2007

Prosinac 2007

 • Predsjednica udruge DEŠA – Dubrovnik, predstavljala je Grad Dubrovnik na Forumu „Dinamični gradovi trebaju žene“, koji je održan od 2. do 6.12. u Bruxellessu. Organizatori ovog foruma su Ministarstvo grada Bruxellessa – glavne regije Belgije i Metropolis – međunarodna ženska mreža, Montreal, Kanada. Na Forumu je sudjelovalo 600 sudionica iz 70-ak zemalja svijeta, a realizirano je 20 radionica. U sklopu radionice „Izazovi urbanog okoliša“ o temi „Prirodne katastrofe i obnova“, jedna od govornica bila je i Jany Hansal, koja je govorila o djelovanju i ulozi žene u Domovinskom ratu. Izlaganje predsjednice DEŠE izazvalo je veliki interes te su mnoge sudionice tražile kontakte i mogućnosti suradnje s Gradom Dubrovnikom i DEŠOM.
 • U prostorijama DEŠE, 3. prosinca održana je radionica izrade autohtonih delicija. Radionici su nazočili učenici četvrtih razreda OŠ Ivan Gundulić iz Dubrovnika. Tijekom radionice djeca su upoznata s izradom tradicionalne ‘kolende’ iz Dubrovačkog primorja (suhe smokve, maslinove grančice) te prigodnom pjesmom. Također, okušali su se u izradi domaćeg džema od ljutih naranača i arancina. Ova radionica je organizirana u sklopu provedbe projekta “DEŠIN obrazovni centar za mlade”, kojeg financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa.
 • DEŠA je 11. prosinca, u svojim prostorijama organizirala radionicu „O pronalasku izvora financiranja“, koju je vodio Nenad Vakanjac iz udruge SVIMA, Zagreb. Ova je radionica održana u sklopu provedbe projekta „Zajedno za bolje“ koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Radionici je nazočio veći broj predstavnika udruga s dubrovačkog područja.
 • U prostorijama udruge DEŠA, 19. prosinca održano je predstavljanje programa „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“. Ovaj program financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, a DEŠA ga provodi u suradnji s udrugom COSPE, Firenza, Regijom Marche, Italija te Tajništvom za Jadran, Ancona. Voditelj programa s talijanske strane je Paolo Rotoni, odgovorna osoba u Tajništvu za Jadran, koji je i sudjelovao u predstavljanju programa. Predsjednica DEŠE, Jany Hansal pojasnila je program, uz asistenciju Paola Rotonija. Dubrovački centar za odgovorni turizam Jadranske regije otvorit će vrata jačoj prekograničnoj suradnji i suradnji zagovornika odgovornog turizma kroz buduće inicijative utemeljene na unapređenju gospodarstva kroz valorizaciju lokalnih resursa. Prezentaciji su bili nazočni lokalni sudionici ovog programa, predstavnici lokalne uprave i samouprave, resornih institucija te brojni građani.

Studeni 2007

 • DEŠA je za svoje članice organizirala radionicu „Strateško planiranje“, koju je održala gđa Nives Radeljić, predstavnica udruge SVIMA iz Zagreba. Radionica je održana u DEŠINIM prostorijama od 28. do 30. 11. 2007. DEŠA je ovom radionicom otpočela proces strateškog planiranja koji je od iznimnog značenja za daljnji razvoj DEŠE.
 • Od 19.11. DEŠA je organizirala likovnu radionicu, koju vodi mlada akademska slikarica Lena Kramarić iz Zagreba.
 • Članice DEŠINOG Patchwork kluba organizirale su izložbu božićne tematike u Gradskoj knjižnici. Naziv izložbe je „Ususret blagdanima“. Izložba je tradicionalno dobro posjećena, a dimenzije patchwork predmeta same govore o tome koliko je vremena, strpljenja, truda i vještine potrebno za izradu. Izložba je otvorena svakim radnim danom u jutarnjim i poslijepodnevnim satima do Sv. Nikole.
 • U suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, podružnicom Doma zdravlja Dubrovnik, DEŠA je organizirala predavanje s temom „Kvaliteta življenja i rizici“ u Postranju, u Župi dubrovačkoj,
 • DEŠA je, u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, podružnicom Doma zdravlja Dubrovnik, i Zavodom za javno zdravstvo, organizirala predavanje o AIDS-u. Predavanje je održano u Dešinim prostorijama u Lazaretima, 30.11. Ovo je bolest modernog doba, tako da jebio veliki odaziv naših sugrađana koji su se informirali o načinu prenošenja, zaštiti i suživotu sa zaraženima.

