DEŠA – Dubrovnik je 18. rujna 2008. godine obilježila 15 godina svog djelovanja. Svečanost je održana u DEŠINOM prostoru u Lazaretima uz nazočnost predstavnika Grada i Županije, kao i brojnih DEŠINIH članova i ostalih uzvanika. Nazočne je pozdravila gospođa Jany Hansal, predsjednica udruge ujedno se osvrnuvši u svom govoru na protekle godine i uspjehe u radu udruge.

Gđa Hansal je, između ostalog, rekla „Kada je Deša startala nikakvog cilja nije bilo za vidjeti. Naše okruženje je bilo u dimu i sve što se moglo učiniti bilo je potražiti neki put kako bismo se izdigli iznad mjesta i okolnosti u kojima je bilo nepodnošljivo živjeti. Prije deset godina (1998) preselili smo se u ovaj prostor s neusporedivo boljim uvjetima rada.

Prvi put smo u daljini jasno vidjeli cilj prema kojem smo se trebali uputiti. Danas DEŠA svojim djelovanjem doprinosi kvalitetnijem životu u zajednici, pokretanjem pozitivnih promjena kroz svoje obrazovne programe. Ovi programi su osmišljeni kao odgovor na potrebe zajednice i nude mogućnosti stjecanja znanja i vještina za osposobljavanje nezaposlenih, prvenstveno žena i mladih, promiču izvorne vrijednosti, te potiču aktivnosti na oživljavanju izvornosti i očuvanju baštine.” Na kraju svog govora gđa. Hansal podijelila je 30-tak zahvalnica institucijama, medijima i pojedincima koji su nesebično pratili i pomagali rad udruge svih ovih godina.

Gospođa Lucija Bronzan, prva počasna članica udruge DEŠA, također je pozdravila prisutne prigodnim govorom, govoreći i o jednom od trenutno najvažnijih DEŠINIH projekata „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“ koji DEŠA provodi u suradnji s talijanskim partnerima, a od velike je važnosti za čitavu Dubrovačko – neretvansku županiju. Gđa Bronzan ujedno je podijelila i diplome završenim Pokretačima lokalnog razvoja.

Uzvanike su također pozdravili i županica Dubrovačko-neretvanske županije gospođa Mira Buconić, predstavnica Grada gospođa Dubravka Marunčić te gospodin Nikola Obuljen, koji je u samim počecima prepoznao rad DEŠE i njegovim nastojanjem DEŠA je dobila prostor u Lazaretima. Proslava obljetnice nastavila se ugodnim druženjem uz domjenak te kulturno umjetnički program.