Konferencija „Žene na tržištu rada u DNŽ“

U prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik u četvrtak, 20. listopada, održana je konferencija „Žene na tržištu rada u Dubrovačko – neretvanskoj županiji“, a povodom završetka projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“ kojeg je udruga DEŠA –Dubrovnik provela u suradnji sa partnerima: Dubrovačkim centrom za poduzetništvo i HZZ Područna služba Dubrovnik, kroz IPA IV komponentu – Razvoj ljudskih potencijala.

Predsjednica DEŠE – Dubrovnik gospođa Jany Hansal je predstavila rezultate projekta te pozvala gospođu Ninu Skurić, pročelnicu županijskog Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj, koja je pozdravila skup u ime Župana i ispred Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Gospodin Dasen Jasprica je istaknuo dobru suradnju i važnost partnerstva u zajednici. Na konferenciji su svoj doprinos kroz izlaganje dale i Dr.sc. Ivona Vrdoljak Raguž sa Sveučilišta Dubrovnik „Žene u znanosti“, Ivana Mijić „Diskriminacija žena na tržištu rada“, Nikolina Trojić iz HGK Dubrovnik „Žene u poslovnom svijetu“.

Najznačajnije izlaganje održale su korisnice projekta koje su iznijele svoja osobna iskustva sudjelovanja u projektu: Tina Rubeša iz Vele Luke „Moj početak u poduzetništvu“ i Dubravka Sarić „Stečena znanja kroz projekt“.

Na konferenciji je zaključeno slijedeće: projekt „Novim vještinama do novih znanja“ u potpunosti je realiziran. Planirano je da projekt obuhvati 120 korisnica, no obuhvaćeno ih je čak 235, od kojih je njih 68 pomoću vještina i znanja stečenih tijekom projekta pronašlo zaposlenje, a čak njih 9 ostvarilo je samozaposlenje.

Projektni partneri na konferenciji postigli su dogovor kako će pratiti i po potrebi pružati podršku korisnicama projekta u daljnjem plasmanu stečenih znanja i vještina na tržištu rada.

Izniman uspjeh provedenog projekta ogleda se u činjenici da su se projektni partneri povezali, te usklađenim djelovanjem tijekom čitavog projekta stvorili partnerski model koji bi, kako žene sudionice projekta, tako i žene uopće trebale primijeniti i zajedničkim snagama plasirati, izboriti svoja prava i ravnopravan položaj na tržištu rada.