodišnjeg razvojnog projekta u poticanju malog poduzetništva, a na osnovama održivog razvoja i iskustava partnera s talijanske strane Jadrana.
 • Istog dana, održan je i sastanak na Sveučilištu Dubrovnik u svezi uspostavljanja suradnje sa sveučilištima iz Regije Marche. Prvi korak je održavanje okruglog stola na temu “Mogućnost stvaranja zajedničkog turističkog branda” koji će se održati na Sveučilištu u Dubrovniku.
 • Projektom „Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterskog rada“ planirane su i radionice sa učiteljima i nastavnicima. Prva u nizu je održana 28.02. u OŠ Gruda na kojoj je sudjelovalo 15 nastavnika i učitelja. Radionica je obuhvatila upoznavanje sa volonterskim radom i načine na koji taj rad možemo prenijeti djeci.
 • U sklopu akcije pod nazivom “Povezani zdravljem” koju provodi mreža zdravih gradova, a u kojoj sudjeluje i Dubrovačko-neretvanska županija, DEŠINA predstavnica sudjelovala je na okruglom stolu “Obitelj i zdravlje” održanom 27.02. Organizator okruglog stola je Obiteljski centar Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s upravama Grada, Županije, Zavodom za javno zdravstvo, DEŠOM – Dubrovnik i društvom Naša djeca.
 • Radionica o važnosti i potrebi volonterskog rada održana je 27.02. u O.Š. Cavtat. Na radionici su sudjelovali učenici 2 i 3 razreda kao i njihovi nastavnici. Djeca su upućena u značaj volonterskog rada, te su izrađivali poklone za štićenike ustanove za skrb o starijim i nemoćnim osobama „Marijin dom“ u Cavtatu.
 • 26.02. održana volonterska radionicu u OŠ Marin Getaldić. Djeci se, na njima prihvatljiv način, ukazalo na važnost i potrebu volonterskog rada te su započeli sa izradom Uskrsnih ukrasa i čestitki za štićenike doma za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“.
 • Delegacija Regije Marche, s gospođom Marinom Maurizi na čelu, pročelnicom ureda za međunarodnu suradnju, posjetila je Dubrovnik 7. veljače ove godine. Delegaciju je primila županica DNŽ Mira Buconić i njezin zamjenik Ivo Karamatić sa suradnicima te su razgovarali o suradnji na provedbi međunarodnog programa „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, koji provodi udruga DEŠA. Na ovom sastanku dogovorene su smjernice buduće suradnje te priprema Sporazuma o suradnji između DNŽ i Regije Marche. Sastanku su nazočili i predstavnici COSPE, Firenza, Se.A. Ancona i DEŠE-Dubrovnik. Ovaj sastanak i buduću suradnju inicirala je DEŠA-Dubrovnik u sklopu provedbe svojih međunarodnih projekata.
 • U Maloj vijećnici, pred Dvorom 1, DEŠA-Dubrovnik organizirala je sastanak s ciljem moguće suradnje i definiranja partnerskih odnosa za provedbu međunarodnog programa „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“. Sastanku su nazočili predstavnici COSPE iz Firenze, Regije Marche, Se.A. Ancona, DEŠE-Dubrovnik, grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Siječanj 2008

 • DEŠA je 30. siječnja sudjelovala na okruglom stolu „Položaj žena na tržištu rada“ u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije. Ova godina predstavlja godinu Andrije Štampara, ali i godinu dvadesetogodišnjicu mreže Zdravih gradova u Hrvatskoj, te su županije i Hrvatska mreža zdravih gradova napravili program cjelogodišnjih događanja u gradovima i županijama.
 • DEŠA je 29. siječnja predstavila partnerima i medijima aktivnosti projekta „Kampanja podizanja svijesti o potrebi i važnosti volonterstva“. Kroz aktivnosti projekta podržavati ćemo prave vrijednosti volonterstva te putem medija, radionica, okruglih stolova, javnih prezentacija, predavanja i tribina provoditi kampanju podizanja svijesti o potrebi volonterskog rada i vrijednosti rada za opće dobro.
 • Od 16. do 18. siječnja ove godine DEŠA je nastavila proces strategijskog djelovanja udruge u narednom petogodišnjem periodu. Proces je započet u studenome 2007. godine kada su, kroz nekoliko organiziranih radionica, svi dionici usko povezani s udrugom iznijela svoje viđenje DEŠE. Donošenje strategijskog dokumenta planirano je do sredine ove godine.

Odgovori