Listopad 2007

 • DEŠA-Dubrovnik organizirala je Prvi hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade u suradnji s udrugom za promicanje, uzgoj, zaštitu i preradu plodova ljute naranče „Dubrovačka naranča“. Festival je održan od 5 do 7. 10. u prostorijama DEŠE – Dubrovnik i izazvao je veliko zanimanje lokalnog pučanstva, kao i stranih gostiju koji su tih dana posjetili Dubrovnik. Na manifestaciji je sudjelovalo 20 izlagača s ukupno 70 različitih proizvoda. Generalni pokrovitelj Prvog hrvatskog festivala džema, pekmeza i marmelade je Vlada Republike Hrvatske, a pokrovitelji i suorganizatori manifestacije su: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Prvi hrvatski festival džema, pekmeza i marmelade jedan je od rezultata projekta „Džem od dubrovačke ljute naranče“, kojeg DEŠA-Dubrovnik provodi već godinu dana uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Grada Dubrovnika.
 • Od 01.10. DEŠA je otpočela sa svojim redovitim obrazovnim programima. Započeli su tečajevi stranih jezika (Engleskog, Njemačkog, Francuskog, Talijanskog i Španjolskog). Također su otpočele radionice informatičkog obrazovanja, krojenja i šivanja te starih tradicijskih obrta (tkanje i vez). Iskazan je veliki interes za pohađanje DEŠINIH tečajeva te veliki broj polaznika svakodnevno sudjeluje u radu obrazovnih programa.
 • Predsjednica DEŠE, gđa Jany Hansal, sudjelovala je u radu Međunarodne konferencije ECOVAST-a „Mali europski gradovi-uloga u razvoju ruralnih prostora i očuvanju baštine“, koja je održana 15.10. u Samoboru. Na Konferenciji je donijeta Samoborska deklaracija o ulozi malih (srednjih) gradova Europe.
 • U sklopu provedbe projekta „Edukacijom do zdravlja i socijalne uključenosti“ kojeg financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Dubrovačko-neretvanska županija, DEŠA-Dubrovnik u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara (HUMS) podružnica Dubrovnik, organizirala je 18. 10. predavanje o temi ‘Kvaliteta življenja i rizici’. Predavanje je održano u prostorijama Vatrogasnog doma Slano i naišlo je na veliki odaziv lokalnog pučanstva. Nakon predavanja svim nazočnima je pružena prilika da provjere krvni tlak, razinu šećera i masnoće u krvi.

Rujan 2007

 • Predsjednica DEŠE, gđa Jany Hansal, na poziv EastWest Institua iz Dubrovnika, sudjelovala je u radu Simpozija svjetskih lidera, koji je održan od 24. 9. do 5. 10. u Veneciji i na dalmatinskoj obali. Gđa Hansal sudjelovala je na panelu održanom 29. 9. u Dubrovniku. Na panelu se raspravljalo o životu,radu, suradnji i problemima u ovoj regiji.
 • U prostorijama DEŠE-Dubrovnik predstavnici Libertas Foundation-a iz San Pedra, California dodjelili su 11 stipendija, (ukupno 11.000 USD) iz fonda “Ante i Evelyn Mrgudić” učenicima srednjih stručnih-obrtničkih škola u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, za školsku godinu 2007/2008.
 • U sklopu provedbe projekta „Edukacijom do zdravlja i socijalne uključenosti“ , koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Dubrovačko-neretvanska županija, DEŠA-Dubrovnik u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara (HUMS) podružnica Dubrovnik, organizirala je 20. 9. predavanje o temi “Kvaliteta življenja i rizici”. Predavanje je održano u prostorijama DEŠE. Medicinske sestre su nakon predavanja prisutnima mjerile tlak i masnoće u krvi.
 • DEŠA-Dubrovnik, u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara podružnica Dubrovnik, organizirala je predavanje o temi “Dijabetes”. Predavanje je organizirano u sklopu provedbe projekta “Edukacijom do zdravlja i socijalne uključenosti“ kojeg financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Dubrovačko-neretvanska županija. Nakon predavanja o dijabetesu kojeg je održala dr. Blaženka Topčić iz Splita, svi prisutni mogli su izmjeriti razinu šećera u krvi.

Kolovoz 2007

 • U prijateljskom posjetu DEŠI, 23. kolovoza boravile su predstavnice Američkog veleposlanstva u RH, te su s velikim zanimanjem pratile informativno predavanje o radu DEŠE koje je održala gđa Jany Hansal.
 • U sklopu provedbe projekta „Edukacija zajednice za civilno društvo“ koji financira Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva i Grad Dubrovnik, DEŠA je u svojim prostorijama u Lazaretima organizirala radionicu web designa. Radionica je održana od 31. 8. do 1. 9. i na njoj je sudjelovalo 10-tak predstavnika udruga civilnog društva s područja Grada Dubrovnika.

Srpanj 2007

 • U sklopu prezentacije projekta „Edukacijom do zdravlja i socijalne uključenosti“ koji provodi u suradnji s Ministarstvom rada i socijalne skrbi, DEŠA Dubrovnik je organizirala predavanje o temi “Zdravlje i radna sposobnost“. Predavanje je održano 4. 7. u 19:30 sati, u prostorijama DEŠE u Lazaretima, a predavač je bio gospodin Boris Sokal, dr. specijalist medicine rada.
 • Gđa Jany Hansal dala je izvješće o provedbi projekta „Edukacija zajednice za civilno društvo“ članovima Koordinacijskog tijela za ostvarivanje Socijalnog programa Grada Dubrovnika i predstavnicima Ureda za društvene djelatnosti Grada, na sastanku koji je održan 13. srpnja. Ovaj projekt financira Grad Dubrovnik i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
 • 12. i 13. srpnja predstavnik CeSPI-a, gosp. Dario D’Urso boravio je u Dubrovniku, s ciljem obavljanja evaluacijskih intervjua s lokalnim dionicima i projektnim partnerima na projektu „Lokalni centri razvoja“ koji je DEŠA uspješno završila u suradnji s SVIM Ancona i Regijom Marche. Područja koja su razgovori pored ostalog obuhvatili su: društveno-ekonomski razvoj područja, jačanje partnerskih odnosa Regije Marche i Dubrovačko-neretvanske županije, izgradnja kapaciteta, te veze talijanskog projekta s drugim oblicima suradnje u Europskoj uniji.
 • DEŠINA predstavnica, gđa Jany Hansal, sudjelovala je na Poljoprivrednoj konferenciji 2007. koja je održana u Zadru od 17. i 18. 7. u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Tijekom konferencije gđa Hansal je prezentirala DEŠINA dosadašnja postignuća u provedbi projekta „Džem od dubrovačke ljute naranče“ koji financira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Lipanj 2007

 • Tijekom mjeseca lipnja članice DEŠINOG Patchwork kluba održale su radionicu patchwork tehnike u Marijinom domu Cavtat . Desetak polaznica ovog tečaja uspješno je svladalo tehniku patchwork-a, te izradilo dječji prekrivač.
 • 7. 6. sudionci konferencije „Transformiranje kulture“ koju je organizirao Praxis Peace Institute iz Californije, USA, boravili su u posjetu DEŠI. Za njih je upriličeno predavanje o DEŠINOM radu, koje je održala gđa Jany Hansal. Gosti su s velikim zanimanjem pratili predavanje, te postavljali mnogobrojna pitanja. Nakon predavanja upriličen je domjenak.
 • 27. i 28. lipnja DEŠA je u svojim prostorijama organizirala radionicu za predstavnike udruga s područja Grada Dubrovnika o temi “Strategijsko planiranje kao osnova za izradu projekata”, koju je vodila gđa Lidija Pavić Rogošić iz Udruge „Odraz“ Zagreb. Ova radionica održana je u sklopu provedbe DEŠINOG projekta “Edukacija zajednice za civilno društvo” koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
 • Od 27. lipnja do 10. srpnja, postavljena je izložba patchwork radova DEŠINOG patchwork kluba u prostorijama Narodne knjižnice Dubrovnik. Ova izložba već je bila predstavljena na međunarodnom festivalu patchwork-a u Brianconu – Francuska, tijekom proteklog mjeseca, te polučila izniman uspjeh.

Svibanj 2007

 • U Zagrebu su 8. svibnja, na informativnom sastanku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, sudjelovale Jany Hansal i Ana Cvjetković.
 • Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva financira provedbu projekta „Zajedno za bolje“, u sklopu kojega je DEŠA organizirala radionicu „Upravljanje projektnim ciklusom“. Radionica, pod vodstvom Lidije Pavić, predstavnice udruge „Odraz“ iz Zagreba, privukla je mnogobrojne predstavnike udruga s područja Grada Dubrovnika, a održana je u DEŠINIM prostorijama 9. i 10. svibnja.
 • U prijateljskom posjetu, u DEŠI su 10. svibnja boravili Julie Biro i Hocine Tafferant, predstavnici CCFD-a iz Pariza, jednog od najstarijih DEŠINIH donatora i prijatelja.
 • Učenici osnovne škole „Marin Getaldić“ iz Dubrovnika, pod vodstvom učiteljice razredne nastave Snježane Viteškić, postavili su 11. svibnja u prostorijama DEŠE instalaciju u obliku velike kugle povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje. Instalacija je djelo učenika prvog razreda, a događaj su prigodnom predstavom obilježili i učenici četvrtih razreda.
 • Dvije DEŠINE predstavnice, članice Patchwork kluba, sudjelovale su na Međunarodnom Festivalu Patchwork-a, održanom u Brianconu, Francuska od 17. do 21. svibnja. DEŠINE članice predstavile su rad DEŠE i svoj Dubrovnik, a bile su jedine predstavnice Republike Hrvatske na ovom međunarodnom skupu.
 • Na radnom sastanku Hrvatske mreže za ruralni razvoj, održanom 24. svibnja u Zagrebu, sudjelovala je Jany Hansal. DEŠA je jedan od osnivača ove mreže.
 • U prijateljskom posjetu DEŠI, 28. svibnja, boravio je Bill Garland, zamjenik direktora Volenteurope-a, iz Londona.
 • Na II. kongresu žena poduzetnica Jadransko-Jonske regije, održanom 30. i 31. svibnja u Anconi, Italija, sudjelovala je Jany Hansal i održala prezentaciju o temi „Poticanje poduzetništva žena kroz DEŠINE projekte“.

Travanj 2007

 • U DEŠINIM prostorijama organizirane su tradicionalne ‘Uskrsne radionice’ pletenja pomica i penganja jaja, od 26. ožujka do 6. travnja. Pod stručnim nadzorom voditeljica radionica, mnogobrojna djeca iz dubrovačkih vrtića i osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola, okušali su se u ovim tradicijskim vještinama.
 • U suradnji s hotelima „Valamar“ DEŠA je u hotelu ‘Minčeta’ organizirala tradicionalne uskrsne radionice pletenja pomica i penganja jaja za goste hotela „Valamar“ u razdoblju od 4. do 7. travnja.
 • Povodom Dana planeta Zemlja i u suradnji s EKO grupom Gimnazije Dubrovnik, u prostorijama DEŠE postavljena je izložba uradaka EKO grupe, koju vodi prof. Vesna Kljunak.
 • U sklopu predstavljanja Grada Dubrovnika u Salzburgu, dvije DEŠINE članice sudjelovale su u prezentiranju Grada, kao i DEŠE od 19. do 22. travnja.
 • U sklopu provedbe projekta „Zajedno za bolje“, koji je DEŠI odobrila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, u DEŠINIM prostorijama održana je radionica „O financijskom i knjigovodstvenom poslovanju udruga”, pod vodstvom Evice Borčić, predstavnice SVIMA-e Zagreb.
 • U suradnji s Marijinim domom Cavtat, u njihovim prostorijama DEŠA je organizirala izložbu radova svoga Patchwork kluba, od 26. travnja do 7. svibnja.

Ožujak 2007

 • U DEŠI su 5. ožujka započele i ostale obrazovne aktivnosti – tečajevi stranih jezika (talijanski, njemački, francuski, engleski), krojenje i šivanje, patchwork, tkanje…
 • Na “Prvom turističkom sajmu” u Splitu od 7. do 11. ožujka, u prezentaciji Dubrovačko-neretvanske županije aktivno sudjeluje DEŠINA predstavnica.
 • Na već tradicionalnom okupljanju u svojim prostorima, DEŠA je obilježila Međunarodni dan žena 8. ožujka. Uz članice DEŠE i brojne sugrađanke, proslavi su nazočile i predstavnice političkog i društvenog života u Dubrovniku, kao i predstavnici lokalne uprave i samouprave.
 • U sklopu provedbe projekta “Tehnička potpora udrugama na području Grada Dubrovnika”, DEŠA je za članove udruga provela inofmatički, kao i tečaj pisanja projekata.
 • U prostorijama DEŠE održana je radionica izrade džema od 15. do 17. ožujka, pod vodstvom prof. dr. sc. Vlaste Piližota, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Radionica je održana u sklopu provedbe projekta “Džem od dubrovačke ljute naranče”. Također, organiziran je sastanak na otoku Lopudu, gdje je radna skupina u sastavu: Pavle Bakarić, Vlasta Piližota, Jany Hansal i Antun Kotlar, informirala stanovnike otoka o mogućnostima uzgoja ljutih naranača i njihovoj preradbi u džem.
 • U sklopu Dana frankofonije je 16. ožujka, u organizaciji DEŠE Dubrovnik i Francuske Alijanse, održano predstavljanje knjige “Zašto se Francuskinje ne debljaju”, autorice Mireille Guilliano.

Veljača 2007

 • Početkom veljače, DEŠA je zbog iskazanog velikog interesa, započela s tečajevima informatike. Također, u sklopu projekta “Tehničke potpore udrugama na području grada Dubrovnika”, organizirane su informatičke radionice te je tijekom veljače 15 predstavnika udruga pohađalo informatičke tečajeve u DEŠI.
 • DEŠA je tijekom veljače udruzi “Lukijernica” poklonila kompjuter, kako bi članovi udruge lakše obavljali svoje djelatnosti.
 • U veljači je pod vodstvom don Roberta Ćibarića počeo redoviti tečaj latinskog jezika namijenjen uglavnom učenicima srednjih škola.

Siječanj 2007

 • U okviru provedbe projekta “Džem od dubrovačke ljute naranče” DEŠA organizira prvi seminar o proizvodnji džema, mermelade. Seminar je organiziran u DEŠINIM prostorijama, osim zainteresiranih DEŠINIH članica na seminaru sudjeluju suradnice na projektu prof. Piližota i prof. Primorac s Prehrambenog fakulteta u Osijeku.
 • DEŠA sudjeluje na konferenciji o Regionalnom operativnom programu Dubrovačko-neretvanske županije održanoj 16. siječnja.
 • DEŠA se uplatom iznosa od 5.000,00 kn uključila u akciju prikupljanja financijskih sredstava za kupnju stana u Zagrebu za kronično bolesnu djecu iz Dubrovnika. Akciju provodi udruga “Zajedno do zdravlja” koja je dobila stan u Zagrebu dobila na korištenje bez naknade do kraja 2007. godine te su pokrenuli akciju za njegov otkup.
 • DEŠA se prodajnom izložbom priključila akciji prijavljivanja za doniranja koštane srži Zaklade “Ana Rukavina” u Dubrobniku 26. i 27. siječnja, te je cjelokupan iznos prodaje uplaćen na žiro račun Zaklade.
 • DEŠA sudjeluje na Sajmu tradicionalnih obrta, u organizaciji Grada Dubrovnika, koji se povodom Feste Sv. Vlaha održava na Porporeli.
 • U DEŠI borave učenici osmog razreda OŠ “Marin Držić” koji u okviru nastave proučavaju povijest i nastanak mljetske narodne nošnje.
 • DEŠA organizira tradicionalne radionice pletenja pome, penganja jaja te sviloveza za učenike Ekonomske škole i njihove goste iz osnovne škole Brežice iz Slovenije.

Odgovori